Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höstens vackra bär och frukter

Ni som har buskar och träd som får vackra bär på hösten, kan glädja er åt en ”andra blomning” så här års när bären lyser vackra i höstsolen. Och är de dessutom röda eller orange, kan de pigga upp vilket gråväder som helst.

Av Sylvia Svensson

Det finns hur många buskar och träd som helst att välja bland om du är ute efter vackra bär. Kanske vill du också hjälpa vinterfåglarna att dryga ut den magra födan på hösten och vintern.

Många av höstens vackra bär är just röda, så dem kunde man skriva en hel bok om! Så jag plockar här några favoriter med bär eller frukter i olika, lite ovanligare färger.

Gula eller orange bär

Det finns många buskar och träd med gula eller orange bär, här nämner jag några av de vackraste och roligaste.

Flera arter och sorter av prydnadsaplar har gula frukter, som Malus 'Golden Hornet'. Du kan läsa om många fler sorter och se bilder på dekorativa äpplen i min artikel Bäraplar.

Eldtorn, Pyracantha coccinea ’Orange Glow’ har som namnet antyder, lysande orange bär. Den hör också till de härdigaste sorterna. Sorten ’Golden Charmer’ liknar ’Orange Glow’ och får något större gulorange bär. Zon 2(3). Läs mer här: Eldtorn

Riktigt roliga fröställningar har kaspenbenved, Euyonumus quinquecornutus, De ser ut som hörniga narrhattar med orange bollar hängande från hörnen! Zon 2(3).

Japansk träddödare, Celastrus orbiculatus, dödar inte alls träd trots namnet! Denna klängande växt har små, gula frukter med rödorange frön.

Celastrus scandens, amerikansk träddödare, har runda gula frukter med rött fröhylle. Tänk på att frukterna är giftiga och bladen giftiga för hästar. Zon 4.

Många undrar över rosenkvitten, Chaenomeles speciosa, som de har råkat se i den egna nyinköpta trädgården eller hos någon annan. Den är en gullig, låg och bred buske med tämligen stora, oftast ljusgula frukter som lämpar sig till gelé. Det finns många namnsorter med olika blomfärger i odling. Zon 4.

Sorbus aucuparia 'Xanthocarpa' är en gulfruktig rönn. Den brukar sätta massor med bär som ger höstglädje åt fåglarna. Zon 5. Det finns även en rönn med aprikosgula frukter, Sorbus 'Apricot Queen'! Zon 3.

Lila och blåa frukter

Lila frukter hör verkligen inte till vanligheter, men även sådana finns, liksom blåa.

Främst är det glaspärlebuske, Callicarpa bodinierii var. giraldii, och dess namnsort 'Profusion' som har små, klart lila, runda bär som sitter kvar länge på hösten. Det är en rolig färgklick och diskussionsämne i höstträdgården! Zon 2.

Fembladig akebia, Akebia quinata, kan stoltsera med osannolika frukter, ätliga rosalila "korvar" med en mild, melonliknande smak. De öppnar sig senare och visar upp de vita fröna. Zon 2(3). Fembladig akebia är släkt med narrbusken, Decaisnea fargesii, som har liknande frukter fast lysande blåa. Tyvärr är den en något känslig, klättrande buske med zon 2 som norrgräns i skyddat läge.

Mahonia, Mahonia aquifolium, har blådaggiga, ätliga bär som man kan göra sylt av. Bären är ofarliga men inte så väl utforskade, så man brukar inte rekommendera att man äter några större mängder av mahoniasylten. Zon 2.

Sedan har vi ju alla vackra blåbärssorterna, Vaccinium, som på senare år har blivit vanliga i trädgårdarna. Det finns sorter med bär stora som våra svenska blåbär upp till de amerikanska jättesorterna.

Vita och vitrosa bär

Här har vi i första hand en rad vackra rönnar med vita bär, de kallas ofta allihopa för pärlrönn i folkmun. Den egentliga pärlrönnen är Sorbus koehneana. Många namnsorter med mer eller mindre vita bär förekommer och alla är de mycket vackra! Dessutom får de vita bären vanligen vara i fred av fåglarna, de tror väl att de inte är mogna! Zon 4

Av snöbär, Symphoricarpos, finns det många vita namnsorter, men även några rosa! Man får tänka på att bären innehåller vissa irriterande ämnen så man kan få magknip av dem, man ska inte ha dem intill lekplatser. Härdiga t.o.m. zon 4 beroende på sorten.

När vi talar om vita bär, ska vi inte glömma julens ”pussväxt” misteln, Viscum album! Med tiden kan misteln bilda stora vintergröna bollar som på hösten lyser med skinande blanka, 'genomskinliga' vita bär som fåglarna gillar!

Giftinformationscentralen säger att man kan få magknip av bären och de används i medicins syfte, så viss försiktighet ska man iaktta. Misteln brukar gå bra upp till Mälardalen.

Svarta bär

Så har vi en hel rad vackra, lysande svarta bär. Jag nämner här några av mina favoriter.

Olika sorters trybuskar har vackra bär, men växten innehåller ämnen som har irriterande egenskaper. Den roliga skärmtryn, Lonicera involucrata, med namnsorten 'Lycksele' går upp till zon 6. Den har svarta, blanka bär med cericeröda höljen som är kul att se på!

En klassiker bland svartbäriga buskar är ju äkta fläder, Sambucus nigra. En av mina favoriter, då den kan användas till så mycket: fläderblomsaft, fläderbärsylt och som dekoration, förstås. Att fåglarna dessutom gillar den är ju inte att förakta heller. Zon 4.

En lika förträfflig buske är svartaronia, Aronia melanocarpa, vars läckert blanksvarta bär kan man göra gelé och marmelad av. Härdig till zon 6-7 beroende på namnsorten, som det finns flera av.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB