Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frösådd av perenner

Många av oss är nu i frösåddstagen efter att ha fått frön från olika fröfirmor. Perennfrön säljs ju av många specialiserade företag, en hel del även från firmor utomlands. Men när vi nu med Internets hjälp har blivit så globaliserade, är ju fröna ofta bara en knapptryckning bort! I slutet av artikeln finns en lista på företag som har extra mycket perennfröer i sitt sortiment.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Nu är det inte riktigt lika enkelt som det är att så sommarblommor, där det i stort sett bara ingår två olika grupper: de som ska förkultiveras och de som kan direktsås.

Perennsådden är, om man vill fördjupa sig i den, en hel vetenskap!

En del frön behöver kylbehandlas, andra inte. Några kallas ljusgroende, det vill säga att de behöver ljus för att gro och ska inte alls täckas med jord, andra vill ha ett mörkt täcke med jord. En del vill sås färska, alltså direkt efter att fröna har mognat. Vissa gror snabbt, andra tar till och med 8 år på sig för att behaga gro, såsom t.ex. vissa irisarter! Så det är ingen syssla för rastlösa själar att försöka så just dessa…

Men det är roligt när man väl har lyckats, man blir sååå stolt över en egenhändigt sådd, vacker perenn, som sedan påminner en år efter år hur det var att "göra den själv". Den ängslan och längtan det kanske innebar att vänta på om fröna skulle gro, den upphetsning man kände när de första lilla fjunen äntligen tittade fram, för att inte tala om den triumf man kände när de första, hett efterlängtade blommorna slog ut!

Det finns två huvudmetoder när det gäller att så perenner.

Det enklaste är "naturmetoden". Det är en enkel metod som fungerar med många perenner. Att det fryser, töar och snöar om vartannat, gör inte så mycket. Särskilt under snön är fröna skyddade mot alltför mycket kyla, då det under ett tjockt snötäcke i marknivån sällan blir kallare än -4 grader. Det är inte meningen att det ska bli kallare än så. Sådden bör stå kallt i minst 8 veckor, idealisk temperatur är 3-8 plusgrader. Undantaget är de flesta växter ur familjen Ranunculaceae, som bör utsättas för en temperatur på strax under fryspunkten, dock som lägst -4 grader.

Du kan med fördel så perenner nu genast, i januari-februari.

Så på vanligt vis i starkt sand/grusblandad, ogödslad torv (sand/grus 50%, torv 50%). Den kan blandas med lite perlit också för att höja luftigheten. Köpt såjord är inte bra för sådder som kanske står länge innan de gror, då det kan börja växa alger på ytan och orsaka skador på de små plantorna.

Täck sådden (om det inte gäller ljusgroende frön, som inte täcks alls) ca 2-4mm tjockt med fint, tvättad grus som har en kornstorlek på ca 0,5-2mm. Låt krukorna/brättena stå inne några dagar, så att fröna får suga upp vatten, se till att de inte torkar ut!

Flytta sedan ut dem och placera dem någonstans där den tidiga vårsolen inte gassar på. Ställ dem i en kallbänk eller lägg ett finmaskigt nät över så att inte fåglar eller möss kommer åt att krafsa bland fröna. Bred en markfolie, lägg ut brädor eller dylikt under, så de inte smittas av i marken levande skadliga organismer som kan förstöra sådden. Skotta gärna ordentligt med "torr" snö över dem. Sedan kan du vänta på våren och värmen, då det är dags att börja titta efter det första, spirande gröna.

Metoden kan fungera även för träd och buskar, men det räcker inte alltid med en köldperiod för att de ska gro, utan man får ha tålamod och låta krukorna stå kvar en eller ett par säsonger till. Man får bara se till att de inte torkar ut under tiden.

Den andra metoden är den vanliga förkultiveringsmetoden, den fungerar också för många olika sorters snabbgroende perenner. Här sås fröna i såjord och placeras inomhus, där de gror snällt. Sedan skolas de om och så småningom avhärdas de och planteras ut.

Är man, trots sålistornas råd, osäker på vilken metod som fungerar, kan man antingen börja med förkultiveringsmetoden, låta fröna vara inomhus ca 8 veckor, och har det inte grott, flytta ut sådden. Eller så sår man i två krukor, har den ena inne och den andra ute.

Är man osäker på om fröna är ljus- eller mörkergroende, kan man täcka halva ytan med grus och låta den andra halvan vara otäckt.

Eftersom det är en hel "vetenskap" att veta hur de olika arterna och sorterna vill ha det, alltså vilket metod man ska använda, behöver man ha tabeller där man kan kolla hur man bäst når resultat. Sådana sålistor finns det, som tur är, några stycken på Internet, så man slipper pröva sig fram.

En av de bästa är Trädgårdsamatörernas lista Optimal frösådd där erfarna personer berättar hur de har gjort. Denna lista hittar man på Stockholmskretsens hemsida under rubriken Optimal frösådd.

Trädgårdsamatören Roland Gustavssons utmärkta lista finns på Bohus-Dalslandskretsens hemsida.

Magnar Aspakers norska sida tar i första hand upp stenpartiväxter, men är rätt så omfattande ändå.

Allt om Trädgårds hemsida innehåller Trädgårdslistor, där finns även listan Sådd och förökning, en lista som växer allteftersom folk skickar in sina erfarenheter.

Tyska perennfröleverantören Jelitto har en mycket omfattande och bra frösåddstabell även på engelska under Sowing directions.

Engelska Backyardgardener och Virtual Seeds & Flags har bägge samma Thompson & Morgan- lista på sin hemsida.

Fröleverantörer:

STA:s interaktiva frölista med kommentarer. Man måste vara medlem hos Sällskapet Trädgårdsamatörerna för att få beställa.

STA:s färska frölista för växter som ska sås färska.

Andra sällskap med perennfrölistor. Gemensamt för alla är att man ska vara medlem för att få handla.

Scottish Rock Garden Society.
Alpine Garden Society.
North American Rock Garden Society.
Ontario Rock Garden Society.
Royal Horticultural Society, RHS.

Några kommersiella:

Jelitto
eSeeds
Sandeman
Plantworld Seeds
Heritage Perennials


Lön för mödan: kanske en vacker porslinklocka (Codonopsis clematidea)


... eller en tjusig gullklematis...
(Cl. tangutica)


...eller varför inte en gullig bollmåra
(Phuopsis stylosa)


...eller rentav en hel perennrabatt!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB