Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Doftpelargoner

En liten, lätt beröring och doften sprids i hela rummet. Det kan dofta av citrus, mint, kola, jordgubb, persika, hasselnöt, kokos, äpple, choklad och aprikos, men det kan också vara konstiga dofter som bränt gummi, budoar, något metalliskt eller t o m som en getabock! Det handlar förstås om doftpelargoner!

Av Sylvia Svensson

Pelargoner tillhör näveväxterna, familjen Geraniaceae. Numera har man gett pelargonerna ett eget släkte, Pelargonium, men ofta får de i engelska kataloger fortfarande heta Geranium! Tänk på detta när du beställer frön eller sticklingar från utlandet!

De pelargoner som vi odlar idag är ofta ett resultat av flera års förädling. De flesta kommer ursprungligen från södra Afrikas bergstrakter, där det är torrt och varmt, men inte hett, på sommaren och vintern är inte så kall. Pelargoner klarar inte frost.

Pelargonerna indelas främst i sex större huvudgrupper: zonalpelargoner, häng- eller murgrönepelargoner, engelska eller ädelpelargoner, änglapelargoner, doftpelargoner och vildväxande arter.

Bladen doftar

Doftpelargonerna är en stor grupp. Där ingår en del vildarter och andra som har uppstått genom korsningar och mutationer, så den är ingen enhetlig grupp. Idag odlas över 200 sorter.

Tyvärr säljs doftpelargoner ofta utan namn eller under felaktiga namn, eftersom sorterna är lätta att blanda ihop. Flera sorter odlas under andra namn i Kanada och USA. Där uppkallas en sort ofta efter doften.

Det är bladen som doftar, blommorna doftar sällan. Doftpelargoner odlas just för det väldoftande och dekorativa bladverkets skull. Blomningen är ofta ganska oansenlig, med små, lilarosa blommor. Men det finns några undantag. Det finns pelargoner med doftande blommor som inte har doftande blad och därmed inte räknas som doftpelargoner.

Trendigt

Doftpelargoner har blivit trendigt på senare år. Bladen lockar inte bara för doftens skull utan också för att de är vackra och spännande. Det finns ludna blad och blad i olika färg och form. De kan dofta olika starkt beroende på odlingsförhållanden, doften blir ofta starkare i sol och torka. Om du blandar olika sorter i växthuset, uterummet eller på balkongen sprids en spännande mix av dofter.

Doftpelargoner går att använda i matlagning och bakning vilket säkert också förklarar varför de har blivit så populära. Vi när en förkärlek nu för att odla det som är både vackert och ätbart.

Sticklingar

Sticklingar av doftpelargoner finns under våren att köpa på Odla.nu. Vi har valt ut odlingsvärda sorter med olika doft och utseende. Följande finns att välja på:

'Attar of Roses', doftar förstås ros. 'Clorinda' doftar underbart av eucalyptus och cederträ.
’Concolor Lace’ doftar av hasselnötter. 'Moskito Shocker', doftar tallbarr och citron, avskräckande för myggor. 'Orange Fizz' doftar starkt av citron/apelsin. 'Pink Capitatum', doftar ros. 'Sweet Mimosa', doft av morot och citron.

Här kan du läsa mer om våra pelargonsticklingar.

Skötsel

Som andra pelargoner, vill doftpelargoner stå ljust men skuggas mot det allra starkaste solgasset. De står gärna ute under den varma årstiden. Ett bra läge är intill en varm, skyddande vägg. Har du dem inomhus, är ett söderfönster med en tunn spetsgardin mot de hetaste strålarna en bra plats.

Sommartid vill pelargonen ha rejält med vatten, men den klarar ändå torka bra. Dock blommar och växer den sämre om den lider av torka, så det är bra att vattna så plantan aldrig slokar. Växtnäring för blommande krukväxter ges en gång i veckan under sommarperioden.

Plocka gärna bort vissna blommor och blad för att förlänga blomningen och hålla plantan snygg.

Pelargonen kan stå utomhus när faran för frost är över, men vänj den sakta för utevistelse, annars chockas den och kan tappa både knoppar och blad. Den kan vara i krukor, balkonglådor, amplar och t o m rabatter. På hösten tar man in den så fort det börjar bli risk för frost. Vinterförvara ljust, luftigt och frostfritt, i ca 10 grader. Under viloperioden vattnar man försiktigt, en vanlig dödsorsak är för mycket vatten under vilan.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB