Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 1

Kort och Gott från Hemträdgården 1-2004 av Eva Wirén, trädgårdsrådgivare.

Kåltumör i kunskapsträdgård
Visste du att många av de vanliga, nu odlade grödorna är så starkt förädlade att de inte skulle överleva som vilda växter? I den nyanlagda Ultuna kunskapsträdgård kan man bl.a. studera 19 kålslag, alla förädlade från vildkål. Blomkål har exempelvis förädlats för att få tumörbildningar i blomställningarna, brysselkål för att få fram abnorma blad.

Växtförädlingen startade så sakteliga för 12000 år sedan när den första bonden korsade två bra plantor som var extra smakrika och kraftiga. Med den nya gentekniken går växtförädlingen i dag mycket snabbare.

I Ultuna kunskapsträdgård informerar man om den mångskiftande verksamheten vid SLU och visar upp vetandet i trädgårdsform. Den vänder sig till intresserade inom och utanför SLU och visar i år också biologisk mångfald i trädgården, jordförbättring, kompostering och en jordbruksrundel som visar växtföljden i en ekologisk odling med mera. Trädgården används flitigt i undervisningen.
http:/www.slu.se/kunskapstradgard
Notiser från SLU 6/03

Tulpantid
Bland det bästa med den här årstiden är alla härliga tulpaner i blomsterbutikerna. Drygt en miljon om dagen, så många tulpaner köper vi svenskar nu under tulpansäsongen. Det blir totalt 130 miljoner tulpaner från januari och fram till påsk - mest i hela Europa - men sorterna som säljs under perioden varierar. 90 % av tulpanerna drivs i Sverige, men själva lökarna kommer ursprungligen från Holland.

Köp bara tulpaner som visar ordentlig färg. Låt papperet sitta kvar runt tulpanerna. Skär av ca 2 cm och ställ bunten i kallt vatten. När tulpanerna dragit vatten ca 30 minuter kan de arrangeras i vas med raka, vattenspända stjälkar. Placera dem svalt nattetid. Undvik att ställa tulpanerna nära frukt. Den avger etylengas som påskyndar tulpanernas åldrande. Fyll på vatten varje dag, tulpaner är törstiga blommor.

Tulpanens Dag infaller alltid i januari (i år den 15/1) och har blivit något av ett startskott på den stora tulpansäsongen. Kanske fick du en gratis blomma? Denna dag delades det nämligen ut tulpaner i Stockholm, Göteborg, Kristianstad, Växjö, Uppsala, Värnamo, Malmö och Sundsvall.

Coop Konsum bäst
Coop Konsum toppar listan över de företag som hade bäst miljöimage bland svenska konsumenter 2003. Arla och Hemköp intar andra och tredje plats. Bland de tio bästa finns också transportföretaget Green Cargo, Tetra Pak, HSB, Skanska, Graninge, SJ och SE Banken. Det konstaterar tidningen MiljöEko (nr 4/2003) som för sjunde året i rad tagit fram sin Imagebarometer. I den låter man slumpvis utvalda personer ranka företag utifrån hur man upplever att de arbetar med sina miljöfrågor. Den här gången ingick 33 välkända företag. Till de som fick sämst betyg hör flera bensinbolag, MacDonalds och NCC.

MiljöEko frågade även en grupp miljöchefer vid olika företag. I topp på miljöchefernas lista hamnar Ikea, därefter Coop Konsum, Arla, Volvo och Apoteket. Lägst på miljöchefernas lista rankades Preem, SJ, Posten och Statoil.

Smart trädgårdskorg

Korgar att bära i, att samla i, att lagra i ... det kan man inte få för många av. Canergo är en smart trädgårdskorg i plast. Den har "magurtag" och bra grepp vilket gör den lätt att bära. Har man flera stycken går de att trava i varandra men kan även staplas den ena stadigt uppe på den andra. Rund form gör den lätt att torka ur. Canergo finns i två varianter, perforerad och solid. Du köper den hos Coop, Bauhaus, Granngården m fl. Cirkapris 75 kr. Från PWS GreenLine i Perstorp, 0435-369 30.

Näring på nära håll
Det räcker mer än väl med familjens urin för att täcka behovet av växtnäring i en normalstor villaträdgård. Samtidigt gör man flera miljövinster. Det har Anna Richert Stintzing kommit fram till i sin rapport "Bruket av växtnäring i fritidsodlingar".

Samlad kunskap om hur mycket växtnäring som används inom fritidsodlingen finns inte, trots att trädgårdsarbete är en så vanlig fritidssysselsättning. I studien jämförs två villaträdgårdar och en koloniträdgård som alla tre sköts och odlas olika intensivt. Exemplen är hypotetiska men bygger på genomsnittliga odlingssituationer och på intervjuer. Utifrån mängden tillförd gödsel har Anna räknat fram hur mycket kväve, fosfor och kalium som tillförs odlingsytorna i de tre trädgårdarna och ställer dessa siffror i relation till den näring som människorna i ett hushåll utsöndrar i form av urin och fekalier. Då visar det sig att något gödselmedel inte behöver köpas in - urinen räcker för att fylla trädgårdens växtnäringsbehov. Dessutom är den gratis, och urin som används i odlingen belastar inte avloppet. Jordförbättring med mull måste ändå göras.

Rapporten är utgiven av JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik, nr 102/03. Läs den på www.jti.slu.se (JTI informerar), eller beställ från SLU 018-67 11 00. Ca pris 70 kr inkl porto.

En sköldpaddsört ska det va'
Den är frisk, stark, livskraftig och stadig i alla väder - kort sagt en perenn som förtjänar uppmärksamhet och därför av Sveriges perennodlare får utmärkelsen Årets Perenn 2004.

Studera blommorna, så förstår du varför sköldpaddsörten fått sitt namn. De är lite uppblåsta och liknar ett sköldpaddshuvud som sticker ut ur sitt skal. Att den är långlivad och varken skyr regn eller sol är ytterligare egenskaper som väl passar in på namnet.

Som vild hör sköldpaddsörten, Chelone obliqua, hemma i östra USA, där den växer utmed vattendrag och på fuktig ängsmark. I trädgården klarar den torra perioder men trivs bäst i en fuktighetshållande och näringsrik jord - gärna i dammens fuktzon - i sol eller lätt skugga.

Sköldpaddsörten blir ca 60 cm hög, har mörkt gröna blad som håller sig fina hela säsongen och blommar en lång period under sensommar och höst. Vanligen har den purpurrosa blommor men det finns även en vit form. Plantan blir efterhand allt mer omfångsrik men utan att breda ut sig på andra växters bekostnad.

Sorkfeber drabbar hundratals i höst
Varje år drabbas hundratals människor av sorkfeber i norra Sverige. Sorkfeber är, efter influensa, den vanligaste allvarliga febersjukdomen som orsakas av ett virus i norra Sverige. Det är Puumalaviruset (Hantavirus) som ger upphov till infektionen, och viruset har skogssork (Clethrionomys glareolus) som naturlig värd. Gert Olsson vid SLU visar att de flesta drabbade insjuknar mellan oktober och december efter att ha vistats i vedbodar eller uthus. Medelålders män drabbas oftare än andra grupper. Sorkfeberpatienter i studien förknippade ofta smittotillfället med att damm rörts upp och andats in vid något tillfälle. Gert Olsson fann även flest smittade sorkar i områden med karaktärsarter typiska för gammal, fuktig skog. I ett globalt perspektiv hör norra Sverige till de regioner som har flest fall av hantavirussmitta per invånare (i genomsnitt 25 fall per 100 000 invånare och år), undantagslöst rör det sig här om sorkfeber. Mörkertalet bland smittade i norra Sverige är stort; för varje diagnostiserat fall förblir 7-8 oupptäckta.Gert.Olsson@szooek.slu.se, 090-786 6633
Notiser från SLU 7/03

Njut av tidig äppelblom
Tycker du det är knepigt att driva äppelkvistar i blom? Det kan bero på att du tagit dem för tidigt, vänta tills knopparna är tillräckligt svällda. Sture Lloyd, medlem från Ockelbo, menar att man måste ta en tillräckligt stor gren.

  • Själva tar vi den någon vecka in i april och ställer den i en gammaldags mjölkkruka. När knopparna efter 2-3 veckor börjar visa tendens att spricka beskär vi den till den smala, höga vas den är tänkt till. Då blir det liksom lite japanskt över det hela. Att knopparna torkar in beror på att man tar in för klena grenar. Får grenen ligga i blöt en tid i badkaret kan det också hjälpa, tipsar Sture.

    Pampig främling vill dominera
    Jättebalsamin, Impatiens glandulifera, är en pampig växt som väl gör sig bra i trädgården! Eller tar den över för mycket ...? Runt om i Europa betraktas jättebalsamin som ett aggressivt ogräs som tränger undan den inhemska vegetationen. Så illa är det ännu inte i Sverige, men skulle kunna bli. Växter från trädgårdsdammar sätts av okunnighet ut i vattendrag och där kan problem uppstå. I t ex England görs kampanjer för att upplysa både trädgårdsägare och trädgårdsbutiker om dessa "AquAliens".

    Främmande arter i flora och fauna har hittills inte uppmärksammats särskilt mycket i Sverige, förutom enstaka exempel som mördarsniglar, jättebjörnloka och kanadagäss. Internationellt har främmande arter och gener pekats ut som ett av de stora hoten mot biologisk mångfald, med många exempel på inhemska arter som drabbats och ibland hela ekosystem som förändrats. Men inte alla främmande arter ger sådana problem, en del har vi tvärtom nytta av.

    Centrum för biologisk mångfald, CBM, har fått i uppdrag av regeringen att följa upp ett antal områden inom Mångfaldskonventionen, och ett av dessa rör just främmande arter. CBM:s tidskrift Biodiverse 1/03 ger en intressant inblick i detta arbete. Du kan läsa Biodiverse på nätet, www.cbm.slu.se eller beställa enstaka exemplar gratis hos SLU i Uppsala, 018-67 11 00.

    Frukt från förr på frammarsch
    I början på 1900-talet var intresset för fruktodling stort. Fruktodlarföreningar och hushållningssällskap spred kunskap och uppmuntrade plantering av frukt och bär. Fruktutställningar anordnades och nya sorter presenterades. 1900 bildades Sveriges Pomologiska Förening, Riksförbundet Svensk Trädgårds föregångare, med syftet att "... göra hemmen på landsbygden och annorstädes rikare genom plantering av fruktträd och bärbuskar till glädje och nytta för alla ...". Sedan kom importen, snabbmaten och skötselfria trädgårdar, och ingen ville längre odla egen frukt. Men pendeln svänger som bekant, och det nyvaknade intresset för gamla fruktsorter tar sig uttryck i inventering och bevarandearbete på många nivåer. I skriften "I begynnelsen var äpplet" skildrar Sune Zachrisson på ett trevligt och kunnigt sätt fruktodlingens betydelse i äldre tid och hur de gamla sorterna räddats för framtiden. Häftet är på 54 s och kostar 65 kr exkl porto. Beställ hos Nordiska Genbanken, tel 040-53 66 40.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB