Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 4

Kort och Gott från Hemträdgården 4-2004 av Eva Wirén, trädgårdsrådgivare.

Svårplockat bär fryströskas
Havtorn är ett vitaminspäckat och eftertraktat bär i livsmedelsindustrin, men det är svårt att skörda. I en demonstrationsodling vid SLU:s försöksstation Torslunda på Öland har man under tre år provat en ny metod att skörda de brandgula bären. Metoden går ut på att klippa ner buskarna olika hårt och frysa kvistarna hela innan bären tröskas av. Med den metoden är det en fördel om bären sitter tätt och har korta skaft. Den bästa sorten har då givit en skörd på 9 kg per buske.
Mer information www-torslunda.tv.slu.se.
Notiser från SLU, 2/2004

Trädgårdsvetande i teori och praktik
Trots besparingskrav har Ultuna Kunskapsträdgård utnyttjats en hel del i sommar, bl.a. Onsdagsvisningar, en aktivitet som pågår för fullt och fram till mitten av oktober. Start kl 12.30, samling vid paviljongen Oktavia, visningen är kostnadsfri och tar ca 1 timme. Ur programmet: 1/9 Lär dig mer om åkerns och trädgårdens ogräs, 15/9 Höstperenner, 22/9 Höst bland buskar och träd, 29/9 Gödsla rätt och vattna rätt, 6/10 Sprakande färgprakt - men varför? Fler visningar, se www.slu.se/kunskapstradgard. Trädgården ligger inne på Ultuna universitetsområde, ca 5 km söder om Uppsala.

Det finns fler intressanta projekt, växtsortiment och visningsträdgårdar att ta del av inom SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. I Fakta Trädgård-Fritid nr 45/04 Rådgivning, forskning - försök, finns uppgifter kring besöksmål, öppethållande m m. Gör en trädgårdsutflykt nu när sommarblommor, frukt, bär och grönsaker är på topp!
Fakta Trädgård - Fritid beställs från SLU, tel 018-671100, www.slu.se/forskning/forskningsinfo.html.

Orange tulpan med blått sällskap
Ballerina är en fin tulpan som återkommit snällt i rabatten ett par tre år nu. Det låter kanske inte så imponerande, men med tanke på hur kortlivade en del nya tulpansorter är tycker jag det är roligt. Ballerina är en liljetulpan, elegant med sina spetsiga, lite utåtböjda blomblad och slanka form. Färgen är orange med svaga skiftningar åt både ljust och mörkt vilket ger ett vackert färgspel när solen lyser genom blomman. Tillsammans med förgätmigej och blå pärlhyacint är det riktigt läckert.

Liljetulpaner står länge. De blommar i maj, ibland ända in i juni. Höjd ca 50 cm. Tulipa gesneriana Liljeblommiga Gruppen 'Ballerina' är det fullständiga namnet, finns bl.a .i Bröderna Nelsons sortiment.

Mätare på webben
Krusbärsmätare, hallonfältmätare och smaragdgrön lundmätare - 345 arter mätarfjärilar i Norden, beskrivna och illustrerade av Bertil Gullander, presenteras nu på Svenska Naturskyddsföreningens, SNF:s, webbplats. Mätarfjärilar är en av familjerna i släktet fjärilar. Sitt namn har de fått från de karaktäristiska larverna med den "mätande" gångstilen. Nordens mätare nås på www.fjarilar.se eller via www.snf.se.

Mätare är ganska oansenliga jämfört med våra dagfjärilar, och att de ofta flyger i skymningen gör dem inte lättare att studera. Med detta verk kan man närgånget granska fjäril och larv både i text och i bild. Det kan ju t.ex. vara intressant att ta sig en närmare titt på de mätarfjärilar som kan uppträda som skadegörare på trädgårdsväxter, bl.a. lindmätare, krusbärsmätare och frostfjäril. Eller helt enkelt bara fascineras över artrikedomen, variationen och inte minst den fantastiska dokumentation som Bertil Gullander gjort.

Sköldpaddsörtens tid är nu
Sköldpaddsört blev vald till Årets Perenn 2004 (se Ht 1/2004, s 60). Så här ser den ut! Blomningen infaller på sensommaren så om du vill studera växten i verkligheten är tiden inne nu.

Knölar bör väljas med omsorg

Potatis är utsatt för flera viktiga skadegörare, som om de får härja fritt helt kan förstöra skörden av de eftertraktade knölarna. Två åtgärder för att få god skörd är att köpa sättknölar från kontrollerade utsädesodlingar och att välja motståndskraftiga sorter.

'Frieslander', 'Minerva', 'Rapido' och 'Rocket' är fyra tidiga potatissorter, som alla är motståndskraftiga mot potatiskräfta och cystnematod. 'Rocket' har en extra bred motståndskraft mot olika nematodraser och därför kan den vara lämplig om det finns problem med nematoder. De föreslagna sorterna har dessutom god kokkvalitet och rätt bra lagringsförmåga, enligt potatisforskaren Jannie Hagman vid SLU.

Förutom dessa sjukdomar är potatisbladmögel av stor betydelse för hur stor skörd man får i sin odling. Genom att odla extremt tidiga sorter, som dessutom är förgrodda, kan man hinna få god skörd även en regnig säsong innan bladmöglet slår till. Av de nämnda sorterna har 'Frieslander' bäst motståndskraft mot bladmögel och brunröta.
Mer info: Jannie.Hagman@evp.slu.se, 018-671423, Fakta Trädgård-Fritid 65/2003.
Notiser från SLU, 2/2004

Pomologier på CD
Flera pomologier med bilder, fakta och sortbeskrivningar av frukt finns sedan tidigare samlat på CD. De nyaste CD-tillskotten behandlar regionala sortfrågor: CD-pomologi Brunstorp med beskrivningar över det småländska sortmaterialet i Brunstorps klonarkiv, Pomologia Wermlandica som innehåller främst värmländska fruktsorter och deras odling med utgångspunkt från apelgården på von Echstedtska Gården, och Pomologia Scaniæ som redovisar det skånska fruktsortimentet och de centra som dominerar inom odlingen, Alnarp, Balsgård och Kivik. Dessa centra har betytt mycket för svensk pomologi men hotas nu av pågående besparingar och omstrukturering inom SLU.

Det är Ingevald Fernqvist, tidigare ordförande för Riksförbundet Svensk Trädgård, som ger ut CD-pomologierna. Mer info på www.fernbein.com/fruktbar.

Sveriges vackraste park, hur går det?
Nu har de tio finalisterna i tävlingen "Sveriges vackraste park 2004" utsetts. Dessa är: De Badande Wännernas botaniska trädgård, Visby; Gunnebo slottspark, Mölndal; Hagaparken, Solna; Hellekis slottspark, Hällekis; Luleå stadspark; Norrvikens trädgårdar, Båstad; Pildammsparken, Malmö; Rottneros park, Sunne; Wanås skulpturpark, Knislinge; Örebro stadspark. Juryn gör nu sin slutbedömning, där allmänheten - som bland de tio nominerade kunnat rösta på sin favorit - har en extra juryröst. Vinnaren utses den 25 augusti.

Äpplen för eko-odling
"Äppelsorter för ekologisk odling" är en sammanställning över sunda och odlingsvärda äppelsorter, lämpliga för ekologisk produktion. Skriften innehåller beskrivningar av 15 sorter. Här finns bl.a. 'Aroma', 'Discovery', 'Katja', 'Höstdessert' och nya 'Fredrik', men också mer okända sorter där odlingserfarenheterna är hämtade från Sydtyskland, Danmark och Norge. Kanske blir 'Idunn', 'Rajka', 'Apollo' och 'Nanna' de äpplen vi kommer att äta i framtiden?

Sammanställningen är skriven av Per Juhlin, som en hjälp för ekologiska fruktodlare i deras val av sorter. Den riktar sig alltså till yrkesodlare, men kan även vara av intresse för vetgiriga fritidsodlare som vill hålla sig à jour med vad som händer inom äppelfältet.
Jordbruksinformation 4-2004, ca pris 30 kr, Jordbruksverket 036-155000, www.sjv.se.

Rent trädgårdsliv
Rent vatten och en ren natur borde vara en självklarhet även för kommande generationer! Projektet "Håll Sverige Rent för en giftfri miljö" vill öka allmänhetens medvetenhet om vardagskemikaliers miljöpåverkan. Håll Sverige Rent hjälper dig att välja, hantera och lämna in dina använda kemikalier på ett ansvarsfullt och miljöriktigt sätt. På www.giftfrimiljo.nu får man tips om miljömedvetet bilägande, båtliv, trädgårdsliv och överblivna läkemedel. Stiftelsen Håll Sverige Rent når du också på tel 08-50526300.

Håll Sverige Rent har flera samarbetspartners i detta projekt, och när det gäller trädgårdskemikaliekampanjen är det FOR, Fritidsodlingens RiksOrganisation, som är stödjande part.

Danskt om nävor
Nävor är friska, vackra och mångsidiga perenner. Det finns nävor för nästan alla lägen och de är utmärkt sällskap till andra växter. Ett femtontal arter växer vilt i Sverige, mest känd är nog midsommarblomstret. Utbudet av nävor att odla är betydligt större än så - det finns flera hundratals olika sorter och ständigt nya tillkommer. Kort sagt, nävor är ett omtyckt släkte som går hem i både slott och koja.

En dansk bok i detta ämne är "Storkenæb, bogen om Geranium" av Birgitte Husted Bendtsen. Den behandlar Geranium på ett trevligt, ganska givet sätt. Inledningsvis handlar det om släktet i stort, om odling, användning, förökning, hybridisering (nävor korsar sig inte sällan). Bokens andra och större del är en alfabetisk lista med beskrivning över arter (höjd, läge, färg, blomtid, förökning) och sorter. Birgitte Husted Bendtsen delar här med sig av egna odlarerfarenheter och fyller på med en hel del bakgrundsfakta, t.ex. om det är något speciellt intressant kring tillkomsten av en sort. Längst bak finns adresser till plantskolor, föreningar m m samt litteratur.

Bilderna är många och fina, men inte alla de ca 400 beskrivna nävorna avbildas. Ett plus är översiktsfotona med olika blad eller blommor som man kan jämföra sida vid sida.

Boken är på 143 s, finns hos Althea Trädgård HB i Årjäng för 394 kr plus frakt, 0573-500 90, www.althea.se.


Maj-Lis Pettersson i Kunskapsträdgården.


'Ballerina'


Sköldpaddsört

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB