Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hur du sköter din julstjärna

Skönhet som varar. Redan i november fylls handeln av färgsprakande julstjärnor som ger oss den första härliga känslan av att julen står för dörren. Trots att julstjärnan är en av de mest sålda krukväxterna är det många som upplever dem som krävande.

Från Stars for Europe

En julstjärna som behandlas fel visar detta genom att fälla sina blad. Det är dock inte alls svårt att hantera en julstjärna om man bara känner till några få krav som plantan ställer. Viktigt är också att veta hur julstjärnan ska se u när man köper den.

Friska blad och blommor i knopp

Ett utmärk sätt att bedöma skicket hos en julstjärna är att titta på de små gröngula blommorna som sitter mellan de färgade högbladen. De små blommorna ska vara i knopp vid inköpstillfället. Se också efter plantor med tjocka, friska gröna blad som inte har några synliga skador från transport och annan hantering.

Skydd mot kyla och drag

Julstjärnan kommer ursprungligen från Mexiko där den växer sig stor i det varma klimatet. Kyla och drag är det värsta julstjärnan vet och den vanligaste orsaken till att växten tappar sina blad. Tänk därför på hur plantorna är placerade i butiken och köp aldrig exemplar som står utomhus eller nära ytterdörrar! Kylan och draget gör att plantan inom några dagar kommer att tappa sina blad och risken finns att den inte överlever. Julstjärnan ska alltid vara ordentligt inslagen när du lämnar butiken och transporteras hem så snabbt som möjligt. Väl hemma vill julstjärnan stå dragfritt och ljust, dock ej i direkt solljus. Temperaturen bör vara mellan 15 och 20 grader.

Vattna lagom!

Torka är inte bra för julstjärnan, men motsatsen är ännu värre. Om den står med mycket vatten i krukan ruttnar rötterna, bladen gulnar och faller av och i värsta fall kommer plantan att vissna ner och dö. Kontrollera därför jorden i krukan när du köper din julstjärna och undvik exemplar som står blött. Även torka gör att bladen kan gulna och falla av men plantan återhämtar sig oftast när den får vatten.

Under blomningen behövs ingen näring. Efter blomningen bör julstjärnan få flytande näring i samband med vattning en gång i månaden.

Kan julstjärnan blomma om?

Vanligtvis slänger vi våra julstjärnor så snart de vackra, färgstarka högbladen har fallit av. Men julstjärnor är perenna plantor som teoretiskt sett skulle kunna utveckla färgade högblad på nytt. I praktiken är detta dock både svårt och mycket tidskrävande för en novis. För att få en julstjärna att utveckla sin vackra färg igen lagom till jul krävs att den har stått i totalt mörker under 14 timmar per dygn i minst åtta veckor. Minsta lilla ljusinsläpp avbryter bildandet av högblad. Under den här perioden är det också viktigt att hålla låg temperatur. Med tanke på arbetsinsatsen är det bästa rådet att helt enkelt köpa en ny julstjärna inför nästa jul!

SKÖTSELRÅD

  • Idealisk temperatur: 15 till 22 °C.
  • Vattning: Lagom med fingervarmt vatten. Undvik både rotblöta och uttorkning.
  • Placering: Ljust men ej direkt solljus, undvik drag.
  • Transport: Slå in ordentligt i papper och ta plantan direkt hem.
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB