Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 1

Kort och Gott från Hemträdgården 1 -2003 av Eva Wirén.

Härdig grundstam för små äppelträd
Svagväxande äppelträd är lämpligt om man vill ha t ex en frukthäck eller en spaljé, och då ska trädet vara ympat på en svagväxande grundstam. Ett problem med dessa grundstammar är att de inte är särskilt härdiga. Men med de ryska B-stammarna har vi äntligen fått äpplegrundstammar som är både svagväxande och härdiga, ca zon 6. Det är jämförbart med A2, den (starkväxande) grundstam som äppelträd för fritidsodlare nästan alltid är ympade på. Det är tack vare Göran Erlandsson, ekologisk fruktodlare i Hallstahammar, som B-stammarna kommit till Sverige. Tyvärr är de inte så lätta att få tag i men på Rögle Plantskola i Ängelholm produceras de och säljs i bunt om 25 st. Knappt 400 kr inkl moms och frakt är priset per bunt.

Ympintresset brukar vara stort bland våra medlemmar, så varför inte köpa in till föreningen och ordna med en kurs? Ympkunskapen finns hos många av er, och nog skulle det locka många deltagare att få göra sitt eget, lite speciella, träd. I skrivande stund finns endast några hundra grundstammar kvar, så kanske är det för sent för denna vår. Men ring och fråga, om inte annat så inför nästa år, det är bra att vara ute i god tid. Tel till Rögle plantskola 042-693 00. Om grundstammar för äpple, se Hemträdgården 1/2001.

Extra värme i odlingslådan
Hög och jämn jordtemperatur i odlingslåda och miniväxthus får man med hjälp av ThermoLux, en värmematta som ansluts till elurtaget. Det kan vara en hjälp vid groning av speciella frön eller för att rota sticklingar. Mattan är böjlig och vattentät, den kan läggas direkt i jorden eller under själva odlingskärlet.

ThermoLux finns i olika storlekar, från 17x17 cm (som kostar 248 kr inkl moms) och uppåt. Kontakta GeBeA System i Falkenberg, tel 0708-15 97 46 eller http://home.swipnet.se/gebea.

Begonior med vackra blad
Bladbegonior kallar vi med ett samlingsnamn de olika arter och sorter av begonior som har dekorativa blad. Alla tillhör det stora begoniasläktet som omfattar mer än 900 arter.

Bladbegoniorna blommar visserligen, men blommorna är som regel ganska oansenliga. Det är bladen som är spännande, med sina färger, mönster och former. Ytan kan vara hårig eller vaxartad som på näckrosbegonia Begonia x erythrophylla, medan pergamentbegonia B. venosa har sammetsmjuka blad.

Begonia Rex-gruppen, rexbegonia på svenska, är den vanligaste bladbegonian och finns i många olika sorter. Den är mycket variationsrik både vad gäller bladform och mönster. Bladen kan vara hela eller flikiga, med nyanser och fläckighet i grönt, brunt, rödlila och silver. En annan vanlig grupp av bladbegonia är panterbegonia, B. Bowerae-gruppen, vilka har något mindre blad med fläckar i gröna och bruna nyanser.

Nya Fakta Fritid från SLU

Gamla kulturväxter och potatis är ämnena för de tre sista faktabladen i serien Fakta Trädgård-Fritid 2002. I nr 7 Varför skall vi bevara kulturväxterna? skriver Eva Jansson och Jörgen Weibull om pågående inventeringsarbete i Sverige. Särskilt angeläget är det att samla in äldre grönsaks- och blomsterfrö, och att studera förekomsten av äldre värdefulla bär och fleråriga prydnadsväxter. Mer om just bärprojektet och om några sorter som ingår i bär-genbanken, kan man läsa i nr 89, Vårt pomologiska arv av bärsorter, av Inger Hjalmarsson.

Att odla potatis - för säkrare skörd, nr 32, innehåller råd om odlingsmetoder och sortval för att bl.a. klara potatisen undan angrepp av bladmögel - det allvarligaste hotet för fritidsodlarens potatisodling. Snabbväxande sorter och förgroning är två viktiga faktorer för att lyckas, anser författaren Maj-Lis Pettersson.
Prenumerera på hela serien eller beställ enstaka Fakta på tel 018-67 11 00, publikationstjanst@slu.se.

Svårt med äppelblom?
Under vårvintern är längtan efter blommor och skir grönska nästan outhärdlig. Blir det aldrig riktig vår? Att driva några kvistar vide, forsythia eller körsbär i blom inomhus gör susen och är inte svårt. "Men varför är det så hopplöst att lyckas med äpple?", frågar ett par läsare, "knopparna torkar in och det blir inget av den ljuva äppelblommen."

Det gäller att inte ta in kvistarna för tidigt, menar flera som jag talat med. Att passa på vid beskärningen i februari-mars är alltså inte någon mening. Knopparna måste vara tillräckligt svällda, och det är de i allmänhet inte samtidigt som t.ex. körsbär. Att successivt vänja kvistarna vid rumstemperatur är också bra. Och så måste man ju förstås se till att knipsa av grenar som verkligen har blomanlag (de är ofta lite skrynkliga, blomknopparna bulliga) och inte bara bladknoppar.
Kan det finnas fler synpunkter och råd ute i medlemskretsen?

Håll ögon och öron öppna!
Blommor och trädgård är ett av motiven på årets nya frimärken. Lagom till påsk blir det vårblommor: tussilago, blåsippa och gullviva. I bästa skördetid, mitten av augusti, kommer färgglada frimärken med köksväxter, bär och frukt - trevliga att skicka, trevliga att få. Det var bra gjort Posten!

Vetandets värld i radions P1 fortsätter med sina trädgårdsprogram i år. Första fredagen i månaden (passa på nu den 7 februari) kl 12.10, repris samma dag 23.07. Kan även avlyssnas på nätet. I kanal P4 rullar trädgårdsprogrammet Candide vidare, lördagar kl 14-15, dock inte varje vecka. Första programmet sänds 15 mars och då ska det bl.a. handla om vår nya balkongförening Gröna Balkonger!

Oönskat besök i krukan
Inte bara växterna uppskattar ett skyddande täcke av bark. Att det är en gynnsam miljö även för fuktsökande sniglar och snäckor visar de här äggen, som i somras upptäcktes av en slump i krukan med tobaksplantan. Barken var ditlagd för att inte krukan skulle torka ut så snabbt, något som även snigeln eller snäckan uppskattade. De hålrum som bildas under barkbitarna utgör också en perfekt plats för äggläggning. Men mer än så blev det inte den här gången - väl hittade är ju äggen lätta att klämma ihjäl.

Miljömärkta snittblommor på gång
I många av världens snittblomsodlingar har arbetarna undermåliga arbetsvillkor vad gäller miljö, hälsa och sociala rättigheter. Men förbättringar sker, och snart ska svenska konsumenter kunna köpa snittblommor som tydligt visar att de är odlade med hänsyn till både människor och miljö. Märkningen av blommorna ska vara samma i alla länder, men hur märket ska se ut och vad det ska heta är ännu inte klart. I år införs systemet i de tysktalande länderna i Europa, och när det fungerar kan det bli Sveriges tur, berättar Rolf Persson på Blomstergrossisternas Riksförbund och generalsekreterare i Union Fleurs.

Doftpelargon mot mygg?
En tysk trädgårdsmästare som specialiserat sig på att förädla doftpelargoner upptäckte av en slump att de håller myggor på avstånd. Det började med några doftpelargoner på balkongen. Sedan utökades försöket med plantor i sovrummet, tänd lampa och öppet fönster - fortfarande inga myggor. Vänner och bekanta fick också testa, resultatet var positivt och nu har trädgårdsmästaren presenterat doftpelargonen 'Moskito-Schocker' på trädgårdsmässan i Essen. Upptäckten har väckt intresse och efterfrågan påstås vara stor.
Trädgårdsnytt, nr 11/02


Begonior med vackra blad


Svårt med äppelblom?


Oönskat besök i krukan

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB