Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fredskalla och Hemtrevnad

Högt och grönt (fredskalla) VS. lågt och grönt (hemtrevnad). Vilka härliga kontraster! En som är ståligt hög med sina vita blomkolvar och en som är liten, rund och skir.

Från Blomsterfrämjandet

Månadens blomma i november, fredskalla och hemtrevnad.

Högt och grönt

Fredskallan ger oss grön, frodig och fyllig bladmassa där blomkolvarna omsluts av ett gräddvitt hölsterblad. Fredskallan är lättplacerad och renar dessutom inomhusluften från farliga gaser.

Lågt och grönt

Hemtrevnaden med sitt runda och bollformade växtsätt är en gammal växt som upptäcktes redan 1825 av en korsikansk växtsamlare. Den tillhör familjen nässelväxter och om man råkar få se och uppleva att den blommar kan man se likheten med vår vanliga brännässla som blommar under våren.

I november har vi "pimpat" och busat

November är en pysselmånad där även vi har satt oss ner och gjort ett och annat.

Hos fredskallan förstärker vi höjden genom att sätta den i en hög kruka gjord av metall. Eftersom den är ganska gammal och tråkig har vi "pimpat" den med tapeter och metalltråd.

Normalt sett hittar vi de allra tokigaste dekorationerna nerstuckna i hemtrevnaden vid olika högtider. Vi hittar för det mesta kräftor i augusti, pumpor i oktober, midsommarstänger i juni och så vidare. Vi vände på begreppet och använde oss av några tokiga krukor i stället. Hemtrevnaden gled ner i trädgårdsstöveln utan skohornet, spagettisilen fick ett grönt lock och barnens potta fick pryda toaletten.

Nu känns det extra viktigt att göra hemtrevligt inomhus och på alla sätt lätta upp det mörka genom att tända ljus och lampor.

Som Månadens Blomma för november har vi valt hemtrevnad och fredskalla. Fredskalla, Spathiphyllum wallisii, finns att köpa i trädgårdsbutikerna året om. Den kan blomma när som helst under året och blommorna är egentligen väldigt små och oansenliga. Blommorna sitter samlade på en kolv som omges av ett vitt hölsterblad.

Det vita hölsterbladet håller däremot länge och gör att fredskallan har ett långt prydnadsvärde. När hölsterbladet börjar skifta i färg från vitt till grönt är det dags att klippa av stängeln och lämna plats till nya.

Fredskallan är lättplacerad och klarar de flesta lägen bara det inte är stekande sol eller dragigt på växtplatsen. Placering i norr är inga problem men blomningen blir rikligare om fredskallan ställs ljust. Bäst trivs den i normal rumstemperatur och helst ska temperaturen aldrig gå under 16°C.

Fredskallan är en lättskött växt och det är viktigt att jorden vattnas igenom ordentligt för att sedan få torka upp lätt till nästa gång. Undvik att jorden torkar ut helt för då kan bladen bli gula och intorkade. Tillsätt gärna halv dos näring i vattnet en gång per vecka från vår till höst och en gång per månad under vintertiden. Fredskallan har mycket bra egenskaper då den renar inomhusluften från farliga gaser såsom aceton, bensen och formaldehyd.

Andra delen av Månadens Blomma är hemtrevnad, Soleirolia soleirolii. Hemtrevnad är en trevlig liten växt som förtjänar mer uppmärksamhet. Växten har gamla anor och upptäcktes redan 1825 av en korsikansk växtsamlare. Hemtrevnad tillhör familjen nässelväxter och det avslöjas om inte annat när du har möjlighet att se ett blommande exemplar. Blommorna, som är mycket små, sitter i samlingar i bladvecken precis som hos t.ex. brännässlan.

Hos hemtrevnad sitter de små runda bladen växelvis på tunna, ljusgröna stjälkar så tätt att plantan får ett klotlikt utseende. Dess rankande växtsätt gör att växten med fördel kan placeras i amplar eller i ytterkrukor på fot. Har man möjlighet att få ihop flera ytterkrukor där fotens höjd varierar kan man skapa en hel grupp med hemtrevnad som ett trevligt inslag i heminredningen.

När det gäller vattningen vill hemtrevnad gärna att jorden är jämnt fuktig utan att bli för blöt. Tillsätt halv dos växtnäring i vattnet en gång per vecka från vår till höst och endast en gång per månad under vintern. När hemtrevnad vattnas är det viktigt att rikta vattenstrålen ut i kanterna eller ännu hellre vattna i ytterkrukan. Vattnas hemtrevnad hela tiden i mitten blir plantan snart helt kal här och det blir ett fult hål.

För att lyckas med sin hemtrevnad ska den placeras ljust men inte i direkt sol och gärna i normal rumstemperatur.

Så sköter du fredskalla

  • Placeras i allt ifrån ljusa till skuggiga växtplatser, men inte i full sol.
  • Låt jorden torka upp lätt och vattna sedan rejält så att hela jordklumpen blir blöt.
  • Tillsätt halv dos krukväxtnäring en gång i veckan från vår till höst och en gång per månad vintertid.

Så sköter du hemtrevnad

  • Trivs på ljusa växtplatser men inte i direkt sol.
  • Håll jorden jämnt fuktig utan att det blir stående överskottsvatten i ytterkrukan.
  • Tillsätt halv dos krukväxtnäring en gång i veckan från vår till höst och en gång per månad vintertid.

Tankar och funderingar kring Månadens Blomma

Det är november och mörkret faller på. In och ut med samma gamla kruka i förrådet och man blir så trött på den. I det här läget finns det två utvägar, köpa nytt eller förändra.

Eftersom november är en riktig pysselmånad "pimpade" vi en kruka till fredskallan och lät den lilla hemtrevnaden glida ner i en trädgårdsstövel och andra hushållsnära föremål.

Vanligtvis hittar man hemtrevnaden med diverse olika figurer och symboler, nerstuckna mitt i plantorna, men vi ville verkligen ha vår hemtrevnad som den var och därför blev krukvalet något annorlunda den här gången. Pottan och stöveln blir väl inte placerad på köksbordet men väl på hallbordet eller på toaletten om de här utrymmena är försedda med en gnutta dagsljus.

För att återgå till fredskallan förstärkte vi plantan med en hög kruka vilket gör att hela arrangemanget totalt sett blir ganska högt och kräver därför lite utrymme.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB