Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Friskt och sjukt bland frukt och bär

Trädgårdsaktuellt från Hemträdgården 4 -2001 av Eva Wirén.

Bär och frukt är delikatesser att njuta av under lång tid, den ena efter den andra.

Men ibland blir inte skörden riktigt som man tänkt, något som kan bero på växtnäring, skadegörare eller ren handkraft.

Friskare hallon
Hallonskott som givit bär ska klippas av ända nere vid marken, och ju snabbare det görs efter skörd desto bättre. Dessa skott är tvååriga och dör på hösten, så de gör ändå ingen nytta längre. Men snabb nedklippning är också ett sätt att hålla plantorna friskare med tanke på hallonskottsjuka. Det är en svamp, eller egentligen två svampar, som kan infektera genom sår och som ger brunlila, avlånga fläckar runt bladfästet, ofta långt nere på årsskottet. Gamla infekterade skott som får stå kvar bidrar till smitta, så har odlingen varit angripen av hallonskottsjuka är det ännu viktigare att ta bort tvåårsskotten så snart som möjligt. Är angreppen kraftiga är det bäst att skära ner alla skott. Då går en skördesäsong förlorad, men smittan kan inte föras vidare till nästa års skott. 'Haida', 'Meeker', 'Canby' och 'Ottawa' är sorter att välja om du har problem med hallonskottsjuka.

Så kallade hösthallon ger skörd redan första året, men betydligt senare än de "vanliga" hallonsorterna. Får skotten stå kvar över vintern ger de faktiskt bär även andra året, dock bara på sidoskott som sitter längst ner. Vanligtvis skär man emellertid ner dem helt varje år sedan bären plockats.

Rätt pH för hallon
Till skillnad från de flesta andra frukt- och bärväxter vill hallonen inte ha för mycket kalk i jorden. Ett pH-värde på 5,5-6,5 är lagom, annars får plantorna svårt att ta upp järn och mangan. Det syns på bladen som blir ljusa, ibland nästan vitaktiga, medan nerverna fortfarande är mer eller mindre gröna. Om du inte vet att jorden verkligen är sur, så var försiktig med algmjöl (Algomin) och träaska till hallon, eftersom båda dessa har en pH-höjande effekt.

Prickiga äpplen
De sena äppelsorterna är inte färdiga att plocka än på ett par månader. Förhoppningsvis blir skörden lika fin som i fjol, för frukt som ska hålla för lagring bör vara av god kvalitet för att man verkligen ska få njuta av den länge. Om äppelträden lidit brist på kalcium finns det risk för lagringssjukdomar på frukten. Pricksjuka är kanske den vanligaste, och känns igen på att frukten får mörka, insjunkna fläckar som längre fram blir bruna. Skadan går inte särskilt långt in i äpplet, men fruktköttet under fläckarna blir brunt och osmakligt. Skadorna kan uppträda medan frukten sitter på trädet eller först efter en tids förvaring.

För att rädda årets frukt är det inte mycket man kan göra, för kalciumbehovet hos trädet är som störst under försommaren. Men för att motverka skadan till nästa år är det bra att i höst tillföra kalk, gärna dolomitkalk som också är rik på magnesium. Jämn vattentillgång under odlingssäsongen är också viktigt, så under sommarens torrperioder kan rejäl vattning hjälpa. Vid torka lyckas träden nämligen inte alltid ta upp tillräckligt med kalcium även om det finns i marken. Mot slutet av sommaren ska kraftig bevattning dock undvikas. Dra också ner på kvävegödslingen, om du misstänker att den varit lite för frikostig.

Skorv ger också "prickiga" äpplen, men det orsakas av en svamp. Frukten får bruna, ytliga fläckar eller - om angreppen är kraftiga - svarta fläckar som spricker upp. Skorven syns även på bladen som bruna, diffust avgränsade fläckar. Håll kronan gles och luftig, samla ihop angripna blad, var försiktig med kvävegödsel och sist men inte minst välj motståndskraftiga sorter.

Limring mot frostfjäril
Så här års är det dags att sätta upp limringar i fruktträden, om frostfjärilens gröna larver varit i farten tidigare på sommaren. Den vinglösa fjärilen kläcks på hösten och klättrar upp i träden för att para sig, men en limring kan förhoppningsvis stoppa dess framfart och förhindra äggläggning. Själva skadan åstadkoms som sagt redan på försommaren, genom att larverna äter friskt på bladverket av fruktträd och andra lövträd, ibland så omfattande att träden står kala i juni. Lindmätaren är en annan glupsk larv som uppträder och bekämpas på samma sätt som frostfjärilen.

Limring finns att köpa i trädgårdsbutikerna. Sätt den runt trädets stam och ca 1-1,5 m från marken.

Gallra för fin frukt
En del fruktsorter, exempelvis plommonen 'Opal' och 'Victoria', sätter så mycket kart att man måste gallra. Förutom att frukten blir bra mycket större så hålls den också friskare. Med en handsbredd mellan plommonen växer inte fruktmöglet vidare lika lätt som mellan frukter som hänger tätt intill varandra. Gallring förebygger också skador i form av fläkning, något som många trädgårdsägare råkade ut för vid förra årets rekordskörd.


Friskare hallon


Limring mot frostfjäril


Gallra för fin frukt

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB