Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Februari

Februari - årets andra månad

Februari, den andra månaden i de julianska och gregorianska kalendrarna och den tredje vintermånaden, har vanligtvis 28 dagar. Men vart fjärde år är det skottår och då har februari 29 dagar. Nästa år, 2004, är det skottår.
Dorotea, trädgårdens skyddshelgon, har sin namnsdag den 6:e. Henne ska vi väl fira?

En del källor säger att sitt namn har februari fått efter underjordens gud Februs, senare identifierad som dödsguden Pluto, motsvarande Hades.

Andra säger att det var den romerska gudinnan Februa, även känd som Juno Februa, som gav namnet.

Hur som helst, firades det i alla fall med en stor reningsfest, Februa. Man skulle vara ren både inuti och utanpå.

Det forntida nordiska namnet var Göje månad. Göje (eller Goe) var dotter till Snö den Gamle. Enligt en fornnordisk myt rövades hon bort före ett midvinterblot. Offerfesten blev då uppskjutet en månad i väntan på att hon skulle komma tillbaka.

Bondepraktikan har som vanligt mycket att säga om:

"Den tisdag, som i Fastlagsveckan falla, 
skall man betrakta som alla fromma änglars dag.
Densamma morgon skall man planta in,
och så frö i alla änglars namn,
så blir det alltid grönt och kommer till gagn".

Så kanske är Fettisdagen en extra bra dag att så då? Men i år inträffar den först i början på mars månad… hur som helst, jag har redan börjat så…

Enligt samma Bondepraktika ska man under februari "hålla sig varm, på det man kan behålla sin sundhet". På med mameluckerna och långkalsipperna, alltså!

Man skall också "vakta sig för frosseri, äta sur mat med vin och ättika". En matig sallad kanske, med en härlig balsamvinägersås till? Kan behövas efter juletidens frosserier! Men hur går det då att äta semlor eller fastlagsbullar…de som är så goda!!

Det märks redan tydligt - ljuset som återvänder! Dagarna blir längre och de soliga dagarna är fler, men de kan följas av rytande snöstorm och frostiga morgnar. Den är i mångt och mycket en väntans månad, särskilt för oss trädgårdsmänniskor som står och stampar och väntar på att det ska bli möjligt att jobba i trädgården igen. I de sydligaste zonerna, där det inte finns snö och tjäle, kanske de tidigaste snödropparna och vintergäcken vågar sig fram, men längre upp i landet är det full vinter som gäller.

Månaden lyses upp av Alla Hjärtans Dag, eller Valentins dag. Men vem var då denna Valentin? Det finns olika bud om det, då det finns hela tre helgon med det namnet. Men Valentin uppfattas vanligen som skyddshelgon för de älskande. Så fira du dina nära och kära lite extra denna dag!

Så följer här lite förslag på vad man kan företa sig i februari:

  • Glöm inte bort våra vänner småfåglarna. Det finns inte mycket att äta i naturen så här års. Har du fortfarande rönnbärsklasar i frysen, häng upp dem i buskar och träd.

    Ge Kalle Koltrast ett tudelat äpple om dagen - han kommer att belöna dig genom att sjunga vårarior från trädtoppen senare på våren! En lämplig fröblandning för många av småfåglarna är den s.k. Polarblandningen, då den är utan havre. Havre äter i första hand bara domherrarna, de andra bara sprätter omkring med den.

  • Nu kan du börja med drivkvistarna! Ta in några kvistar från forsythia, rips, kastanj, körsbärskornell, brudspirea, ginst, rosenkvitten, slån, björk och vide m.fl. Passa även på att ta in kvistar när du beskär äpple och päron, det blir förtjusande blommor redan nu! Beskär du andra buskar med vackra grenar så experimentera, det kanske blir en rolig överraskning i form av ljuva gröna blad och en och annan blomma! När de väl har börjat grönska kan du lägga till några tulpaner eller andra snittblommor för att fullborda arrangemanget.

  • Bor du tillräckligt "varmt", dvs. zon 1-3, så kanske du har planterat en trollhassel, Hamamelis intermedia, finns flera vackra namnsorter, och ett hybridkejsarolvon, Viburnum bodnantense 'Dawn' i din varmaste hörna? I zonerna 1-2 kan du även ha vinterjasmin, Jasminum nudicaule mot en varm husvägg.

    När det är dags att plantera på våren eller på hösten, ser dessa buskar inte mycket ut för världen, men så här års kommer de att glädja dig genom att blomma "mitt i vintern"! Så har du dem inte redan, titta efter dem på våren när plantskolorna åter öppnar!

  • De första vårlökarna kan också börja sticka upp på varma platser i din trädgård! Gläds åt den kommande våren och följ noga vad som händer i trädgården! Gå gärna en runda varje dag.

* Det är hög tid att kolla frökatalogerna - nyheterna brukar ta slut först!

  • Börja med förkultiveringssådderna nu. Verbena, fröpelargon, penséer, flitiga lisa, browallia, blomsterlönn, klockranka och varför inte palmer och en kaktusblandning!

    Så grönsakerna chili, paprika, kronärtskocka, selleri, jordgubbar, rosmarin och några till (se frösåddsartiklarna här på Odla!). Dessa behöver en ordentligt startsträcka för att hinna med!

  • Även lökar, knölar och jordstammar till sommarblommor börjar komma in i affärerna, först till kvarn… Dessutom mår de inte bra av att ligga för länge i varma affärslokaler. I slutet av månaden kan du redan sätta klänglilja, Agapanthus och knölbegonior.

  • Snickra ev. en lysrörshylla eller några extra fönsterbrädor med lysrörsarmatur över för dessa tidiga frösådder och sticklingar.

  • När den starka vårsolen tittar fram, märker man att rumsväxterna behöver omsorg. Torka av rumsväxternas blad med en fuktig trasa eller ge dem en lätt dusch med ljummet vatten. När de blir befriade från damm och smuts kan de utnyttja ljuset bättre. Från mitten av månaden kan du även börja byta jord och ge större krukor vid behov. Ibland behövs det bara ny jord ovanpå den gamla för att pigga upp växten.

    Komplettera gärna krukväxterna med några blommande färgklickar, det behövs så här års! I blomsteraffärerna finns redan många blommande växter att välja på.

  • Se också över gnagskydden på dina begärliga träd och buskar. Harar och råddjur är hungriga så här års så det finns all anledning att skydda stammarna. Trampa också till snön hårt runt träd och buskar så att inte sorkarna och mössen kommer åt att gnaga på stammen under snön.

  • Kolla pelargonerna, fuchsiorna och andra vintersovare i din förvaring. När de börjar visa tecken på att vilja vakna, är det dags att ta in dem i ljuset, klippa ner och byta jord. Vattna försiktigt i början, sedan mer och börja gödsla efter några veckor.

    Titta även till de andra växterna i övervintringsväxthuset eller i -boden. Behöver de vattnas lite och har det kommit in odjur, såsom möss, löss och spinn? Eller börjar de rentav mögla?

    Många affärer har sticklingar av ovanligare rumsväxter till salu så här års. Passa på och skaffa några nya favoriter billigt! Även dina egna krukväxter kan man börja ta sticklingar av i slutet på månaden.

  • Nu har du tid att planera och skissa dina kommande blomsterrabatter. Ta fram penna och papper, trädgårdsböcker och -tidningar och alla de glada frökatalogerna och rita, anteckna och planera! Skall du ta professionell hjälp så beställ tid hos trädgårdsarkitekten eller -anläggaren nu innan den värsta vårrusningen har inletts hos dem.

  • Beskär den uppvuxna granhäcken nu. Den klipps ovanpå och på sidorna en gång per år på vårvintern. Lämna kvar ett par cm av förra säsongens nytillväxt. Även tuja- och idegranhäckarna kan klippas nu och fram till slutet på mars. Tänk dock på att bok-, avenbok- tuja-, gran- och idegranhäckar skall toppas först när de nått den önskade höjden.

  • Vill du ta bort ett träd eller en buske som skjuter rotskott så är det dags att ringbarka det nu innan saven börjar stiga på våren. Kapar trädet gör du först när det har slutat grönska, det kan ta ett par år.

  • Februarisolen kan vara farligt förrädisk för växter som står mot varma söderväggar och luras att tro att det är vår. Skydda dem med solskyddsväv eller granris så de inte lockas att börja växa för tidigt.

    Lägg på skydd på vintergröna växter som står i full vårsol. Annars kan de lätt få missprydande "solbränna" när vårsolen gassar på. Det finns en speciell grön solskyddsväv att köpa i plantbutikerna men du kan även bygga en ställning av några starka bambukäppar och lägga på lätta grankvistar. Ankra med bast e.d. så de inte blåser bort.

  • Har du varit förutseende och satt några smålökar för drivning i boden kan du ta fram dem så fort de börjar komma upp ordentligt. Våriris, krokus, snödroppar, smånarcisser, pärlhyacint, scilla m.fl. brukar även säljas i småkrukor i blomsteraffärer så här års. Gör en glad vårkruka till lyst, den kan stå ute på altanen under dagar det är plusgrader, annars är den lätt att lyfta in i boden igen om frosten hotar. När lökarna har blommat färdigt i krukan kan du plantera dem i trädgården senare på våren.

  • Gläd dina nära och kära på Alla Hjärtans Dag den 14.2! Med en glad kruka med vårlökar, en röd ros till din älskade eller varför inte en lysande mångfärgad bukett frasiga tulpaner till bästa vännen!


    Dödsguden Pluto


    Glöm inte bort våra vänner småfåglarna.


    Foto & design: Pirjo Laitinen


    Drivkvistar


    Vinterjasmin


    Viburnum bodnantense 'Dawn'


    Hamamelis x intermedia


    Vintergäck


    Snödroppar i februari!


    Ett inneväxthus är ett bra hjälpmedel för förkultivering.


    Enklaste möjliga extrahylla för sticklingar.


    Vårglädje


    Röda rosor


    Röda rosor


    Rosa J C Thornton


    Ek med vårsolsglitter i bakgrundens snövidder. Foto: Nanna Salmi

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB