Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Härliga startkit

Nu går vi mot ljusare tider. I takt med solens återkomst börjar det kittla i våra odlingsfingrar. För att underlätta odlandet har vi på Odla gjort två olika startpaket som innehåller det som behövs för att komma igång! Dessa är kombinerbara med varandra – köp Grönsaksstarten, Paket 1, och komplettera med Kryddstarten, Paket 2, – då har du två sköna odlingsbäddar att ha igång när vårvärmen väl har kommit!

Av Sylvia Svensson

Men du behöver inte vänta tills utesäsongen börjar, du kan starta redan i mars – april med förodling av vissa växter som kräver en längre utvecklingstid – för det finns det ett miniväxthus med i Paket 1.

Förodling
När du vill börja förodla, det kallas även att förkultivera, plocka fram miniväxthuset, såjorden, såstickorna och pennan. Och så fröna på de sorter du vill förkultivera.
Alla sorterna i dessa paket behöver inte förkultiveras.
I Paket 1 är det tomater, paprika, gurka och basilika som vinner på förkultivering.
I Paket 2 är det bra att förkultivera rosmarin, salvia, basilika och citrongräs.  

Så inte hela påsen på en gång – så bara så många frön som du vill ha plantor plus några extra.  
Så i såkrukorna i såjorden, några frön i varje kruka beroende på sort.
Vattna sådden och ställ den i miniväxthuset med locket på.  Ställ miniväxthuset varmt, cirka 22-24 grader.
Titta till sådden dagligen och duscha jorden försiktigt med duschflaskan så att jordytan aldrig torkar ut.
Så fort det syns något grönt, behövs det också ljus men inte direkt södersol. Skugga med en bit tunn plantskyddväv om det är väldigt soligt. Annars är ljus mycket viktigt för att plantorna ska bli stabila och starka.
Glänta då också på ventilen på växthuset – nu behöver plantorna lite svalare luft. Ställ gärna miniväxthuset svalare om den står varmt.
Om du vill ha låga, buskiga plantor så kan du toppa plantorna när det finns 2-3 par riktiga blad förutom hjärtbladen. 
Börja inte så för tidigt, det är ju inte kul med långa, smala plantor som förtvivlad sträcker sig mot det bleka vinterljuset. Det brukar räcka att du sår tomatfröna runt första april, det brukar jag göra själv.  Gurkan och basilikan hinner ännu senare, i mitten på april.

Skola om

När plantorna är hanterbara, det vill säga har 2-3 riktiga bladpar förutom hjärtbladen, är det dags att skola om plantorna. Nu kan du använda cirka 7-10 cm stora plastkrukor och vanlig blomjord, eventuellt blandad med lite såjord.
Låt de omskolade plantorna stå i halvskugga de första 3-4 dagarna tills rotsystemet hämtat sig och plantorna inte längre slokar. Duscha dem lätt dagligen och vattna vid behov men akta dig för att ge för mycket vatten. Känn efter med fingret.
Om vårvärmen dröjer och plantorna växer sig stora innan det är dags för utplantering, kan du behöva skola om ytterligare en gång. Ta då en ännu större kruka och blomjord utan såjord.

Plantera ut
När frostrisken är förbi är det dags för utplantering. Men innan dess ska plantorna avhärdas. Börja avhärda i maj-juni, cirka en vecka före utplanteringen när temperaturen ligger på 15−18°C dagtid. Placera växterna vindskyddat i halvskugga. Skydda dem i början med plantskyddsväv och låt dem få sol 2−3 timmar de första dagarna. Öka tiden i solljuset efterhand så de vänjer sig och ta sedan bort skyddsväven. Efter 3−4 dagar kan de även stå ute nattetid om det är minst +10 grader och inte är risk för frost. Basilikan tål dock inte under +15 grader.
Efter avhärdninsperioden kan du plantera växterna på den slutliga växtplatsen, t.ex. i odlingsbädden. Genomvattna bädden grundligt, jordklumpen ska vara fuktig men inte blöt innan utplanteringen.

Ännu mer om förodling kan du läsa på hemsidan: Förodla sommarblommor - det är samma förfarande även för tomater mfl.

Direktsådd

Du behöver inte förodla alla sorterna utan det mesta går att direktså. Använd då gärna ”tårtmetoden”: dela upp odlingsbädden i klyftor som du sår de olika sorterna i. När det gäller plocksallat, kan du så ganska tätt och sedan gallra ”babysallat” och använda den allt eftersom de växer till sig.
Sätt på namnstickor så du vet vad som är vad!
Du får så mycket frön med startkitet att allt inte får plats i en 45 cm stor odlingsbädd – välj det som du vill ha i första hand, t.ex. en sallatsodling med olika sorter. Till resten kanske du kan köpa fler bäddar, odla i krukor eller så ute i trädgårdslandet.

Odlingsbädden
Ditt odlingspaket innehåller den utmärkta, nya odlingsbädden MicroGarden45 från Urbanero.
Odlingsbädden, vars större variant MicroGarden60 är nominerad till Årets Trädgårdsprodukt 2015, gör att du kan odla allt – överallt. Odla potatis, skapa en grönskande sallatsbar eller odla ärter, morötter och rödbetor på bakongen, naturtomten, parkeringsplatsen eller t o m på det flata taket! Ja, överallt var det är en platt yta och där du kommer åt att sköta odlingen. 

MicroGarden har en vattentät botten och är tillverkad av ett mikrofibertyg som andas, vilket balanserar fukten i jorden och skapar ett bra mikroklimat för rötterna och skyddar dem från övervattning och röta.
Odlingsbädden kan anpassas i höjd utifrån det du vill odla – det är bara att vika den till den höjd du vill ha.

Häll gärna lecakulor på botten och lägg en bit odlingsväv emellan så lecan och jorden inte blandas, då kan lecakulorna användas i flera år.
Om du odlar mindre växter med odlingsbädden nedvikt, häll i ca 5 cm lecakulor, odlar du med full höjd, ta cirka 10 cm lecakulor.
Häll sedan i en säck jord – välj gärna ekologisk grönsaksjord till sallat och andra grönsaker.
Till kryddväxter kan du blanda jorden med 1/3 grov sand.
Vik ner bädden till 20 cm höjd för sallat, de mindre grönsakerna och till kryddväxterna.
Tomater, paprika, gurka, ärter, potatis och vissa rotfrukter som rödbetor och rotselleri behöver större rotvolym – häll i två säckar jord och låt bädden ha sin fulla höjd.

Det finns separata anvisningar för hur du kan odla potatis i hink eller pallkrage, de går att tillämpa i en sådan här odlingsbädd också.
Läs mer här: Odla potatis på balkongen. 

Den bifogade MicroGarden45 har en diameter på 45 cm och maxhöjden är 45 cm.
Den större varianten som säljs separat, MicroGarden60, har en diameter på 60 cm och maxhöjden är också 45 cm.
Odlingsbädden kan inte spricka eller repas. När odlingssäsongen är över, kan du tömma den och tvätta i 30° och vika ihop i väntan på nästa säsong.

Det finns en bildinstruktion på hur du direktsår i MicroGarden.

Här kan du titta på en video hur det går till att odla i en Micro Garden.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB