Hyacinten
Hyacinten - dofternas blomma nr.1
Nu är de här, de underbart doftande, blomrika och vackra hyacinterna. I mitten av november börjar blomsterbutikerna fylla sina hyllor med hyacinter.
I Sverige odlas det mellan 10 – 11 miljoner hyacinter som ger mycket glädje i våra hem.
För två år sedan införde man doftkodning på de olika hyacinterna. Doftkoden är ett utmärkt instrument att använda sig av. Människor som är känsliga kan därigenom välja den som doftar minst. Alla hyacinter doftar.
Hur vet man vilken hyacint som doftar vad och hur mycket?
På doftkortet är de olika sorterna markerade med:
* = svag
** = medel
*** = fyllig
De vanligaste sorterna som odlas i Sverige:
Färg:
Sort:
Doftkodning:
Blå
Blå
Blå
Blå
Purpur/Blå
Ros
Rosa
Vit
Atlantic
Delft Blue
Blue Star
Blue Pearl
Purple Sensation
Pink Pearl
Anne Marie
White Pearl
**
***
***
*
*
*
**
*
Skötselråd av hyacint:
- Hyacinterna kan vara helt gröna vid inköpstillfället men knoppen skall synas.
- Hyacinten tål att placeras både i fönstret och en bit in i rummet.
- Ge sparsamt men regelbundet med vatten.
- Placera hyacinten svalt under natten så ökar hållbarheten.
Hyacinten kan hålla flera veckor om den får stå i uterummet eller på den inglasade balkongen.
Att göra egna hyacintarrangemang är både enkelt och roligt. Plocka fram krukor och skålar för plantering av hyacinterna och dekorera med mossa, julkulor, stenar eller kvistar. Blanda färg och form efter tycke och smak.
Har dina hyacinter fått för mycket vatten och värme, har de ”vuxit ur” sin kruka och blivit för långa? Misströsta inte! Hyacinten är också fin som snittblomma. Klipp eller snitta av stjälken långt nere vid löken och arrangera en bukett.
Många av oss tycker det är läckert att se hela hyacintens rotsystem, hela löken med rötterna. Har man inget lökglas går det lika bra med en glasskål av något slag. Tillverka ett nät av kvistar som du placerar ovanpå glasskålen. Spola bort jorden från hyacintlökarna. Placera lökarna ovanpå kvistnätet så att rötterna når ner i vattnet. Efter detta kan man fritt dekorera runt lökarna, i och på skålen.