Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hosta

  • vackra blommande bladväxter i trädgården

Bladväxter har sina givna platser i trädgården, inte minst hosta som får räknas till stommen i skuggplanteringar.

Ett äldre, mindre använt svenskt namn på hosta som man ser ibland är funkia.

Kina, Korea och Japan är ursprungsländerna för hostan. I slutet på 1700-talet kom den till Europa. Idag finns hundratals sorter och tusentals varieteter att tillgå i otaliga storlekar, utseenden och bladfärger och då den även har fina blomstänglar, ges den numera med all rätt en framträdande roll i många sammanhang.

De dekorativa bladen finns i en mängd variationer i grönt, grått, gult och blått och så förstås alla de brokbladiga sorterna. Storlekar finns för alla behov, från minihostas som endast blir 5 cm höga till storväxta sorter på över metern.

Hostans ståtliga blomstänglar reser sig över bladverket i färger från vitt till djupt lila under senare delen av sommaren.

Placering, plantering och vård
Från vår till höst ger den stadga och variation i planteringen eller i krukan. Den är en tämligen lättskött perenn som lever länge och som passar utmärkt ihop med många andra växter.

Hostan har mångsidig användning: i en rabatt i skuggan, vid en damm, på skuggsidan av en alpinträdgård, i kruka för att nämna några exempel. En hosta skall få växa i lugn och ro i tre-fem år för att kunna utveckla sina blad till fullo. Så den behöver plats runt omkring sig för att växa.

Den ideala platsen är i en lätt skuggig, inte alltför torr plats, gärna vid skyddande träd och buskar som inte har ytliga rötter som suger åt sig all fuktighet för egen del eller som annars konkurrerar om utrymmet. Träden bör inte få sina löv alltför sent, det ger för dåligt skydd åt de späda hostabladen. De gröna och gula sorterna tål mera sol om de inte har alltför torra rötter. De blå behåller sin färg bättre ju mera skugga de får.

Den skall ha humusrik, fuktighetshållande jord för att kunna etablera sina rötter ordentligt. Och så förstås vatten så den inte torkar ut.

Planteras med rotklumpen precis under marknivån. Gödsla med långsamverkande medel en gång årligen.

Täck med lite löv, kvistar eller dylikt inför vintern, men inte för mycket eftersom det gillas av sniglar, möss etc. som kan gräva gångar i materialet för sin övervintring. Vissa hostor tenderar att krypa upp ur jorden med tjälens hjälp. Passa och täck så de inte tar skada.

En plastkruka håller fuktigheten bättre än en lerkruka. Börjar du med hosta i kruka så kan du ha kvar den lilla plantan i sin plastkruka och gräva ner den i ditt större krukarrangemang.

Byt den lilla krukan till en större när den börjar fyllas ut.

Krukarrangemanget måste skyddas mot alltför stark frost under vintern, och se till att det inte regnar direkt i krukan. Den får dock inte torka ut helt.

Då det finns en sådan variantrikedom, kan en hel hostarabatt eller en stig mellan träd och buskar med hostor och andra passande växter i samspel på båda sidor bli en upplevelse.

En skuggig, besvärlig hörna i trädgården kan med hjälp av hostor bli en av de bästa delarna i din trädgård.

I närheten av en damm eller annat vattendrag kan hosta göra sig utmärkt, liksom som underplantering. De mindre sorterna passar tillsammans med alpinväxter på skuggsidan av en alpinrabatt och kanske vid en avsats som ger svalka för rötterna.

Bladfärger
Väljer du brokbladiga sorter så tänk på att varva med enfärgade exemplar så ögat inte blir helt förvirrat.

Sorter med vitvariegerade blad går inte heller så bra ihop med de med helt gula eller gulvariegerade blad, det förtar effekten.

Ljuset varierar under dagen och med bladens yta. Vissa färger går bättre ihop än andra.

Grå- och blåbladiga passar ihop med rosa och vita blommor och helt gulbladiga går bra ihop med blått och vitt.

Vissa hostor ändrar färg under säsongen. Gula toner kan dra mot vitt längre fram på sommaren, särskilt om växten har "tagit" för mycket sol.

En sort som börjar med ljusgrön bladfärg som sedan blir gul allteftersom sommaren framskrider är H. 'Sum and Substance' som är en av de få sorterna som också klarar att stå i sol hela dagen.

Lämpliga kompanjoner till hosta är växter med samma behov av skugga och fuktighet.

På våren kan någon vårblommare pigga upp innan hostabladen hunnit utvecklas.

Buskar, gräs, bambu (kan växa aggresivt - plantera i stadig kruka med dränagehål nergrävd i rabatten) kan passa liksom annan undervegetation, perenner osv. osv.

Sjukdomar
Hosta är vanligen problemfria. Kan ibland drabbas av virus. Då får man tyvärr ta bort plantan. Insekter och dina trädgårdsknivar kan överföra viruset till helt friska plantor.

Virusliknande skador kan även uppkomma av sen frost, mineralbrist, skorv.

Skadedjur
Tyvärr älskar sniglarna hostor, de tunnbladiga varianterna gillas mest. De med tjocka blad och blå färg klarar sig bättre. Numera finns det effektiva, giftfria snigelmedel i handeln. Och råkar du ha en massa gamla femöringar av koppar, kan du omringa din extra vackra hosta med dem! Sniglarna går inte gärna över koppar!

Rådjur, harar och kaniner kan man försöka hålla borta med nät.

Sorkar och möss kan äta hostor, särskilt de som skyddas med löv och annat. Fast om plantan får vinterskydd, växer den till sig bättre.

Förökning
Delning görs bäst på våren innan växten kommit igång på allvar. Om plantan är stor, delas den med spade. Den/de delar som skall tas upp behandlas som en nyinköpt växt. Planterad i kruka kan bladen återgå till sin yngre bladform. Det tar då några år innan de återfått sin slutliga bladform igen. Planterad i rabatt får man inte denna förändring.

Idag förökar odlarna hostor mestadels med mikroförökning. Det ger oss många nya sorter då hosta är en av de växter som betecknas som instabila och gärna uppkommer med nya sporter (= spontana mutationer) som tas tillvara. Uppdragning från frö kan bli en besvikelse. De kan bli något helt annat än vad som utlovats, men ibland får man något helt fantastiskt.

Trots snigelproblem är hosta definitivt en växt att satsa på för en vackrare, mera spännande trädgård. Den har länge fått stå i skuggan för andra växter men den förtjänar att lyftas fram "ur skuggan" som den utomordentliga skuggväxt den är.


Hosta 'Blue Cadet'


Hosta 'Elegans'
Foto: Oili Kaijomaa


Hosta 'Celebration'


Hosta 'August Moon'
Foto: Oili Kaijomaa


Hosta 'Hydon Sunset'


Hosta 'Fire & Ice '


Hosta 'Halcyon'
Foto: Oili Kaijomaa


Hosta 'June'


Hosta 'Frances Williams'
Foto: Oili Kaijomaa


Hosta 'Frances Williams', närbild på blomman.
Foto: Oili Kaijomaa


Krukor med Hostor


Hosta 'Maraschino Cherry'
Foto: Viktoria Serafin

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB