Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hur mycket ska jag vattna och när?

Att vattna sina växter ger dem förutsättningar för att blomma och växa på bästa sätt. Vattnet är livsnödvändigt för växterna och alla vill ha olika mängder. Etablerade plantor behöver helt annan bevattning än nyplanterade. Träd behöver annan bevattning än perenner. Ja, olika växter kräver olika mängd vatten helt enkelt.

Text och foto: Anna Theorin

Vilket vatten ska jag använda?

Det absolut bästa vore om man samlade regnvatten i en tunna och vattnade med. Det vattnet har rätt temperatur och inehåller inga spårämnen som finns i kommunalt vatten. Problemet kan vara att man inte vill ha flera tunnor stående i trädgården bara för vattningen skull. Jag rekomenderar att man har en eller två tunnor som man vattnar sina lite mer känsliga växter med, såsom krukväxter eller grönsaksland. Det är ingen idé att samla regnvatten för att vattna en nyplanterad häck med - då får man samla enorma mängder med vatten.

När ska jag vattna?

Normalt sätt brukar försommaren vara torr i sverige. Då brukar man behöva vattna som mest för att få igång tillväxten på plantorna. Just denna försommaren har varit ovanligt torr . Det har alltså extra viktigt att vattna redan etablerade växter denna säsong. När det har varit torrt i en vecka brukar jag ge mig ut med vattenslangen på morgonen. Den bästa tiden på dygnet att vattna är på morgonen. Om man vattnar mitt på dagen avdunstar merparten av vattnet direkt ut i luften istället för att komma växten till godo. Och om man vattnar på kvällen så kommer sniglarna fram och eftersom det oftast inte torkar upp förän dagen efter så är det större riskt för svampangrepp om man vattnar på kvällen.

Undantaget är vintergröna växter såsom thuja eller rhododendron. Dessa avdunstar vatten från sina blad året om och behöver oftast en ordentlig rotblöta innan vintern kommer för att fylla på sina reserver. Torkskador på vintergröna växter tillkommer när vår och vintersolen bränner men det är tjäle i marken. Vattnet i bladverket avdunstar men de kan inte ta upp något nytt från marken eftersom allt är fruset. Om man då vattnar dessa ordentligt innan tjälen kommer så kan man undvika torkskador på vintergröna växter.

Hur mycket ska man vattna?

Hur mycket man ska vattna är helt upp till vilken växt det är men det finns generella tips på hur mycket. Det är alltid bättre att vattna sällan men mycket än att småvattna ofta. Rötterna söker sig till vattnet och om man vattnar så lite att vattnet stannar vid ytan så kommer växten att få ytliga rötter - och det vill vi inte. Vattna ordentligt så vattnet tränger ner i marken så rötterna söker sig på djupet. Detta kallas ofta för rotblöta. Ca 30 millimeter per kvadratmeter en gång i veckan är bra för etablerade plantor och om det inte är en värmebölja, om det är det krävs mer vatten. 30 millimeter låter kanske inte så mycket. Men rent mängdmässigt är det 30 liter vatten (3 tioliters vattenkannor) per kvadratmeter.

Om man är osäker på om man vattnat tillräkligt kan man gräva lite försiktigt i jorden och kolla hur långt ner vattnet nått. Använd sunt förnuft, om det känns torrt ett finger ner i jorden så borde du vattna mer.

Nyplanterade växter kräver mer vatten än etablerade. Detta på grund av att deras rötter inte sökt sig på djupet än och att de inte alltid har utvecklar sina sugrötter (de vita fina rötterna som tar upp vattnet). Speciellt barrotade plantor är viktigt att vattna extra mycket. Jag brukar generellt ta 10 liter vatten per planta vid nyplantering och hela första säsongen. Mer om det är extra varmt. Jag vattnar även nyplanterat oftare än etablerade plantor minst två gånger i veckan om det inte regnar alls.

Semestervattning

Hur gör man då på semestern? Om man inte har en snäll granne som vattnar för en eller man är orolig att den nya häcken man precis investerat tid och pengar i inte ska få tillräkligt med vatten kan man använda en självbevattnande slang. Dessa kan man även ha i sina krukor som står ute. Ett litet tips är att försöka ställa sina krukor i skuggan när man åker bort. De klarar det utmärkt och då behövs inte lika mycket vatten som om de står i stekande sol.

Självbevattningen fungerar så att man kopplar in slangen i vattenutkastet, sätter ner de små pinnarna i jorden eller i krukor. Då droppar det ut en bra mängd vatten kontinuerligt som gör att fukten bibehålls oavsett om du är hemma eller inte.

Härhittar ni alla våra produkter som har med bevattning att göra. Allt ifrån vattenspridare och kopplingar till hela självbevattningskit!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB