Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ge dina Julblommor en ny image

Varför inte låta din amaryllis krypa ner i en glasvas  tillsammans med några julkulor. Drapera en julbegonia med silvertråd eller ha hyacinter i vackra genomskinliga glas.

Visst är julen fylld med traditioner, som att i just den krukan ska det vara blå hyacinter eller där ska det stå härligt rosa julbegonior. Men visst kan det vara kul att göra något lite annorlunda också. Med enkla medel kan även den som inte är florist lätt ge årets julblommor en ny image. Vilket kan vara trevligt oavsett om du ska ge bort dem eller njuta av dem själv.

Hyacint i glas
Kanske kan en hyacint i ett vackert hyacintglas vara en fin dekoration eller present. Hyacintglasen användes redan på 1600-talet för att driva hyacinter i blom inne. Idag är det åter inne med hyacintglas, där även hyacintens friska vita rötter blir en del av skönhetsvärdet. Titta efter i skåpen om du är ägare till några gamla 50-60-tals hyacintglas eller köp några nya.

Idag driver man sällan fram hyacinterna hemma då det är svårt att åstadkomma den låga temperatur som fordras. Istället fuskar man och köper färdigdrivet. Då får man peta bort jorden försiktigt och spolar rötterna rena. Därefter för man ner rötterna försiktigt ner i hyacintglaset som har fyllts med vatten. Vattennivån måste ligga minst 1½ cm under löken. Vill man ytterligare lägga till ett skönhetsvärde kan man ha lagt ner några stenar, snäckor, juldekorationer eller "glasstenar" i hyacintglaset.

Amaryllis i cylinder
Samma idé kan man använda till amaryllisen. Till den kan man också sedan några år köpa vackra drivglas. Amaryllisen till skillnad från hyacinten går utmärkt att driva hemma direkt i dessa glas, men även här kan man fuska om tiden inte räcker till.

Amaryllis kan man även arrangera på flera andra sätt. Har man en hög glasvas kan man plantera om amaryllisen i den. Glasvasen ger då stöd åt stängel och risken att blomman tippar just när klockorna slår ut minskar samtidigt som man genom glaset kan följa hela lökens utveckling.

Om vasen är väldigt djup kan man fylla upp med t ex olikfärgade stenar, glas, snäckor, bark, kottar eller t.o.m. julkulor, bara materialet tål lite fukt. Sedan planterar man löken i detta. Antingen nyköpt eller en redan andriven, där jorden petats bort. Beroende på krukans vidd kan man stabilisera stänglerna med vackra grenar från trädgården som t ex korallkornellen. I en mindre glasvas kan t ex guldsand och röda dekorationsbär ge julstämning ihop med "tussar" av "änglahår" (guld eller silvertrådar).

Azalea med dropp
Azalean tillhör en av de mer exklusiva julblommorna, speciellt alla de underbara pyramider, bågar och små uppstammade träd som finns så här vid jul. Även här går det att med enkla medel ge växten ny image. Naturligtvis är en vacker kruka grunden, sen kan jorden i krukan dekoreras med t e x kuddmossa och vackra stenar. Den här täckningen gör också att jorden håller fuktigheten längre. Dekorera sedan plantan med "änglahår". Detta ger extra liv åt plantan, då man upplever att azalean glittrar i ljuset från julstaken.

Är plantan uppstammad kan man hänga små glasdroppar i de nedersta grenarna och använda i glasstenar som täckning av jorden. Även här kommer plantan att glittra och glimma.

Välskyddad julstjärna
Vad skulle julen vara utan julstjärnan? Bara i Sverige säljs ca 11 miljoner julstjärnor varje jul. De flesta "släpps" nog direkt ner i sin ytterkruka och hamnar på var sin sida elljusstaken. Men det går lätt att göra så mycket mer av årets stjärna. Även här kan man använda glasvaser och de så trendiga glascylindrarna. Fyll dessa i botten med allehanda fukttåliga saker precis som med amaryllisen ovan. Antingen kan man låta julstjärnans färgade högblad hamna strax under vaskanten eller precis i kanthöjd. Helt nedsänkt är den skyddad från nyfikna katter och barn. För att dölja krukan kan man köpa sisalfibrer som finns i en mängd färger i blomsteraffären, "änglahår" går också bra. I detta kan man väva in några tunna björngräsblad, för att skapa spänning och rörelse i arrangemanget.

Sockerspunnen snittbukett
Lite av samma idé kan du använda när du ska sätta julens snittblommor i vatten. En glasvas ger dig möjlighet att få bukettens nedre del att bli lika spännande och vacker som de arrangerade blommorna i buketten. Lägg t ex sisal, "änglahår", stenar, glasbitar, snäckor vilka inte förorenar vattnet för snittblomman i vasen. Även tvättade gröna äpplen, apelsiner, citroner är läckra i snittvasen, men byt vattnet ofta och snitta om blommorna ifall frukten har skapat bakterietillväxt i vattnet.

Blommor på silverbricka
För den som har tid och lust att göra något liter mer avancerat kan man av trädgårdsgrenar binda ihop ett rutnät som kan vila på krukan som en manschett under själva blomman. Gör rutnätet nästan färdigt, trä det över krukan och bind fast. Julbegonian matchas snyggt av en silvergrå manschett som på plats flätas med silvertrådar som man även låter löpa lite dekorativt över plantan. Även här för att skapa ett livfullt glitter bland blommorna.

Lökväxter med fotbad
Rutmönstret kan också göras av kraftiga ståltrådar och läggas över en glasvas. På detta galler kan man sedan placera tazetter, hyacinter eller amaryllis med avspolade rötter (fäst dessa med ståltråd så de inte tippar). Precis som i hyacintglasen, men här samlade i grupp. Nere i vasen kan julkulor, sisal och annat få framhäva lökrötterna. Pynta gärna även nätet med något av de material du har nere i vasen. Vattennivån får även här inte nå upp till lökarna utan ligga minst 1½ cm under.

Idéerna går lätt att föra över på julens alla övriga blommor.


Amaryllisraket, amaryllis, korallkornellgrenar, guldstenar och guldtråd.


"Floating tazettes", tazetter, echeveria arrangerade på rutnät av ståltråd.


"Azalea med dropp", azalea, glasstenar och kuddmossa.


Julstjärna med tomteskägg, julstjärna, glasstenar, sisalfibrer och björngräs.


Sockervaddinspunna snittblommor.


Julbegoniafromage på silverfat", julbegonia, ståltrådsnät och silvertråd.
Foto: Michael Förster

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB