Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 3

Kort och Gott från Hemträdgården 3 -2008 av Eva Wirén, hortonom & trädgårdsrådgivare.

Rapportera dina vårtecken
Den 12 mars öppnade en ny hemsida, www.vårtecken.nu (jo det ska vara ett "å"), där allmänheten kan rapportera sina vårtecken och på så sätt hjälpa forskarna att visa hur naturen påverkas av ett förändrat klimat. Vem som helst kan rapportera när olika örter, buskar och träd börjar blomma, sätta blad och frukt etc. I takt med att uppgifter kommer in kan man på hemsidan direkt följa vårens ankomst över hela landet. För att locka många människor att rapportera sina iakttagelser är hemsidan enkel att använda.

Bakom hemsidan står det nybildade Svenska fenologinätverket. Målet är att bygga upp ett landsomfattande register med fenologiska observationer för många olika arter. Med tillräckligt många uppgifter från olika delar av landet kommer hemsidan att vara ett ovärderligt bidrag till att förstå effekterna av klimatförändringen.

Ordning bland verktygen
Rörigt bland trädgårdsverktygen? Då kanske Fiskars redskapshållare kan hjälpa dig att skapa ordning och reda. Hållaren har plats för ca 10 hängande trädgårdsredskap, både lång- och kortskaftade samt mindre redskap som sekatör, planteringsspade m m. Den fungerar också som en extra hyllplats i boden eller hobbyrummet.
Capris 299 kr. Information om återförsäljare m m www.fiskars.se, 0141–480 00.

Prisad bok om villaträdgården
Landskapsarkitekt Åsa Wilke har tilldelats Ulla Molin-priset 2008 för sin bok "Villaträdgårdens historia. Ett 150-årigt perspektiv". I motiveringen skriver juryn bl a att "Boken är ett viktigt dokument över olika stilarter och trender och är en god vägledning för varje trädgårdsägare".

I sitt yrke har Åsa Wilke särskilt riktat in sig på historiska parker och trädgårdar. När hon hållit föredrag om historiska villaträdgårdar har hon upptäckt att det saknas litteratur att hänvisa till när folk frågar om var de kan läsa mer.

  • Jag har velat hjälpa människor hitta information om sin egen trädgård - en alldeles vanlig trädgård i utkanten av en alldeles vanlig svensk stad. Det är ju så de flesta bor, säger hon.

    Priset till Ulla Molins minne har instiftats av SLU och Åsa Wilke tog emot utmärkelsen på Moviums vinterkonferens i Alnarp den 30 januari. Ulla Molin var trädgårdsskribent och redaktör för egnahemsrörelsens tidskrift "Hem i Sverige" (se även s 00), som i hög grad bidrog till intresset för stadens utemiljö.

    Gräsmattan får eget sällskap
    Var om inte i Storbritannien bildas ett sällskap för gräsfrågor? Engelsmännen har en alldeles särskild besatthet över dessa gröna ytor. The Lawn Society är ett nytt sällskap grundat i maj 2007 av Mike Seaton vid The Institute of Groundsmanship. Sällskapet ska bedriva opartisk rådgivning kring gräsmattors skötsel till både professionella och allmänheten. Man erbjuder allmänna diskussionsfora, skötselguider och diagnos av problem när det gäller sjukdomar och ogräs.

    Seaton besökte Chelsea Flower Show och betygsatte gräsmattorna i de olika utställningarna. Han utfärdar besk kritik mot de ansvariga inom The Royal Horticultural Society, som han menar är mycket duktiga på blomsterprakt men dåliga på att se till att gräsmattorna får en hög status.
    *Mer om sällskapet på www.lawnsociety.org.uk
    Hämtat från Movium Direkt 5/2007*

    Kläder för uteliv

Granngården lanserade redan förra året de första kläderna i sin kollektion "Rosegarden" - funktionella och snygga trädgårdskläder för kvinnor. I år har man utökat med bl a fler arbetsbyxor och en sk softshelljacka. Byxorna har fiffiga detaljer och finns i olika längder (hellängd, trekvarts eller shorts). Jackan är vind- och vattenavvisande med avtagbara ärmar. Stöveln med lågt skaft fanns redan i fjol, ett mycket trevligt mellanting mellan sko och stövel att trava omkring i.
Softshelljacka och stövlar finns nu även för barn, Granngården Junior. www.granngarden.se, 0771-222444.

Vacker stålkorg utvald produkt
En stålkorg med gammal svensk hantverkstradition har valts till Årets trädgårdsprodukt. Korgen har en snygg, enkel design, är hållbar och kan användas på många sätt. Att den tål en hel livstids slitage, väder och vind gör att den passar väl in i dagens miljötänkande.

Korbo, företaget bakom, startades efter att man hittat äldre varianter av stålkorgar som spårades till en nedlagd fabrik i Stenungsund. Korgen är handgjord, lindad med en enda tråd utan att svetsa. Den finns i olika storlekar och utföranden.

Årets Trädgårdsprodukt utses av en jury som testar ett antal nominerade produkter från Elmia Garden, en årlig trädgårdsmässa för fackfolk.
www.korbo.se, 031-16 52 00, för bl.a. information om återförsäljare.

Örter i väst
Örter uppmärksammas alltmer och konsumtionen ökar. Efterfrågan på ekologiskt och närproducerat ger förutsättningar för produktutveckling och större produktion, men vem odlar vad, kan produktionen ökas, finns nya odlare? Länsstyrelsen i Västra Götaland har beviljat medel till Lokalproducerat i Väst AB, för en studie om örter. Studien omfattar bl a en inventering av verksamma och blivande odlare i hela Västra Götaland samt tänkbara försäljare.

Studien genomförs av Lisbeth Almark, Kronor & Örter. För våra läsare är Lisbeth Almark nog mest känd som författare och för sin innehållsrika och vackra örtagård Mon utanför Trollhättan. Nu är hon angelägen om att komma i kontakt med personer som kan ha intresse i länets örtodling. Kontakta Lisbeth Almark på info@almark.se eller 0520-42 4400. Besök gärna www.lokalproducerativast.se för mer information.

Viloår motverkar potatisbladmögel
Angrepp av potatisbladmögel (Phytophthora infestans) tidigt under odlingssäsongen har blivit allt vanligare. Fram till 1980 spreds sjukdomen i Sverige bara genom smittade knölar. Numera kan dock svampen även föröka sig sexuellt eftersom bägge parningsformerna av patogenen nu finns i landet. De sexuellt förökade sk oosporerna är mer långlivade än de asexuella förökningskropparna, och kan därför övervintra i marken.

Om bladmögelsymptomen finns på samma ställe i fältet varje år, och om de först uppträder på blad som ligger mot jorden och på den nedre delen av stjälkarna, kan det tyda på att smittan kommer från oosporer i marken. Det är emellertid svårt att bestämma var smittan kommer från enbart med hjälp av symtomen i fält. För att vara säker krävs genetiska analysmetoder.

Potatisforskare vid SLU i Uppsala har nu med hjälp av genetiska markörer lyckats bekräfta att oosporer i marken kan fungera som smittkälla för potatisbladmögel under svenska förhållanden. Detta ställer ökade krav på en god växtföljd. I ett fältförsök med känd marksmitta i Uppsala visade forskarna att smittan avtog gradvis och att fältet var helt fritt från smitta efter 18 månader. De rekommenderar därför minst tre år mellan potatisgrödorna.
Notiser från SLU 1/2008

Av fint blir man glad
"A thing of beauty is a joy forever" brukade min mamma säga när hon tittade på någon kär ägodel. Det tänker jag på när jag ser den slitna stolen och de kantstötta lerkrukorna, omgivna av växter i rosa och grått. Vackra saker behöver inte vara dyra, exklusiva eller nya. Tvärtom - det nötta ger en särskild skönhet och att återanvända ligger i tiden. I prylbodar, på loppis (en del föreningar ordnar trädgårdsloppis) eller kanske till och med undangömt på vinden kan det finnas roliga, vackra ting som gör just dig glad och kreativ!


Rapportera dina vårtecken


Ordning bland verktygen


Prisad bok om villaträdgården


Gräsmattan får eget sällskap


Kläder för uteliv


Vacker stålkorg utvald produkt


Örter i väst


Viloår motverkar potatisbladmögel


Av fint blir man glad

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB