Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hyacinter till advent

Det är nu till advent vi kan njuta av de härligt doftande hyacinterna. Vi är unika i Sverige med vårt sätt att använda hyacinterna som julblommor.

I övriga Europa är det en vårblomma men vi har svårt att tänka oss en jul utan hyacinter. Hyacinten har en anrik och spännande historia som rymmer allt ifrån spekulation i lökar till en mus som förändrade hyacintodlingen.

Lökväxter är alltid lika spännande att följa i sin utveckling. De har en inneboende kraft som är omöjlig att stoppa.

Man köper hyacinterna när de är helt gröna och hur man än bär sig åt så blommar de inom en vecka. Då kan man njuta av de väldoftande blomklasarna som finns i vitt, rosa, rött och blått.
Hyacintmannia
Det är inte bara tulpanerna som haft en storhetstid som verkar helt vansinnig för oss idag. Även hyacinterna hade mellan 1733-1736 en period som går under namnet hyacintmannia. När det var som hetsigast på hyacintfronten betalades en lök med 7000 kr /lök. Därefter följde ett antal år med lägre pouplaritet tills Madame Pompadour, Ludvig XV älskarinna, upptäckte den undersköna blomman och skapade ett smått hysteriskt hyacintmode. Det var hennes absoluta favoritblomma och det berättas hur hon drev 200 hyacintlökar i glas för att njuta av under vintern. Detta var den gängse metoden den här tiden. Hon skapade också ett mode där man använde hycintblommorna som halsband under en period. Med tanke på den tidens hygieniska standard var kanske detta en välgärning. Gammal kulturväxt
Som så många andra lökväxter kommer hyacinten ursprungligen från östra medelhavsländerna men beskrivs som odlad första gången i Italien år 1532. De vilda arterna är betydligt glesare i blomman än de vi odlar i dag. Den gode Clusius (han med tulpanerna) var inblandad i spridningen av hyacinten också. På 1700-talet fanns inte mindre än 2.000 hyacintsorter i Holland. I dag är det färre men fortfarande   producerar Holland nästan hela världsbehovet av hyacintlökar. Det finns i nuläget 110 hyacintsorter registrerade och det tar fem år att få fram en hyacintlök i den storlek vi vill ha den till jul.

Hyacinten blev musgodis
Förökning av hyacintlökar var förr en lång och tidsödande historia. De sidolökar som bildades på moderlöken plockades bort, planterades ut på fältet och fick under några år växa till sig.  Man var emellertid inte på den tiden heller utan oväntade gäster i odlingen. En odlare märkte att vissa lökar hade många fler sidolökar än andra. När han tittade på löken såg han att möss hade ätit ur en stor grop i moderlöken. Runt hålet hade nu en massa sidolökar bildats, många, många fler än med den normala metoden. Mössen hade lärt honom hur man på snabbast möjliga sätt förökar hyacinter i större skala. I dag är det den vanligaste förökningsmetoden för hyacinter vilket gjort att priserna är mycket låga. Tacka musen för det!

Hyacinter i glas
Vill man vara riktigt trendig ska man plantera om hycinterna i särskilda hyacintglas. Spola bort all jord från de vita rötterna och placera löken i skålen på hyacintglaset. Fyll vatten så det knappt når upp till löken. Nu kan man njuta av både den vackra blomningen och det underjordiska som blottar sig i vattnet.

Så här sköter du hyacinterna:

  • Köp hyacinter som visar knopp. Den kan gärna vara helt grön.

  • Hyacinterna kan stå både i fönstret och en bit in i rummet.

  • Vattna sparsamt.

  • Placera svalt nattetid så ökar hållbarheten.


    Ljuvligt rosa hyacinter ger riktig advent- och julstämning. Foto: IBC

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB