Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fröfrossa

Nu när morgnarna har blivit ljusare och kvällen dröjer en aning längre också, börjar det klia i våra såfingrar så där härligt. Det är dags att börja vårens frösådder!

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Det tidigaste vårtecknet brukar ju vara att det dimper ner färgglada, underbara frökataloger i brevlådan. Det är dessa som håller oss trädgårdsmänniskor vid liv under den långa mörka vintern - att få sitta och titta på alla prunkande blommor och vackra grönsaker och drömma sig bort till sommaren.

När man sedan har bestämt sig, trots att det är så svårt att låta bli att beställa hela frökatalogens utbud, skickat iväg beställningen och någon vecka senare fått ett tjockt, vadderat, härligt rasslande kuvert i brevlådan med alla de löftesrika fröna, då är det fest!

Nu kan man sortera ut de allra tidigaste sådderna och sätta igång!
Men ljuset räcker ju inte så här års för de spirande plantorna, därför måste man ordna tillskottsljus i form av en lysrörslampa. Det måste vara lampor som inte avger värma, så vanliga glödlampor passar inte här.

Tänk bara på att ha tänt på dagen! Det ser ju mysigt ut om det lyser över sådderna på kvällen men då luras växterna att tro att det redan är sommar. M h a en timer kan man ordna så att det lyser 10-12 timmar under dagen och resten av tiden ska växterna ‘sova’. Tiden ökas sedan successivt fram till våren.

Man kan köpa ett färdigt inneväxthus, en plåtlåda på ca 50 x 100 cm, med 3 lysrör i taket och, om man vill, en värmeslinga under golvet.

Annars kan man också göra ett inneväxthus själv med hjälp av en billig lagerhylla. Man skruvar fast billiga lysrörsarmaturer under hyllplanen, klär hyllorna med plast eller använder stora låga plastboxar att ställa såkrukorna i, klär hela hyllan runtom med plast, med en öppning framtill och simsalabim - du har ett eget inneväxthus!

Dags att så!
Redan i mitten på - slutet av - januari är det dags att så sådana sommarblommor som har en lång startsträcka. Dit hör pelargonerna. De gror snabbt och resulterar i jättesöta minipelargoner, som redan efter det första grobladsstadiet ser ut som riktiga pelargoner, fast i miniformat. De är härliga att se på!

Även heliotrop, sommarbegonia, änglatrumpet (Brugmansia, ‘Datura’), tvillingsblomma (Diascia), narcisstobak (Nicotiana sylvestris) och verbena har bråttom att komma igång.

Någon vecka senare är det dags för: blomstertobak (Nicotiana purpurea), praktbinka (Erigeron karvinskianua), lobelia, purpurhatt (Penstemon), muskatellsalvia, torenia, frösådd fuschsia, grå helgonört (Santolina), fjäderborstgräs (Pennisetum setaceum), palettblad (Solenostemon, ‘Coleus’) och Törnrosas kjortel för att de skall hinna blomma under sommaren.

Om du är road av att försöka så träd och buskar, kan även dessa startas nu.
De flesta perennerna som skall köldbehandlas, kan också sås nu. Det gäller dock inte riktigt alla perenner, så man får kolla art för art hur man skall göra. Ett bra hjälp får man från Trädgårdsamatörernas häfte ‘ Sådd av perenner’, som finns att beställa från TAG’s hemsida.

Ett annat suveränt hjälpmedel är Göteborgs Botans bok ‘Nordiskt ljus och italiensk hetta’. Denna bok beskriver sådden av sommarblommor, med såtider, metoder och ger mycket annan viktig information. Dessutom visar den läckra kombinationer av sommarblommor, med planteringsscheman och allt.

Det är också viktigt att läsa på fröpåsarna hur du skall göra, då alla frön inte sås likadant. Det står mycket viktig information på fröpåsarna. Där står också om skötseln under sommaren, så det kanske är en idé att spara påsen.

Det är ju också roligt att kunna följa hur det går, så man kan ha påsarna i ett litet häfte där man gör anteckningar. Skriv dit när du sådde också, nästa år han du säkert glömt bort det redan…Och det är bra att ha häftet till hands nästkommande vår också, där kan man läsa om vilka arter som gick bra och vilka man inte alls lyckades med.

På fröpåsarna står vanligen även hur fröna skall sås:
En del frön, särskilt de mycket små, strös bara på ytan och sådden täckes inte med jord. Andra skall längre ner i jorden. En del skall ligga över natten i vatten först för att det hårda fröskalet skall mjukna och kunna släppa fram det groende skottet. En del skall ha mörkt o varmt, andra vill ha ljust och svalt för att gro.

Såtiderna avlöser varandra allteftersom våren går, tills det är dags för direktsådder i grönsakslandet och i blomsterrabatten. Vi återkommer med nya sårapporter under våren.


Men ljuset räcker ju inte så här års för de spirande plantorna, därför måste man ordna tillskottsljus i form av en lysrörslampa.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB