Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 6

Kort och Gott från Hemträdgården 6-2004 av Eva Wirén, trädgårdsrådgivare.

Glöm inte fåglarna!
Birdie är en ny fågelmatare som är både snygg och praktisk. Den har en väl tilltagen volym, 1,8 liter, och fröluckan är enkel att justera i höjdled för att passa olika typer av frösorter. Den lilla sittytan, som gör så att fågelspillning inte hamnar bland fröna, förhindrar också spridning av salmonella.

Birdie består endast av tre delar och är enkel att montera, den kan hängas i en gren eller fästas på t.ex. väggen. Smart design gör den lätt att fylla på och rengöra. Fågelmataren är framtagen i samarbete med ornitologer och kommer från Hammarplast,
www.hammarplast.com, tel 0477-450 00.

Frostade äpplen
Några dagars bitande vinterkyla gör snabbt slut på äpplen som inte kommit in i källare och garage - vackert rimfrostklädda men inget att äta. Det går ofta bra att förvara äpplen i lådor utomhus eller i oisolerad bod ganska långt fram på hösten. Tidningspapper, en gammal matta eller filt räcker för att skydda mot lättare frostknäppar, och har man inte jordkällare, frostfritt förråd eller dylikt så är det ett bra alternativ. Men plötsligt slår kylan till ordentligt och då behövs inte så lång tid för att frukten ska vara förstörd. Så om vintern är i antågande eller du planerar att resa bort en tid är det säkrast att rädda undan skörden nu i förväg. Helst ska äpplena lagras vid 0 till +5 C i kombination med hög luftfuktighet.

Ha is i magen - undvik istulpaner
Tulpaner är en stor favorit när vi svenskar köper snittblommor vintertid. Men precis som med julskyltning och semlor så kommer tulpanerna tidigare och tidigare för varje år. Nu dyker de upp före jul, ja till och med under hösten. Med tulpaner den här tiden finns anledning att vara på sin vakt. Så kallade istulpaner får rota sig i lådor och fryses sedan ned för att kunna drivas vid ett senare tillfälle. På så vis kan ett begränsat tulpansortiment fås att blomma redan på hösten. Men kvaliteten på dessa tulpaner är dålig och hållbarheten försämrad. Så det kanske är lika bra att vänta på högsäsongen, då tulpanerna ger mer långvarig glädje i vasen.

Stjärnglans till jul

Julstjärnan är populär över hela Europa. Inte minst för oss svenskar är julstjärnan den självklara julblomman och den kan som ingen annan blomma skapa julatmosfär och julstämning i våra hem. Röda stjärnor vill vi helst ha, men blomsterhandeln frestar även med vita, gula, rosa, laxfärgade och spräckliga varianter i olika form och storlek.

De färgade bladen är i själva verket högblad, blommorna är små och gula och sitter i mitten av högbladen. Julstjärnor tål inte kyla och bör vara ordentligt inslagna när man tar hem dem från affären. Köp aldrig julstjärnor som stått ute, t.ex. på torget. Placera ljust och soligt, undvik kyla och drag. Jorden ska hållas lätt fuktig med ljummet vatten. Låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna, men aldrig torka ut helt. Tillförsel av näring är inte nödvändigt om inte växten sparas efter jul, då kan en svag dos näring tillföras vår till höst.

Några sorter som skiljer sig från mängden är 'Winter Rose', 'Sonora White Glitter' och 'Jester'. Den förstnämnda är exklusiv och har krusiga högblad, den är vanlig som mini-julstjärna. 'Sonora White Glitter' är röd med vita fläckar och 'Jester' har formen av en jokerhatt.

Prisbelönt ärta!
Elsa Antonsson, Södra Vi, mottog utmärkelsen Guldärtan på Hushållningssällskapets årliga möte i Färjestaden i maj. Hon uppmärksammades för den spritärt-stensärta från Södra Vi som hon har bevarat och hållit i odling i mer än sextio år. Ärtan har gått i arv inom hennes släkt och odlats i mer än hundra år. Utmärkelsen Guldärtan instiftades 2002 av POM (Programmet för Odlad Mångfald) och delas ut till dem som förtjänstfullt arbetar med att värna om den domesticerade biologiska mångfalden, skriver Lena Nygårds (hämtat från skriften Biodiverse 2/04).

POM är ett nationellt program som arbetar med inventering, insamling och bevarande av gamla kulturväxter. Fröupprop och Perennupprop har gett resultat, och från hela landet har man fått brevsvar från allmänheten. Ett led i POMs arbete är inventerarutbildningar, och i somras genomfördes tre sådana utbildningar på områdena rosor, perenner och frukt/bär. Låter det spännande? Mer om nästa års utbildningar och andra projeket inom POM på www.pom.info.

Parkpris
Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästares förnämsta utmärkelse, Dalecarlicapriset, har i år gått till docent Patrik Grahn vid SLU i Alnarp. Patrik Grahns forskning slår fast att utevistelse främjar människors hälsa och livskvalitet, vilket ger goda och viktiga argument för alla som arbetar med att värna och utveckla parkverksamheten i Sverige.

Stefan Lagerqvist och Sävsjö kommun fick motta stadsträdgårdsmästarnas kommunpris för sitt arbete med grönska i stadsmiljön. Lägg småländska Sävsjö på minnet nästa gång du är på genomresa!

I tävlingen Sveriges vackraste park (se Ht 4/2004, s 17) utses vinnaren av en jury och av allmänhetens röster (8 000 personer deltog). I år var det Örebro Stadspark som kammade hem priset.

Nygammalt mot rådjur
TWI Antignag som avskräckningsmedel mot rådjur och gnagare såldes redan under 1990-talet men försvann när dispensen upphörde. Nu har medlet återuppstått, godkänt av Kemikalieinspektionen. Det verksamma ämnet är peppar (capsaicin) och enligt producenten och distributören Thulica AB i Lindome gör doft, smak och konsistens att produkten skyddar mot de flesta djur, från älg till sork. Medlet sägs ha effekt upp till sex veckor. Har du testat TWI så kom gärna med dina synpunkter till Eva Wirén.


Frostade äpplen


Stjärnglans

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB