Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Goda råd för nybörjare i trädgården!

I Odlas grupp på facebook finns massor med kunskap och erfarenhet om trädgård och odling. Jag har fått hjälp med tips för dig som är nybörjare eller för dig som bara kört fast och vill få goda, handfasta råd om hur du ska ge dig i kast med trädgården! Goda råd är inte dyra på Odla.nu − de är helt gratis!

Sammanställt av Katarina Kihlberg

Börja på framsidan

Lisa Jansson tipsar om att börja med att snygga till framsidan nu på våren och ta resten sen. Har du växthus så plantera rädisor först så du får något egenodlat i salladen medan du väntar på att gurka, tomat och annat gott ska blir färdigt.

Känn in dig första säsongen

Nini Tjäder ger rådet till dig som är ny med trädgård och dessutom är nyinflyttad till just den trädgården att vänta en växtsäsong innan du börjar gräva så du vet vad som finns och var. Ser det tomt ut någonstans − så eller plantera då ettåringar som fyller ut första säsongen. Kolla hur och var allt växer och om det behövs jordförbättring nånstans.

− Till hösten kan du börja planera för hur du verkligen vill ha det nästa säsong, lyder Ninis goda råd.

Camilla Ländin Instämmer med Nini och tipsar också om att köpa några fina krukor till blommor, kryddväxter och jordgubbar, så får du trädgård även säsong 1!

Angelie Hamngren uppmanar nybörjaren att känna in sig i din trädgård första året. Dokumentera allt som blommar och är grönt. Gå en trädgårdskurs om du är helt grön. Lär känna dina grannar − de kan säkert berätta om din trädgård. På hösten kan du börja gå igenom din dokumentation för att välja vad du vill ha i kvar. Notera hur du rört dig i trädgården för att se var ev plattor och gångar ska vara. Glöm inte att notera lägen och väderstreck! Känner du dig osäker ta hjälp av en duktig trädgårdsmästare. Fundera även över vilken stil du vill ha − lantlig minimalism, japansk, moder eller annat.

Barbro Romero tycker det är viktigt att du ser till att få en skön sittplats där du kan sitta och fundera ett helt år med vad du vill göra i trädgården. Dessutom hinner du se vad som redan finns och kommer upp första våren!

Helén Nilsson är inne på samma linje: Att bo in sig är viktig!. Att ge det tid. Man hinner ändra sig 100 gånger om när man blivit med trädgård, så fundera och fundera innan ni sätter spaden i marken. Gör grundligt och lättskött från början, med tex kantsten runt rabatterna som gräsklipparhjulen kan rulla på, så slipper ni kantgräva. Ska ni ha perenner så plantera flera av samma sort i grupp, det ger ett lugnare intryck. Fyll ut med sommarblommor, så får ogräset inte plats. Ska ni ha en köksträdgård, anlägg den nära dörren till huset. Det ska vara nära till hands när man står vid spisen och behöver kryddor och annat gott.

− Går ni sen i växthustankar så planera för ett större växthus än ni från början tänkt er. Det blir fullt snabbare än man tror, och det är sååå underbart i växthuset så lite möbler måste få plats, tipsar Helén.

Anna Håkansson bor i en nordligare zon och ger rådet att börja med att plantera buskar, träd och häckar som du behöver som insynsskydd eller mot vinden. Träd tar oftast väldigt lång tid på sig att bli stora särskilt i norr, sen har du en stomme i trädgården att bygga vidare på kommande år. Om du är sugen på blommor sätt dem i krukor första året − de är roliga men inte tidsödande. Då har du första året istället tid på dig att känna efter hur det är i just din trädgård, var är det skönast att vara, var blåser det, var har du insyn? Ska du bygga en uteplats någonstans eller anlägga en gång så kan du känna in de platserna under de olika årstiderna och sedan sätta igång med byggandet år två.

Ta hjälp av andra

Lars Karlsson tipsar om att se vad det finns för gratis resurser runt omkring dig!

− Jag har till exempel tillgång till hästgödsel, spån och sly. Bygg en trädgård efter det du har! råder Lars.

Stina Nieminen berättar hur du kan få både växter och goda råd: Tigg plantor av vänner, grannar eller gå till en koloniförening i närheten! Då kommer ni också från samma personer få massor av bra tips om vad som passar hos er, passar ihop och om något ni funderar på funkar.

Glädje och avkoppling

Birgitta Juhnestam ger tips för enkel odling av grönsker: Om du längtar efter egna grönsaker så köp två pallkragar och sätt kryddor i den ena − färdiga plantor ger snabbt resultat - och i den andra sår du rädisor, små sommarmorötter och sallat.Välj Baby Leaf eller någon annan blandning så du får flera sorter. Sen kan man utveckla odlingarna vartefter, antingen flera pallkragar eller gräva upp land. Man börjar i liten skala och känner efter om det är något man vill fortsätta med.

−Som nybörjare vet man inte hur mycket tid som går åt till trädgården så det gäller att börja i liten skala så det inte blir en belastning. En trädgård ska vara glädje och avkoppling också, betonar Birgitta.

Maria Engström tycker att du ska odla sådant du tycker är vackert eller som luktar gott. Även om man får höra att det är svårodlat så går det oftast lättare än man tror att lyckas och då är det dubbel glädje. Gör hellre så än att ha lättodlat som inte är snyggt.

Britt-Marie Häring betonar att du ska kolla vad det är för jord, förbättra om det behövs. Jobba med naturen, inte mot. Välj alltså växter utifrån vad som trivs i din jord, dina vind- och väderförhållanden. Fall inte för frestelsen att köpa sådant som absolut inte kommer att trivas i din trädgård.

Tusen tack alla ni som bidragit med värdefulla råd till nybörjaren i trädgården − och till alla oss andra! Besök Odlas facebook grupp!

Lästips på Odla.nu!

Vad utstrålar din entré? Odla bladgrönt i pallkrage Odla kryddväxter Att plantera häck Ogräs i trädgården

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB