Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gröna ordlistan - ord om fröodling!

Den första gröna ordlistan kom ut på Odla.nu för ett par veckor sedan och vi har fått jättefin respons. Mer sånt är budskapet! Nu gör vi så här: Hela året kommer ordlistor med termer anpassade efter säsongen just då och i december slås allt ihop till en färdig grön ordlista!

Av Katarina Kihlberg

Några ord blir en repetition för Första gröna ordlistan, för att de hör till fröodlingens terminologi.

Gröna ordlistan för fröodling

#Annuell#

Annuell är en ettårig växt som bildar blad, blommar, sätter frukt och dör inom ett år. Sommarblommor, som lejongap, ringblomma, lobelia och luktärt, är exempel på annueller, som också kallas ettåriga växter.

#Avhärdning#

När du förodlar fröer (se längre ner) startar fröplantorna sitt liv inomhus i ett varmt och stilla klimat. Innan plantorna ska planteras ut i trädgården eller på balkongen, i krukor eller rabatt, behöver de vänja sig vid utetemperaturen för att inte chockas och tappa all kraft. Börja med avhärdningen i maj-juni cirka en vecka före utplanteringen. Temperaturen bör då ligga på 15−18°C dagtid. Placera växterna vindskyddat och i halvskugga, låt dem få sol bara 2−3 timmar de första dagarna och öka detta efterhand som de vänjer sig. Efter 3−4 dagar får de även stå ute nattetid om det inte är risk för frost.

#Bienn#

Bienn är en tvåårig växt, som det första året bildar bladrosett och som först andra året blommar, bildar frukt och dör. Exempel på bienner, som också kallas tvååriga växter, är borstnejlika, stockros och persilja. Bienner kan fröså sig vilket gör att de kommer tillbaka år efter år; därför tänker man inte alltid på att de bara är tvååriga. 


#Bredså#

Att bredså innebär att så genom att sprida fröerna jämnt över en yta, i stället för att så i fåror. Exempelvis gräs bredsås.


#Direktså#

Att direktså fröer innebär att de sås utomhus direkt på platsen där de ska växa när det har blivit tillräckligt varmt ute för att fröet ska kunna gro.

#F1-hybrid#

Beteckningen F1 ser ni ibland efter sortnamnet på fröpåsar. Ett exempel är riddarsporren Delphinium 'High Society Mixed' F1. En F1-hybrid är en korsning av två inavlade plantor med skilda egenskaper, som har valts ut för att de är särskilt goda. Resultatet blir växter med bra växtkraft och med ett enhetligt utseende. Om du sparar frön från en F1-hybrid och sår säsongen efter kan resultatet bli mycket skiftande. Det är bara den som har båda föräldrasorterna som kan få fram en ny likadan sort. Du måste alltså köpa nya frön av samma sort nästa år för att vara säker på att få samma blomma eller grönsak. Men å andra sidan kan du få en glad överraskning om den sort som kommer av en F1-hybrid är fin och annorlunda.

#Friland#

Att så på friland innebär att direktså fröerna i jorden, på platsen där de ska växa, till skillnad från att direktså i kruka eller förodla i krukor inomhus eller utomhus.

#Förkultivera eller förodla#

Att förkultivera eller förodla fröer innebär att så fröerna inomhus innan klimatet ute är varmt tillräckligt för sådd. När värmen väl kommer har vi tjuvstartade små plantor att sätta ut för tidigare blomning än den vi får vid sådd direkt utomhus. Läs mer: Att förkultivera sommarblommor

#Groningstemperatur#

Olika fröer gror vid olika temperatur, beroende på varifrån växten som fröet kommer ifrån härstammar. De flesta fröer har en temperaturintervall på flera grader inom vilken de vanligtvis gror. Groningstemperaturen ska stå på fröpåsen för varje enskild sort.

#Hjärtblad#

Hjärtblad är de första blad som en fröplanta utvecklar när du sår ett frö. Hjärtbladet har till uppgift att lagra näring och förse grodden med den ända tills det har vuxit upp en liten växt, med rötter och blad, som kan försörja sig själv. Hjärtbladen är alltså det allra första som tittar upp ur jorden, och de ser inte ut som de blad som kommer sen. När plantan börjar utveckla sina riktiga blad skrumpnar hjärtbladen bort och försvinner.

#Jorden reder sig#

Ibland står det på fröpåsen: ”Så fröna när jorden reder sig:” Detta är en term som man nästan måste lära sig vad den betyder, av egen erfarenhet. Betydelsen är att jorden har blivit brukbar, alltså odlingsbar efter vintern. Tjälen ska helt ha gått ur jorden. Jorden ska inte vara för blött, inte för torr och den ska inte klibba fast i stora klumpar på spaden när du gräver. Det är bra att känna med handen: ta upp en klump jord och krama den. Faller den lätt sönder så har de rett sig.

#Ljusgroende frön#

Ljusgroende frön täcks inte alls med jord när du sår. De gror i ljus. Det ska stå på fröpåsen till varje enskild sort om fröerna är ljus- eller mörkergroende.

#Mörkgroende frön#

Mörkgroende frön täcks med jord när du sår. De gror i mörker. Det ska stå på fröpåsen till varje enskild sort hur mycket jord fröerna ska täckas med.

#Omskolning eller omplantering#

Fröplantor eller små plantor som har vuxit till sig behöver planteras om i större krukor för att få utrymme och kunna fortsätta utvecklas. Detta kallas för att omskola eller omplantera.

#Perenn

Perenn är en flerårig växt vars stjälkar, blad och blommor vissnar ner helt på senhösten när ljuset och värmen försvinner. Perennrötterna går i vintervila men lever vidare i jorden. Till våren växer perennen upp igen. Exempel på perenner är akleja, riddarsporre och pion.

#Sålåda, pluggbox och root-trainer#

Det finns mängder av olika sålådor och krukor för dina fröodlingar. Det bästa är att själv prova dig fram och hitta det sätt att så som passar dig bäst. Många erfarna fröodlare sår i mjölkkartonger och olika slag av sparade lådor, andra köper såkrukor medan en del köper färdiga såkit. Läs om några slag av odlingslådor: Sålåda, pluggbox eller root-trainers?

#Stratifiering#

De flesta perenna växter (perenn är en flerårig växt vars stjälkar, blad och blommor vissnar ner helt på senhösten när ljuset och värmen försvinner, ex riddarsoporre och stjärnflocka.) som lever i vårt tempererade klimat behöver en period av kyla för att kunna gro. Det är programmerat i fröet att inte gro förrän efter kylperioden. Stratifiering innebär att vi manuellt köldbehandlar fröer för att de ska gro. Läs mer: Stratifiering - kylbehandla fröer

#Såjord#

I handeln finns speciell såjord som går bra att så i. Ofta kallas de Så- och kaktusjord. Du kan göra egen såjord. Läs mer: Blanda din egen såjord

#Torvbriketter#

Torvbriketter består av komprimerad, gödslad torv och kan användas i stället för såjord när du ska så fröer. Läs mer: Torvbriketter – i stället för såjord!

#Vermikulit#

Vermikulit är ett vulkaniskt, mycket lätt material. Vermikulit har en bra förmåga både att absorbera fukt och att avge fukt. Det kan användas som jordförbättring för att göra jorden luftigare, mer lucker och varmare. Vid förodling av fröer är vermikulit ett bra material att täcka sådden med för att skapa ett tunt, lätt och fuktighetsbevarande täcke. Vermikulit kan också användas när du blandar egen såjord.

Tidigare gröna ordlistor

Första Gröna ordlistan!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB