Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 3

Kort och Gott från Hemträdgården 3-2003 av Eva Wirén.

Sur hortensia blir blå
Rosa blommor på hortensian eller blå? Färgen beror av jordens pH-värde och innehåll av aluminium. Vill man ha blått måste pH-värdet vara lågt, dvs. surt. Det uppnår man genom regelbunden tillförsel av naturell torv, eventuellt också någon rododendrongödsel. Aluminium är den andra nödvändiga ingrediensen. Det kan tillsättas som aluminiumsulfat (alun) och finns som färdigt preparat, "Färga mig blå". Mylla ner eller lös upp i vatten och vattna ut, vår och höst. Säljs i trädgårdsfackhandeln, fråga annars hos Bayer, tel 040-41 81 80. (Inte alla hortensior kan få blå blommor, det gäller huvudsakligen Macrophylla-gruppen).

Vackraste parken
"Sveriges vackraste park" är en ny, årlig tävling som ska väcka intresse kring landets offentliga parker och trädgårdar. Tävlingen arrangeras för första gången i Sverige under 2003. Juryn utser tio kandidater och fram till den 31 juli har alla möjlighet att bland dessa tio rösta på sin favoritpark. Vinnaren utses i augusti. På www.sverigesvackrastepark.nu finns mer att läsa.

Kulturväxter på banken
Tobak odlades utanför Kristianstad ända fram på 1960-talet. Nu har man hittat frön av den gamla sorten 'Tofta' som har visat sig kunna gro. Den landsomfattande inventeringen Fröuppropet* har fått in prover även av andra fröförökade köksväxter och ett fåtal prydnadsväxter från allmänheten under 2002. Ärter och bönor har hårda skal och kan behålla sin grobarhet under lång tid, medan frön av sallat, lök och morot snabbare tappar sin vitalitet.

Det nationella programmet för odlad mångfald (POM) tillkom år 2000 för att samordna arbetet med att bevara gamla sorter och arter av kulturväxter i Sverige. Arbetet leds från Centrum för biologisk mångfald (CBM) vid SLU, Alnarp. Dessa gamla växter utgör en viktig genbank, med egenskaper som kan användas i framtida växtförädling.

Man kommer senare att inventera perenner, exempelvis höstflox och pion. Även lökväxter, träd och buskar är av intresse. Just nu pågår exempelvis ett bärprojekt inom POM. Där samlar man in svenska sorter av vinbär, hallon, smultron, jordgubbar med flera bärslag.
Mer info i Fakta Trädgård-Fritid 7/2002 och www.pom.info.

*Fröuppropet är ett samarbete inom POM mellan CBM, Föreningen Sesam och Nordiska Genbanken.
Notiser från SLU, 8/02

Rädda regnskogen - köp FSC-märkt
Om du tänker köpa trädgårdsmöbler i tropikträ, se till att de är FSC-märkta. Detta certifikat är den enda garantin för att produkten inte bidragit till illegal avverkning. Lita inte på påståenden som "virket kommer från plantager", "den här arten är inte utrotningshotad", "efter avverkning sker återplantering" eller "staten kontrollerar avverkningen".

FSC, Forest Stewardship Council, är den enda internationella miljömärkningen av skogsråvara som kräver social, ekologisk och ekonomisk hänsyn av skogsbruket. FSC stöds av bl a Världsnaturfonden och Svenska Naturskyddsföreningen. Alla trädgårdsmöbler av tropikträ på Coop Forum är numer FSC-märkta.

Ogräsbekämpning i test
Tidningen Råd&Rön lät förra året (nr 6/02) testa olika metoder att bekämpa ogräs: mekaniska, termiska (genom upphettning) och kemiska. Bästa arbetsställningen får man med ångaggregatet Steam-It, med gasolbrännarna Primus Gardener och med det mekaniska redskapet Ripper Weeder. Gasolbrännarna är ganska omständliga att tända och att ställa in och kan heller inte ställas åt sidan direkt, eftersom de fortsätter att vara heta ett bra tag efter det att lågan släckts. Med tanke på brandrisken ska de bara användas på plattor, grus och andra hårda ytor. Denna begränsning finns inte hos Steam It som dock får minus på grund av att den är klumpig samt att nätsladden kan vara i vägen.

Ättika och RoundUp var de två kemiska medel som ingick i testet. Av samtliga testade metoder är RoundUp det enda som dödar ogräsen ända ner i roten, övriga metoder kräver upprepade behandlingar. Men med tanke på riskerna bör vi ändå välja bort RoundUp, menar Råd&Rön.

Mest mångsidigt anses utan tvekan Steam It vara. Den kan användas på såväl gräsmattan som grusgången eller altanens plattor.

Anm: De kemiska ogräsmedlens varande inom fritidsodlingen har diskuterats, se Ht 6/2001 s 45. Kemikalieinspektionen beslutade i fjol att vissa ogräsmedel som innehåller glyfosat (t.ex. RoundUp, Rambo) bara skulle få användas yrkesmässigt. Beslutet har överklagats och tills regeringen tagit ställning gäller att en del av dessa medel tills vidare får fortsätta att användas av var och en. Se www.kemi.se.

Smart vattenkanna
En vattenkanna klarar man sig knappast utan, även om vattenslangen är lång. Fiskars nya vattenkanna är utrustad med avlastningshandtag, ställbart munstycke för stril eller stråle och påfyllningshål lite på sidan som gör det lätt att komma till och från vattenkranen.

Finns bland annat i järn- och bygghandeln, trädgårdsbutiker och hos Granngården. Pris ca 129 kr. 0141-480 00, www.fiskars.se.

Kraftfull kontrast med gult och violett
Komplementfärger kallas de färger som är placerade mitt emot varandra i färgcirkeln. Dessa färger förstärker varandra extra mycket och är en anslående syn. Gult och lila är ett sådant kontrastpar som kan njutas när gullregn och syren vissa år råkar blomma samtidigt, eller gullregn och rododendron. Gula tulpaner och lila trädgårdsnattviol ger samma upplevelse i perennrabatten. Och på Gotlands vindpinade hedar färgar backtimjan och gulmåra hela marken i gult och violett.

Kunskap att hämta
Senaste nytt om samodling och om havtorn behandlas i Fakta Trädgård-Fritid nr 48 respektive 56, två reviderade faktablad som nyligen utkommit från Sveriges lantbruksuniversitet SLU. Nummer 45 "Rådgivning, forskning - försök" förnyas varje år. Detta faktablad listar alla de SLU-orter i landet som har trädgårdsverksamhet och intressanta visningsdagar för fritidsodlare. Kontaktpersoner, telefonnummer, vägbeskrivningar och tips om vad att se, allt från svartvinbärsförsök i Öjebyn till pionsortiment på Torslunda, hittar du här - väl samlat inför sommarens utflykter. Det finns mycket kunskap att ta del av landet runt, så passa på!
En årsprenumeration på Fakta Trädgård-Fritid inkluderar 12 nr och kostar endast 204 kr, tel 018-67 11 00.

Somriga buskar och perenner
Snart är sommaren här, och vilka växter är då som grannast? Månadens Växter har valt rödblommande perenner som tema i juni: luktpion Paeonia lactiflora 'Karl Rosenfield' (sol, djup lucker jord), axveronika Veronica spicata 'Rotfuchs' (sol, lätt väldränerad jord) och röd stjärnflocka Astrantia carniolica x major 'Lars' eller 'Rubra' (sol, halvskugga, fukthållande jord). Kombinera det röda med t.ex. ljusgrönt, ljusgult, lime, vitt, kräm eller grått samt eventuellt något blått eller lila.

Julitemat är "mjuka färger" och där ingår rosen 'The Fairy', hortensia Hydrangea Macrophylla-gruppen och vidjehortensia H. arborescens 'Annabelle'.

Månadens Växter är en europeisk kampanj som ger förslag på växter värda att uppmärksamma månad för månad. I Sverige väljs växterna ut tillsammans med de svenska trädgårdsbutikskedjorna.

Trädgårdar ger variation
De stora jordsbruksslätterna skulle allt bli bra enformiga om det inte vore för våra trädgårdar och parker som ligger lite här och där i odlingslandskapet. Men dungen, allén, rabatten, buskagen och bersån har större betydelse än att "bara" vara vackra. De olika skikten med träd, buskar och örter hyser en mängd olika miljöer som gynnar mångfalden av både djur och växter. På samma sätt blir trädgårdsdammen ett viktigt inslag om det är långt mellan naturliga våtmarker.

Om dessa miljöer, och hur de kan skötas och bevaras, finns en trevlig och vacker liten skrift på 20 sidor som man kan köpa för några tior. Den heter "Trädgårdar och parker i odlingslandskapet" och är framtagen av Jordbruksverket. Tel 036-15 50 00, www.sjv.se.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB