Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Förodla dina lökar och knölar!

För att få ut så maximal växtkraft och blomning från dina lökar och knölar så måste du förodla dem. Speciellt om du bor längre norrut, annars kanske de inte ens hinner blomma. Alla växter ska planteras och skötas olika. Nedan ser ni en lista på alla de lökar och knölar vi har inne. Hur du planterar dem och hur du sen sköter dem.

Text och bild: Anna Theorin

Ni hittar alla våra sommarblommande lökar och knölar här.

Liljor -

Liljor ska planteras djupt, 2-3 gånger så djup som löken är stor. Det finns dock ett undantag, sorternaL.candidum, L.alexandrae samt Hymenocallisska planteras så spetsen på löken syns ovanför jordytan. Så kolla noggrant vilken sort ni köper. Det viktigaste för liljor är att jorden är väldränerad men de vill gärna ha en rejält vattning vid plantering. Vattna sedan inte förrän skotten syns. Placera ljust och svalt och glöm inte att avhärda innan utplantering.

De flesta liljor vill stå med toppen mot solen och fötterna i skuggan, det är därför bra om man har någon form av underplantering med marktäckare tillsammans med liljorna. Ge inte liljorna för snabb gödning i form av kvävegödsel under säsongen. Mylla hellre ner benmjöl på höst och vår, det räcker gott och väl.

Alla liljor är inte härdiga i Sverige, så kolla om din sort kan stå ute året runt eller om den ska övervintras frostfritt.

Gladiolus -

Förodla inne ca 6-8 v innan utplantering. Plantera knölarna ca 10 cm ner i planteringsjord som är väldränerad. Vattna ordentligt vid plantering. Vattna sedan inte förrän skotten syns. Placera ljust och svalt och glöm inte att avhärda innan utplantering. Gladioler vill ha en rejält gödslad växtplats, så förbered med bra jord innan du planterar ut dem. Näringstillförsel under sommarmånaderna behövs i regel inte. Det är bara ett fåtal sorter och på ett fåtal platser gladioler övervintrar ute, alltså är det bättre att gräva upp dem när frosten kommit och övervintra dem inomhus.

Dahlia-

Förodla inne några veckor innan utplantering. Det viktiga med Dahlior är att de inte tål några minusgrader alls, inga frostnätter, inget. Så var noggrann och kolla vädret innan du planterar ut dem. När man förkultiverar eller "väcker" som man brukar säga dahlior inne så kan man använda grunda kärl och krukor, dahlian ska nämligen planteras väldigt grunt. Om den gamla stjälken sitter kvar får den gärna synas en bit ovan jord. Man behöver dock ha breda krukor. Dahliaknölarna ska spridas ut på jorden så vik inte ner dem. Ställ dem ljust och svalt.  Vattna vid plantering och sedan när några skott kommit upp.

När dahliaskotten blivit ca 15 cm höga så kan man toppa plantorna, då får de mer grenar och oftast mer blommor. De flesta dahlior behöver växtstöd när de blir höga, detta gäller inte små busksorter. Ställ gärna dit stödet med en gång så ni inte glömmer det. De välter lätt på grund av tyngden från blommorna och att de planteras så grunt.

Dahlior vill ha en solig plats med väldränerad och gödslad jord. Tillsätt gödning under hela tillväxtsäsongen men sluta i september om du ska övervintra dem inne. Alla dahlior måste övervintra inomhus, gräv upp dem så fort frosten har tagit blommorna.

Freesia

Plantera freesiorna inomhus i god jord ca 5-7 cm ner. Vattna ordentligt vid plantering och sen när skotten har kommit upp. Plantera dem gärna i en rabatt eller kruka nära uteplatsen så du känner den underbara doften. De vill stå i full sol och näringsvattnas hela sommaren. Glöm inte att ta in dem när frosten kommer.

Lyckoklöver/Oxalis-

Oxalis ska planters ytligt, bara ett tunt lager jord ska täcka knölarna. Vattna igenom och ställ svalt och ljust. Snart kommer bladen fram och du kan börja vattna mer, oxalisen slutar att blomma om den torkar ut. Vissna blad och blommor rycker man helt enkelt bort för att stimulera nytillväxt. Plantera ut oxalisen när värmen kommer, någon frost gillar den inte. Men det finns vissa oxalis som är vinterhärdiga så kolla vilken sort du köper. Näringsvattna varje vecka till oktober då man börjar plocka in knölarna för att förvara torrt och frostfritt.

Ranunkel-

Härliga ranunkler! Dessa små knölar ska blötläggas ett dygn innan plantering och planteras med den taggiga sidan av knölen ner i krukan på ett djup om ca 7 cm. Ranunklar vill gärna stå svalt, mellan 0-15 grader är optimalt, därför kan man med fördel ställa dem i halvskugga ute så solen inte gassar så mycket. Plantera inomhus i krukor för att sen ställa ut, om det kommer en frostnatt kan man bära in krukorna. Ranunklar kan inte överleva våra vintrar så du måste plocka in knölarna när frosten kommer sen. Gödselvattna hela säsongen.

Kalla-

En väldigt exotisk växt som man både kan odla som krukväxt inne eller ute i rabatten. Vissa sorter är härdiga ner till -18 grader så kolla om du har en härdig sort, annars så ska de upp på hösten för att övervintras frostfritt. Plantera kallan i djup, näringsrik jord. Den ska planteras ca 20 cm djupt och vattnas vid plantering. Ställ sen ljust och börja vattningen när skotten kommit upp. Kallan vill stå på ett varmt ställe med full sol, den gillar inte blöta och vill ha det väldränerat. Gödsla med flytande gödsel varje vecka.

Begonia -

Begonior är mycket frostkänsliga sommarblommor. Avhärdningen på våren är av största vikt och de kan inte övervintra ute alls. Begoniaknölarna kan se lite knepiga ut, om man inte ser ett tydligt skott när man planterar så ska den skålformade sidan planteras upp i krukan. De vill inte torka ut och placeras bäst i halvskugga. Ta bort överblommade blommor för att stimulera nytillväxt och glöm inte att vattna med svag näringslösning vid varje vattning.

Anemon-

Anemonen kan vara lite kinkig. Jag har provat like olika metoder men dessa tycker jag har fungerat bäst. Blötlägg knölarna i 2 dygn, de ska bli slätare än de små russin de liknar nu. Om du ser något vitt ludd på, kasta med en gång. Det är mögel, anemoner är fruktansvärt mögelkänsliga och jag har märkt att om jag vattnar bråkdelen för mycket så ruttnar de med en gång. Så när du planterar dem, plantera i väldigt väldränerad jord, vattna mycket sparsamt. Sen har jag haft bäst resultat av att plantera ut dem i rabatten i full sol istället för i kruka. I kruka blir det lätt för fuktigt om det regnat mycket. Gödselvattna varje vecka med svag dos. Övervintrar inte i rabatt utan du måste gräva upp dem när frosten kommer.

Afrikas Blå Lilja-

Afrikas blå lilja planteras ca 15 cm djupt i porös jord. Man kan säga att Afrikas blå lilja vill ha mycket av allt när den väl börjat växa. Mycket näring, mycket vatten. Men den vill stå trångt om fötterna, ju större plats den har till rötterna ju mindre kommer den att blomma. Därför kan man med fördel sätta flera knölar i en kruka. Man kan även plantera den i rabatten såklart. Den vill stå i full sol och ha det varmt och skönt. På vintern så kommer inte växten att vissna ner såsom de andra lökar och knölar vi pratat om, den är alltså grön hela vinter. Du övervintrar den genom att ställa in hela krukan i ett rum som håller ca 4-8 grader med extrabelysning under perioden som till exempel en källare. Om den övervintras för varmt kommer blomningen att utebli nästa sommar.

Chokladblomma-

Den gör inte bara skäl för sitt namn gällande färgen utan den doftar även choklad! Chokladblomman planteras ca 7 cm djupt i välgödslad jord. Förövrigt så sköts den exakt som dahlior.

Montbretia-

Montbretian är härdig i vissa delar av landet, jag har provat att övervintra den på varma lägen i zon 2 och det fungerar bra. Se till att jorden är väldränerad bara. Sätt knölarna ca 10 cm ner i jorden och vattna, ställ ljust och svalt. Gödning kan börja tillsättas ett par veckor efter planteringen. Plantera ut när frostrisken är förbi och plocka upp på vintern när frosten kommer om du bor i högre zon. Jag behandlar montbretiorna som jag behandlar vilken perenn som helst. Gödslar med chrysan och vattnar bara vid olidlig torka, men då är det etablerade plantor. Om ni ska ha dem som sommarblommor hade jag vattnat oftare och gödslat med flytande näring.

Gloxinia-

Två nyheter i år är Gloxinia, dessa brukar odlas som krukväxt men dessa nya ska tydligen kunna övervintra ute om den vintertäcks. Jag kan inte skriva under på detta så vi får helt enkelt prova oss fram i år, så får vi se nästa år. Om ni inte vill det så går de självklart att gräva upp lökarna när blomman vissnat ner och övervintra frostfritt. Plantera i alla fall lökarna ca 5 cm under jorden och vattna lätt. Ska stå på en solig plats och gödsals regelbundet med flytande näring. Om man knipsar av överblommat så kommer det nya blommor hela tiden!

Pion-

Pioner är enkla att plantera. Roten ni får hem ska planteras ca 3 cm under jord, alltså precis vid ytan, utomhus i april. Pioner ska inte förodlas då de inte gillar omplanteringar eller flyttningar. Plantera i god jord i sol eller halvskugga. Blomningen blir bättre i sol. Vattna ordentligt första året, resterande år vattnas den bara vid torka.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB