Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Första vinnaren i novelltävlingen - Handskarna

Vår kortnovelltävling är äntligen avgjord, och det var inget lätt, fast ett väldigt roligt, arbete för juryn att välja vinnare bland de bidrag som hade kommit in. Här presenterar vi den av juryn enhälligt valda förstapristagaren - Handskarna!

Av signaturen Lisa vid Berget

Handskarna##

Det började redan på vårvintern! Jag hittade en blå stelfrusen handske som stack upp ur mitt grönsaksland. Det såg verkligen inte bara ut som en handske, och det kändes definitivt inte bara som en tom handske – det kändes som en blåfrusen stel hand. Ett nedgrävt lik i min odlingslåda?

Odlingslådan byggdes sent sommaren innan, med måtten två gånger tre meter. Mitt första egna riktiga grönsaksland! Många säckar jord köptes och bars de 38 trappstegen, upp till odlingen på vår bergiga tomt. När det hela var klart kändes det som en bädd eller en örtasäng eller något annat i storlek för en människa…

Den första sommaren räckte tiden och odlingsambitionen bara till för lite sallad, krasse och nyplanterad sparris. Det var egentligen mest försöksodlingar – för att få erfarenheter till nästa år. Snabbt insåg jag att jag behövde någon slags spång att stå och gå på framför odlingsbädden – annars riskerade jag att trilla utför berget. Under mina första odlingsveckor klängde jag mig fast med en arm i odlingslådan, och fick på så sätt bara en arm kvar till själva odlingsarbetet. Provade olika metoder för att få till min ståplats; som att lägga sten framför odlingarna. Framgången var måttlig, det enda jag lyckades få att ligga kvar var små stenar i storlek 10 gånger 20 cm som dessutom lutade de utåt i bergets fallriktning. Det gav en illusion av trygghet, men när jag för andra gången tappade fotfästet, och sakta rullade nedför slänten, över och igenom planteringen av korallkornell, vingad benved och björkspirea gav jag upp och tog bort stenarna.

Maken tillfrågades om han kunde tänkas hålla i ett projekt att bygga en träspång med plintar - givetvis med assistans av mig, både i form av hantlangning och god mat, varvat med smek och kärleksbetygelser. Detta avböjdes dock, då den lilla tävlingsbilen måste ses om. Ny motor skulle in, när den gamla först tagits bort. Och det var något med en fönsterhiss. Ja, kort sagt det var mycket som var viktigare än att bygga en spång! Kanske i november när tävlingssäsongen var över – om det inte kommit snö eller blivit för kallt. Snickare hyrdes in och det blev en spång strax innan kyla och snö kom!

Vårvintern kom och den blå, stelfrusna handen eller handsken var ett faktum! Jag böjde och bände, men det stela, blå satt fast som berget. Jag spekulerade i olika teorier. En granne är lite sur på oss att vi odlar på berget - men inte kan väl han ha lagt ner ett lik i vår grönsaksbädd, bara för att få oss mordmisstänkta? Osäker metod för grannen eftersom det inte är säkert att odlingarna försvinner ens om det blir en ny granne!

Glömmer bort det farliga blå ett tag - eftersom det är mörkt när jag kommer från jobbet. En stilla vårlördag med dagsmeja återkommer jag till handsken, som nu tinat loss och villigt låter sig dras upp ur jorden. Slutet gott – allting gott! Skrattande berättar jag upplösningen på historien för maken, som ärligt talat inte varit särskilt engagerad. Han har minsann aldrig trott att det låg ett lik i vårt grönsaksland! Handsken läggs i soptunnan och historien kunde vara slut, men det tar bara en vecka så har någon grävt runt i hela grönsakslandet och nu ligger det en blå handske mitt i grönsakslådan!

Varje morgon i flera veckor är landet omgrävt. Sparrisen och handsken finns på olika ställen varje morgon. Ibland är det många stora gropar, ibland bara några små och ibland har det skvätt jord utanför. Vi får besök av biologer och odlingsfolk. Diskussioner förs högt och lågt – allt luftas. Vem gräver? Varför?

Inte kan väl grannen vara galen? Kan det vara räven som smög häromkring i vintras? Det är min teori! Gröngöling kommer upp som förslag – men de är ju inte främst nattaktiva. Grävling? Älg? Rådjur? Det är brant och svårtillgängligt. Går älgar i trappor?

Till slut kommer maken på det enda rimliga; innan vi tar till åtgärder som att spionera på vår granne ska vi spionera en natt, eller så många som behövs – på grönsakslandet! Suck! Ligga tyst och stilla i sovsäck? Inte bli pinknödig – då skrämmer man bort inkräktaren, så var den nattvakan till spillo! Sitta i fönstret och kolla – men då måste man ju ha en lampa för att se! Maken har så klart en lösning till sitt förslag: Kamera på stativ med automatisk självutlösare. En bild per minut. Blixt som lyser upp vid varje fototillfälle!

Under en natt blir det cirka 500 bilder. Jag gräver så länge så kan väl du kolla bilder? säger jag till maken. Sagt och gjort, några timmar senare kommer han triumferande ut och meddelar: Jag ser vem det är – vi kan kalla honom Gunnar! Kom få du se, han är fångad på EN bild 03.30 i morse, just i gryningen. Det blev inte mycket grävt den natten – han blev väl rädd för blixten och stack!

En grävling! Gunnar Grävling! Nu vet jag i alla fall vem jag tampas med. Mitt första drag blir att tillföra lera och kompost! Om det inte ska bytas motor på bilen i år – så kanske man får hjälp att bygga ett staket runt odlingen också.

Handskarna? Dem måste snickaren glömt kvar när han byggde spången!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB