Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 4

Kort och Gott från Hemträdgården 4 -2001 av Eva Wirén.

Fel namn på rosen
Två omtyckta gammaldags rosor är portlandrosen 'Comte de Chambord' och gallicarosen 'Comtesse de Lacépède'. Men när man köper dessa är det med största sannolikhet portlandrosen 'Mme Boll' respektive damascenerrosen 'Mme Hardy' man får - åtminstone om man köper dem i svenska (nordiska) trädgårdsbutiker. Det skriver Lars-Åke Gustavsson i "Rosor för nordiska trädgårdar". Förväxlingen är inte ny, så du som köpt de här rosorna under årens lopp har antagligen fått dem under fel namn.

Ingen skada skedd i och för sig, för de "äkta" damerna är två mycket fina gammaldags buskrosor. Men det kan ju vara roligt att lära känna deras under sina rätta namn.

Årets lök
Armenisk pärlhyacint är årets lök 2001, utvald av Blomsterfrämjandet och fem trädgårdsjournalister. Den armeniska pärlhyacinten Muscari armeniacum (tidigare Muscari botryoides 'Heavenly Blue') har många goda egenskaper: troget återkommande år från år, utmärkt att kombinera, blomvillig, förökar sig lätt, är en fin kantväxt och snittblomma.

Placera pärlhyacinten soligt och väldränerat, men inte för torrt. Den växer bra i gles gräsmatta men är också trevlig att kombinera med tex. gulltörel, lungört, gullviva, rosor och vinteriberis.

Kanske något att satsa på nu när blomsterlökarna ska i jorden?

Asiatiska höstprimörer
Många asiatiska grönsaker, som förekommer i kokböcker och trädgårdstidningar, är möjliga att odla även i vårt klimat. Vid SLU:s försöksstation Torslunda på Öland har man provodlat ett trettiotal orientaliska och udda grönsaker. Daggkål har blomskott som kan skördas som primörer sent på hösten. Sareptasenap är en kryddig grönsak, som måste kylas snabbt efter skörd för att inte vissna. Rättikrötter, vintersquash och blomkapslar av rädisor är andra kulinariska läckerheter som passar bra, åtminstone i fritidsodlingar.

För att odla dessa grönsaker i större skala krävs en del utvecklingsarbete, bl a när det gäller sortval och odlingsteknik. Många av växtslagen är anpassade till dagslängden på sydligare breddgrader, och går i blom om de odlas under svensk försommar, med dess korta nätter. Om de i stället sås eller planteras under högsommaren kan man få fram fina, spröda höstgrönsaker.
Notiser från SLU mars 2001

Färdig samplantering underlättar
Tycker du det är svårt att få till en rabatt med växter som ger lång blomning och är vackert komponerad i färg och form? Det är du inte ensam om, tvärtom är det många som frågar efter detta. Därför har de svenska plantskolorna och växtkedjorna gjort gemensam sak i och med höstens marknadsföring av två färdiga växtförslag med buskar och perenner. Du bör kunna hitta dem i många trädgårdsbutiker, placerade eller kanske t.o.m. planterade tillsammans i en visningsrabatt.

De två kombinationerna består av lättodlade och tacksamma växter för soligt läge. Solguld heter förslaget med växter som går i gult och Solglöd det med växter i mer röda nyanser. Som stomme på höjden i båda förslagen används smala enen Juniperus communis 'Vemboö' E alternativt 'Suecica'. Tok Potentilla fruticosa står för rik och lång blomning, 'Longacre' i den gula rabatten och 'Lovely Pink' i den röda. Vackra blad i gult respektive rött ger smällspirean Physocarpus opulifolius 'Dart's Gold' och 'Diabolo'.

Utöver denna stomme kompletterar man med marktäckande och höga perenner, valda med tanke på odlingssäkerhet och olika karaktär vad gäller form och färg på blommor och blad. Tillsammans utgör växterna en varierad men ändå harmonisk plantering med långt prydnadsvärde.

Givetvis finns alternativ till de utvalda växterna. Exempelvis tok kan bytas mot dockros Rosa nitida och smällspireorna mot bukettapel Malus sargentii 'Eskilstuna' E.

Lagra lök rätt
För att få matlök som håller bra är det viktigt både hur den odlas och hur förhållandena under lagringstiden är. Vissa sorter är också mer lagringsdugliga än andra.

Var försiktig med kvävegödsling och vattna inte mot slutet av säsongen. Lossa löken när cirka hälften av blasten lagt sig. Låt lökarna ligga och torka på jorden, men är vädret blött måste de tas in under tak. Hantera dem försiktigt, stötar och slag försämrar hållbarheten.

Blasten ska vara riktigt torr innan löken läggs till förvaring. Allra bäst är en lagringstemperatur på 0-1 grader eller varmt dvs 30 grader. Skafferiets 17 grader är sämst, skriver man i Fakta Trädgård 1-2001 från SLU.

Sällskap för rosälskare
Svenska Rosensällskapet är en förening med snart 15 år på nacken. Sällskapets 1 500 medlemmar finns i 12 lokala grupper runt om i landet, var och en med möten, resor, föredrag och mycket annat på programmet. Medlemsbladet heter "Rosenbladet", en välfylld liten tidning som kommer fyra gånger per år, helt i färg. Hemsidans adress är http://welcome.to/swerose. Där finns råd om skötsel och beskärning, nybörjartips, inköpsställen, dagens väder, recept, artiklar, resmål m m.

Svenska Rosensällskapets adress är Älvsbacka-Gräsås 209, 660 60 Molkom. Tel/fax: 0553-301 00.

Samla eget grönsaksfrö
Skörda eget frö kan man göra av flera orsaker: för att rädda en viss sort, få fram en sort som är anpassad till platsen, spara pengar och för att få frön av bra kvalitet. De flesta som provat blir bitna - för det är roligt också.

Lena Israelsson skriver om fröodling i sin utmärkta "Handbok för köksträdgården", och tipsar nybörjaren om säkra kort som bondböna, chilipeppar, dill, palsternacka, sallat, tomat och ärter. Frö från sorter som är F1-hybrider är emellertid inte något att satsa på, för deras avkomma ger odugliga plantor.

Enklast är att fröodla en sort av en viss grönsak i taget, men välj ut flera plantor av sorten - de finaste och de med bäst egenskaper. Låt fröna mogna på växtplatsen och skörda i så torrt väder som möjligt. Tomat- och chilipepparfrukter ska sitta kvar på plantan tills de nästan hunnit bli övermogna. Palsternackan blommar inte förrän andra året, men kan stå ute över vintern.

Vissa grönsaker korsar sig lätt med sina släktingar om flera sorter odlas samtidigt eller om det finns vilda växter i närheten. Då blir inte resultatet det man tänkt sig. I sällsynta fall blir det kanske något som blir bra, men oftast tvärtom. Boken innehåller en stor fröodlarguide med bl.a. uppgifter om ev korsningsrisker.

I den fina katalogen från fröfirman Runåbergs Fröer kan man också läsa om fröodling av grönsaker.

Från Faraos tid
Torv från naturliga myrmarker är basen i påsjordarna vi köper till jordförbättring, plantering, urnor m.m. Torven har bildats av växtdelar som oerhört långsamt och under tusentals år brutits ned och bevarats i mossens syrefattiga miljö. Ju längre ner i lagren, desto äldre och mörkare är torven. Den övre, ljusa torven är yngre - kanske "bara" sådär en 3 000-4 000 år - och därför grövre eftersom växtresterna i den relativt sett är nyare. Så hittar du lite växtfibrer och pinnar bland torven i påsen kanske det är lämningar efter en tuvullsplanta eller en tall som växte på mossen ungefär samtidigt som egyptierna byggde sina pyramider. Finner du något som liknar plastremsor eller utdragna kassettband så är faktiskt även det rester av någon växt, troligen kaveldun, trots att det ser högst onaturligt ut.

Grövre växtdelar är för övrigt inte till någon nackdel för torven som odlingssubstrat, de bidrar till luftighet och struktur i jorden eller krukan och du kan lugnt låta dem vara kvar.

Små tokar i flera färger
Ölandstok, eller tok som den egentligen ska heta på svenska, Potentilla fruticosa, finns i många storlekar och blomfärger. Många har kanske tröttnat lite på token eftersom den tack vare sin tåliga och blomvilliga natur använts så frikostigt både här och där. Men den har onekligen goda egenskaper och framför allt de låga sorterna på under metern är inte alls dumma att kombinera med perenner i en solig eller halvskuggig rabatt.

De låga sorterna har kommit i flera färger på senare tid, tex. 'Red Robin' som håller den röda färgen bra (förbättring jämfört med 'Red Ace'), zon III, 'Eastleigh Cream' med crèmegula blommor och grågröna blad, zon III, 'Limelight' en ljust limefärgad tok, zon III och 'Lovely Pink' med intensivt rosa blommor, zon III. Härdigare och med blomma i mild aprikos är 'Daydawn', zon V.

Token är torktålig och växer bra på de flesta jordar, men den utvecklas bäst om det finns tillgång till både fukt och näring. Den blommar hela sommaren, men klipp den gärna lite var eller varannan vår, så får den nya fräscha skott och håller sig kompakt utan att bli risig. Lite gödsel då och då uppskattas.


Lagra lök rätt


Små tokar i flera färger

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB