Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frågor & svar på Odla.nu - november

Så är det dags för en ny omgång av aktuella frågor och svar. I slutet av oktober/början av november är det vanligt med frågor kring övervintring, och frågorna kring höstplantering och höstsådd är också många.

Av Sylvia Svensson

För sent plantera rosor?

Fick ett fantastiskt erbjudande om att köpa rosenbuskar nu till ett bra pris, men är det inte försent att plantera ut nu i trädgården? Jag bor i Tyresö strax utanför Stockholm och vi har haft vår första frostnatt.

Sylvia svarar: Det går alldeles utmärkt att plantera rosor nu, det går att göra ända fram till det att marken fryser. En frostnatt gör inget om marken inte är frusen. Plantera rosorna djupt, vattna väl och täck rejält med friska, torra löv och eventuellt granris lite senare på hösten när marken börjar frysa till. Rosorna hinner inte rota sig nu men de sätter igång och rotar sig så fort våren kommer.

Övertäckning av klätterrosor

Är det för tidigt att täcka över klätterrosorna i slutet av oktober? Jag bor i zon 3 i Mellansverige.

Sylvia svarar: Täck gärna klätterrosorna, men först sedan marken har frusit till för annars kanske möss och sorkar flyttar in!

Det är inte bara vårsolen som är ett hot mot rosorna, hård vind i kombination med köld kan vara lika farligt, särskilt om temperaturen växlar ofta mellan plus- och minusgrader. Därför bör man täcka med ett relativt tjockt material som även stoppar vinden. Även i zon 1 och 2 i utsatta lägen är det bra att täcka, även om rosen annars klarar högre zoner.

Böj ner rosen så pass det går utan att bryta av grenarna. Bind en "wigwam" av granriskvistar runtom och sätt ytterst en säckväv eller vinterväv i dubbla lager eller använd gamla så kallade picknick-filtar, som är tjockare än fleece-pläd och inte suger åt sig vatten.

Täck även marken. Man kan ta mjuk sand närmast rothalsen och sedan torra löv, till exempel ek- eller boklöv tillsammans med granris. Täckningen med dessa tjockare löv ruttnar inte så lätt, men eftersom de bryts ned så sakta och dessutom drar kväve ur jorden ska de tas bort på våren.

Beskära minikiwi och gojibär

Skall minikiwi Oscar beskäras eller ej? Och när? Den är ca 3 år gammal och växer mot en spaljé.

Gojibär, bocktörne, skall den beskäras som en buske för att bli bäst? Läste det på fröpåsen. Eller skall man låta den klättra mot något?

Är det bäst att övervintra ute eller inne i växthus i kruka?

Sylvia svarar: Har du bara minikiwi Oscar? Om du vill ha frukt, måste du ha "tjejer" till Oscar som är en kille och därmed inte får frukt. Passande minikiwitjejer heter 'Anna', 'Paula' och 'Tina' och deras "killar" heter 'Oscar' och 'Tage'. Man ska alltså ha minst en hanplanta till flera honplantor. De olika sorterna av minikiwi är korsningar mellan arterna Actinidia arguta och Actinidia kolomikta.

Man kan beskära minikiwi om den börjar bli för yvig. Se nedan för instruktioner:

Uppbyggnadsbeskärning går till så här:

Under planteringsåret skall huvudstammen eller -stammarna bildas. Även om den inte blir tillräckligt lång första året, skär man ändå tillbaka skottet för att det ska bli kraftigare året efter.

Andra året toppas huvudskottet på minikiwin och sidogrenarna (=långskotten) utvecklas. Låt inte mer än högst 4 grenar per huvudstam utvecklas.

Tredje året kortas sidogrenarna som växer ut från långskotten in till 1-1,5 meters längd. Då brukar också de första blommorna visa sig på de första decimetrarna av sidogrenen eller från dess grenar. Det kommer blommor enbart på årsskott, alltså skott som växter direkt på förra årets skott. På skott som kommer från äldre grenar går det ytterligare ett år innan de börjar blomma.

Därefter gör man årligen en föryngrings- och underhållsbeskärning:

Varje år väljer man de bästa långskotten och kortar in dem till cirka 1 meter.

Klipp bort de andra grenarna vid stammen, dock så att det stjärnformade grenfästet, kragen, blir kvar. Lämna inte kvar för många långskott, för annars blir minikiwiplantan för tät och bildar färre och mindre frukter. 4-6 skott per huvudgren och lika många på sidogrenar, lite beroende på uppbindningsmetod, är lämpligt.

Beskärningen skall göras på vårvintern men inte senare än i början på februari. Om man beskär för sent kan grenarna börja ”blöda”, precis som vinrankan eller stenfruktsträden gör. Det bör inte vara sträng frost när man beskär, men inte heller fuktigt. En torr, solig dag med inga eller några få minusgrader går bra. Strängare frost kan resultera i sprängningsskador i vävnaden och hög luftfuktighet medför större risk för att svampinfektioner eller bakterier gror i såret.

Har man planterat sina minikiwi för tätt kan det också behövas pincering (=sommarbeskärning) av samma typ som man gör med vinrankan. Detta för att få ljus och luft till frukterna. Man kortar då in de kraftigaste årsskotten till 20-30 centimeter från huvudgrenen.

För gojibär som också är en rankande växt gäller ungefär samma förfarande, men du kan också låta din gojibär klättra på buskarna eller krypa utmed marken om man har plats, förutom att sätta upp den på spaljé.

Om du ska övervintra din gojibär ute eller inne i växthuset beror dels var du bor - den är härdig till och med zon 2(3) - dels om din goljibär är en etablerad planta eller en liten fröplanta. I det sistnämnda fallet är det bäst att ha din gojibär inne tills den blivit vedartad.

Tagetesfrön

Kan jag ta frön från tagetes även efter frost? Jag tror att dom stått ute i tre frostnätter.

Sylvia svarar: Det gör inget om tagetesfröna har blivit utsatta för frost, bara de är mogna så klarar de det. Ta in tagetesfröna och spara i en papperspåse, mörkt och svalt.

Höstså perenner

Jag fick tips på Odla.se att man kunde förså perenner redan på hösten. Att plantorna skulle börja gro på våren och att det skulle bli fina starka små plantor.

Så jag sådde Aubretia sista helgen i september, ute på mitt torp i Roslagen norr om Stockholm. Jag sådde dem i små krukor som jag grävde ner i mitt potatisland. Problemet är att när jag kom ut till torpet för två veckor sen hade de redan börjat komma upp!

Satte jag dem för tidigt? Borde jag täckt dem med något? Kommer de börja gro igen i vår eller måste jag sätta nya frön?

Tacksam för svar.

Sylvia svarar: Ja, du satte dina aubretia lite för tidigt. Meningen med höstsådder är att så så sent att plantorna inte hinner gro men att frosten bearbetar fröna (stratifierar med naturmetoden) och så gror de på våren så fort fröna tycker att det är dags.

Du kan försöka täcka dina aubretia med torra löv och granris, kanske de klarar sig och de aubretiafrön som inte har grott ännu kan gro på våren.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB