Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

En stickling eller två i bagaget

Trädgårdsaktuellt från Hemträdgården 1 -2001 av Eva Wirén.

Madeira, Kanarieöarna, Thailand, Kalifornien…Vintern är restid, och varma länder med sol, bad och frodig växtlighet lockar. Kanske slinker det med en och annan planta eller stickling i packningen. För det är väl tillåtet att ta med sig, eller…?

När Sverige blev medlem av EU ändrades reglerna kring växtkvalitet och växthandel. Det har vi skrivit om i bland annat Hemträdgården 1/2000. Även om reglerna för hur en bra växt ska se ut inte längre är så detaljerade, är Jordbruksverkets föreskrifter när det gäller spridning av växtskadegörare desto mer omfattande. Därtill ganska snåriga.

Syftet är förstås att så långt det är möjligt skydda Sverige och andra EU-länder från allvarliga skadegörare. Många växter är det fritt fram att ta med sig, vissa kräver särskilda intyg, medan ett fåtal inte alls får föras in i landet. Det har också stor betydelse från vilket land man tänker ta med sig växter in i Sverige.

För privat bruk
Det vi skriver om här gäller endast när växterna ska användas för privat bruk. Dessutom är det en förenklad beskrivning av reglerna, eftersom det skulle föra för långt att gå in på alla detaljer.

Med "växter" menas i denna artikel alla slags levande växter som är tänkta för plantering: lökar, knölar, sticklingar, krukväxter, utplanteringsväxter, buskar, träd m fl.

Här följer tre alternativ, beroende på var du befinner dig på din resa.

Befinner jag mig inom EU?
Då kan du köpa med dig i stort sett hur mycket växter som helst, utan särskilda åtgärder. Men - en del växter måste ha ett växtpass. Växtpasset ska sitta på växten redan i trädgårdsbutiken, och det kan t ex se ut som en liten etikett. Du som köpare ska alltså inte själv behöva se till att det sitter där. Denna regel kan ändå vara bra att känna till, för växtpasset är en garanti för att växterna genomgått kontroll och är friska. Växtpass krävs för många träd och buskar i familjen Rosaceae (rosväxter) bland annat äpple, päron, plommon, körsbär, hagtorn, oxbär och rosenkvitten. Med på listan finns också sättpotatis, citrusväxter, humle och vinranka. Det beror på att dessa växtslag kan drabbas av allvarliga skadegörare.

För att krångla till det lite grann finns det några skadegörare för vilka Sverige räknas som skyddad zon, dvs växtpassen på de aktuella värdväxterna måste intyga att speciellt hårda krav uppfylls för dessa skadegörare. För närvarande är det bronsfläcksjuka och rhizomania (båda virus), bomullsmjöllus och koloradoskalbagge.

Befinner jag mig inom Europa?

Vad du får ta med dig hem från resan beror oftast på om du semestrar inom EU eller i andra länder. Men när det gäller handbagage och flyttgods gäller reglerna hela Europa, alltså även de länder som inte är EU-medlemmar. Från europeiska länder får du utan tillstånd ta med upp till 2 kg i handbagaget av vilka växter som helst, utom sättpotatis och citrusväxter. Kommer du upp i en vikt på 2 kg eller mer gäller andra regler! Då behöver många växtslag intyg på att de är friska. Det kan också vara bra att känna till att om du flyttar inom Europa får du fritt ta med dig växterna i ditt privata flyttgods till Sverige, så länge det inte rör sig om sättpotatis och citrusväxter.

Befinner jag mig utanför Europa?
Växter från länder utanför Europa kräver alltid sundhetscertifikat om de ska planteras och odlas vidare härhemma. Ofta måste också jorden som följer med plantan ha ett intyg. Ett sundhetscertifikat utfärdas av växtskyddsmyndigheten i det land du besöker, och det måste du ansöka om själv. Det kan ta lite tid och det kostar att få det utfärdat. I Sverige rör det sig om 300 kr plus timkostnad för en eventuell inspektion av växterna.

Sundhetscertifikat behövs dessutom för vissa växtdelar. Det är framför allt fröer för sådd som berörs, t ex paprika, solros, tomat, böna. Frukter kan också omfattas av sundhetsintyg, även om de bara är tänkta för konsumtion, t ex citrus, passionsfrukt, päron och vinbär.

Sundhetscertifikat krävs också för snittblommor av orkidéer från Thailand, som måste vara garanterat fria från trips. Annars är de flesta fröer, frukter och snittblommor fria att ta med sig, men det kan vara klokt att ta reda på vad som gäller för just de växter du vill ha med dig.

Till detta kommer även en del växter för vilka det råder totalförbud för införsel om de har sitt ursprung i vissa länder utanför Europa. Bland dessa finns plantor av många barr- och lövträd, en del medlemmar av rosfamiljen, samt vissa gräs. Även potatis, citrus, vinranka och vissa släktingar till dem är förbjudna att ta med sig.

Egna sticklingar
Som växtintresserad turist ställs man inte bara inför att köpa med sig växter hem. Det händer ju att man plockar med sig en och annan stickling eller frukt med frö från en buske vid vägkanten eller i en park. I princip gäller samma regler som ovan, dvs att från ett EU-land och även från hela Europa får man fritt ta med sig växtmaterial om vikten är under 2 kg. Skulle man komma upp i större mängder, eller om man befinner sig utanför Europa, blir det knivigare. Beroende på vilken växt det är kanske den faktiskt behöver något slags intyg, men hur man ombesörjer detta är lättare sagt än gjort, om man nu faktiskt vill hålla sig på lagens sida. Det är nämligen näst intill omöjligt för växtskyddsmyndigheten att veta om växterna som du plockat i naturen är friska eller smittade med någon växtskadegörare. Tar du med dig stora mängder växtmaterial från något EU-land är det bäst att du håller dig till de arter som inte är värdväxter för allvarliga växtskadegörare. För att få ta in vilda växter som du samlat in i länder utanför EU (med undantag för handbagaget från europeiska länder) krävs införseltillstånd från Växtinspektionen.

Utrotningshotade växter
Växter som är utrotningshotade får aldrig tas in i Sverige. Det är alltså viktigt att försäkra sig om att det man köper inte är insamlat i naturen. Var särskilt uppmärksam på lökväxter och orkidéer och fråga Växtinspektionen om du är osäker.

Utrotningshotade växter som kommer från en odling kan man ta med sig, men för det krävs ändå tillstånd både i det aktuella landet och i Sverige.

Mycket nöje på resan!
Låt nu inte alla reglerna helt avskräcka dig från att ta med spännande växter hem från semestern. Vill du veta vad som gäller för dina växter tar du kontakt med Växtinspektionen. Kontoren finns i Stockholm, Göteborg, Alnarp, Helsingborg, och vid Jordbruksverket i Jönköping.

Här hittar du Växtinspektionen...
Stockholm, 08-722 86 95
Göteborg, 031-84 06 30
Alnarp, 040-53 66 30
Helsingborg, 042-14 92 40

...och Jordbruksverket
Jönköping, 036-15 50 00

Lars Bollmark, handläggare på Jordbruksverket, har tagit del av och vänligen kompletterat texten.


Sättpotatis är en av de växter du aldrig får ta med dig hem från utlandet utan restriktioner.
Foto: Eva Wirén

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB