Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Buskar och klätterväxter

När vårt erbjudande **Buskar och Klätterväxter** har premiär i slutet av april märker vi verkligen hur stor längtan är efter grönska och blomning. Vi packar växter från morgon till kväll och blir så glada över alla positiva mejl och telefonsamtal från våra kunder. Läs här om hur du tar hand om dina buskar och klätterväxter.

Med odlingsråden nedan vänder vi oss till er som har handlat hos Odla.nu. Ni som inte har handlat hos oss tidigare kan självklart också ta del av våra odlingsanvisningar. Varmt välkomna att handla växter ni med i Odla.nuShop.

Observera att vissa sorter har kyllagrats för att inte växa för mycket och alla har kanske inte fått så många nya skott än. Det är dock inget fel utan det kommer snart nya skott och många sorter växer snabbt när de kommer igång.

Nedan följer lite allmänna råd om plantering av de olika sorterna.

Frukt- och bärväxter

#Minikiwi och kiwi #

Både kiwi och minikiwi är slingerväxter och ska helst spaljeras för att komma till sin rätt. Plantera med ca en halvmeters mellanrum i grusblandad, näringsrik mulljord. Plantera gärna i en upphöjd rabatt för de gillar inte vinterväta då det kan bli frostskador på rötterna. Däremot bör du vattna rikligt om sommaren är torr. Kiwi kan beskäras ganska hårt, två tredjedelar av fjolårets tillväxt kan tas bort på våren. Gallra under sensommaren om den verkar bli alldeles för yvig.

#Vindruva#

Plantera vindruvsplantor i djup, lerblandad och gödslad jord. Blanda gärna i välbrunnen stallgödsel och kompost. Marken under måste vara väldränerad. Sätt plantorna lite djupare än de stått i sin plastkruka, fyll på med jord och vattna ordentligt. Beskär inte plantorna vid planteringen, de blöder då kraftigt och utvecklas dåligt. Beskärs på hösten efter skörd, fram till jul. Labruskadruva eller staketdruva planteras som ovan men gärna i något sur jord.

#Mullbär#

Mullbär växer medelkraftigt och brett och blir ganska hög med tiden. Ger svarta, kraftigt färgade söta bär under lång tid, de är utmärkta att äta direkt från trädet. Plantera i varmt, skyddat läge i mullrik, väldränerad trädgårdsjord. Zon 3, i skyddat läge ev. även 4. Kan annars övervintras i kallväxthus upp till zon 5 med ordentlig täckning på rötterna.

#Blåbär#

Blåbär utvecklas bäst i ett soligt och vindskyddat läge. Trivs bäst i en lätt och genomsläpplig jord med hög mullhalt och lågt pH (4-5). Rötterna växer mycket ytligt och är känsliga för uttorkning. Vattna under torrperioder på sommaren! Marktäckning med torv eller barkmull rekommenderas. Bären kommer på fjolårsskotten, så om man klipper ner busken i början, får man större skörd sedan. För att gynna tillväxten kan blomknopparna plockas bort under etableringsfasen. Plantera gärna två sorter tillsammans för bästa skörd.

#Amerikanskt tranbär#

Dessa tranbär blommar med små, vita blommor och ger E-vitaminrika, aromatiska, vinröda bär under lång tid på hösten. Bären blir sötare när frosten nyper dem. Små, fina blad som har silvrig baksida. Tranbär trivs bäst i fuktig torvjord i soligt läge. Härdig långt upp i Norrland.

#Allåkerbär#

Allåkerbär blommar med vackra rosa blommor och ger hallonliknande, aromatiska, brunröda bär under lång tid. Fina blad som kan fungera som marktäckare, t ex under blåbärsbuskar. Allåkerbär trivs bäst i något sur jord i soligt läge. Härdig långt upp i Norrland.

#Fikon#

Våra sorter är de ”riktiga” fikonen som får ätliga frukter. Bladen är vackra och frukterna söta. Sorterna är självfertila. Fikon odlas i växthus om man kan hålla några plusgrader där. Annars är det bättre att odla i en stor kruka som tas in i ett svalt utrymme som under vintern håller ca 5 grader, som uterum e.d. 'Desert King' kan övervintra ute i varmt läge i sydligaste Skåne och zon 1. Annars är det bäst att odla fikon i kruka och ta in det i ett uterum eller liknande svalt ställe. Vattna måttligt och gödsla sparsamt under växtperioden. Använd gärna s.k. citrusjord om du odlar i kruka, annars mullhaltig, väldränerad, lätt ler- och sandblandad trädgårdsjord.

#Kronärtskocka#

Kronärtskocka vill ha näringsrik jord i trädgårdslandet som dränerar väl. Plantera ut kronärtskocksplantorna när risken för frost är över. Kronärtskockan vill ha en varm och solig växtplats. Förbättra gärna jorden med lite extra kompost och gödsel innan plantering, även om du gjort det under hösten. Kronärtskockor ska inte planteras tätt eftersom de växer sig så stora med tiden. Täck marken intill kronärtskockan med gräsklipp eller kompost för att behålla fuktigheten i jorden. Vattna vid behov. Fram till skörden kan kronärtskockan gynnas av extra gödning. De skördas från augusti till oktober. Du vet att det är dags att skörda när de köttiga fjälliknande blad som sitter på utsidan börja separera sig från varandra. I allra sydligaste Sverige kan kronärtskocksplantor klara sig utomhus under vintern om man skyddar dem med halm.

#Hallon#

Hösthallon mognar i augusti till september och ger skörd tills det fryser. Genom att plantera hösthallon förlänger man säsongen. Eftersom plantorna ger bär på årsskotten skärs de ned helt varje år vilket förhindrar spridning av svampsjukdomen hallonskottsjuka. Hösthallon blommar också sent på säsongen vilket gör att man dessutom undgår hallonängerns äggläggning och slipper larver i bären. De är härdiga i zon 2-3, men kan klara sig längre norrut i ett skyddat läge, odlade i kruka eller väldränerad jord. Vanliga hallon, sk trädgårdshallon planteras i fuktighetshållande, väldränerad jord, gärna med inblandning av torvmull. De skott som burit årets frukt skärs bort inför vintern. Soligt läge ger mest bär.

#Björnbär och björnbärshallon#

Björnbärshallon kallas även tayberry. Både björnbär och björnbärshallon odlas i varmt söderläge i sandblandad, lätt jord. Spaljera gärna, då rankorna blir 2-3 m långa. Gallra efter skörd bland grenar som burit bär.

#Krusbär, svarta vinbär, röda vinbär, vita vinbär och jostabär#

Alla dessa bärtsorter trivs i de flesta, icke-extrema jordar, men föredrar djup, humusrik jord som inte är för torr men väldränerad. Soligt läge ger fler bär. Då de blommar ganska tidigt, är det bra att undvika frostkänsliga platser.

#Havtorn#

Havtorn är en måttligt starkväxande buske som inte har så mycket törne som de vildväxande. Trivs bäst i sandig, väldränerad och kalkhaltig jord i full sol. Är mycket vindtåliga och tål även salta vindar. För att få bär på havtorn måste man ha en honplanta och en hanplanta i närheten av varandra. ’Romeo’ E är en hansort som passar att pollinera ’Julia’ E och Ljubiteskaja'.

#Aronia#

Plantera aronia i vanlig, väldränerad trädgårdsjord i sol-halvskugga. Torktålig, men vattna gärna vid ihållande torka. Aronia är lämplig som friväxande häck, buskage.

Prydnadsbuskar och träd

Gräv rejäla planteringsgropar till dina prydnadsbuskar och träd. Ovansidan på rotklumpen ska vara i marknivå. Blanda rikligt med mullrikt material, till exempel kompost, i det översta jordlagret när du fyller igen runt rötterna. Vattna ordentligt i samband med planteringen. Mylla ner lite kompost eller allsidig gödsel i jorden runt plantorna på våren. Vattna under torra perioder, åtminstone en växtsäsong efter planteringen.

#Korallpil#

Korallpil är ett smalkronigt till smalt pyramidalt träd. Höjd 15-20 m. Stark färgning av årsskotten i gul-orange till orangerött. Utvecklas bäst i en ganska näringsrik, frisk till fuktig jord. Ljuskrävande, plantera soligt. Undvik plantering i hårdgjorda ytor, Salix kan t o m lyfta asfalt!

#Schersmin#

Schersmin är anspråkslös utan speciella krav på jordmånen. Tål vind och torka bra. Blommar bäst i soligt läge.

#Snöbollsbuske#

Medelstor buske, höjd 2-3 m, med vit, halvklotformig blomställning. Snöbollsbuske växer relativt långsamt. Anspråkslös och vindtålig. Busken utvecklas bäst i soligt läge men klarar även halvskugga bra. Vanlig, inte för lerig trädgårdsjord passar den bra. Används som solitär eller planteras i större buskage/buskagebårder. Härdig sort som klarar sig till zon 6.

#Ädelsyren#

Ädelsyren blir en stor buske eller ett mindre träd. Blommar i maj-juni. Rikblommande sorter. Brett, upprätt växtsätt. Blir ca 3 meter höga och lika breda med tiden. Bladen är brett äggrunda, och 8-10 cm långa. Föredrar sol till halvskugga och trivs i kalkrik, ej för tung men gärna näringsrik jord. Lämplig till friväxande häckar, bersåer och buskage. Härdig till zon 4.

#Hortensia#

Hortensia gillar väldränerad surjord och vill gärna ha sol. Kan övervintra i zon 1-2 med rejäl vintertäckning, men övervintras annars frostfritt.

#Hägg#

Hägg är anspråkslös utan större krav på jordmånen, men gillar bäst en väldränerad, normal trädgårdsjord. Blommar bäst i soligt läge.

#Vinterjasmin#

Spaljera vinterjasmin mot en vägg i soligt, varmt och skyddat läge. Vill ha väldränerad, lätt och näringsrik jord. Blir 1-3 m hög beroende på läge. Härdig i zon 1-2. Odlas annars i kruka och övervintras frostfritt.

#Pampasgräs#

Pampasgräs får höga, fjäderformade vippor i september-oktober, som blir vacker dekoration över vintern. Bladen är vintergrön. Fin som solitär. Plantera i väldränerad, näringsrik jord i varmt och soligt läge. Torktålig. Kan bli upp till 2 m hög med vippor. Kan odlas utomhus i landets mest gynsamma delar i zon 1-2. Kan också odlas i stor kruka och övervintras frostfritt.

Klätterväxter

#Blåregn#

Blåregn är en kraftigväxande lian som blir upp till 8-9 m med elegant växtsätt. Blommar i maj-juni med blåvioletta blommor i långa klasar. Vill stå i djup, neutral till svagt sur, närings- och humusrik jord i varmt, vindskyddat läge i full sol.

#Vildkaprifol, eldkaprifol och tellmanskaprifol#

Rikblommande, klängande växter som gillar kraftigare, kalkrik jord i full sol eller halvskugga.

#Klätterhortensia#

Klätterhortenisa är en storvuxen klätterväxt som klättrar med luftrötter. Får vita blommor med flata blomställningar i juni-juli. Styva grenar med friskt grönt bladverk, som får citrongul höstfärg. Kan användas vid murar, plank, över stora stenar, i stora träd samt som marktäckare. Trivs bäst i mullrik, väldränerad men ej för torr jord i soligt till skuggigt läge. Blir ca 4-7 m hög. Vid behov kan den beskäras på tidig våren. .

#Murgröna#

Klätterväxt med gröna och gula blad. Trivs i de flesta jordar men föredrar djup, humusrik kalkjord som är fuktighetshållande. Står gärna i halvskugga och t o m skugga i lugnt läge. Blir upp till 5 m hög men kan även användas som marktäckare.

#Stjärnjasmin#

Får ljuvligt doftande, vridna stjärnblommor i maj-oktober. Växer med slingrande, vedartade rankor som behöver stöd. Blir ca Höjd ca 2,5 m hög. Vill helst stå i full sol i väldränerad och näringsrik jord. Odlas enklast i krukor och tas in för övervintring då den inte är vinterhärdig hos oss.

#Klematis#

Klematis kan klättra i pergolor, spaljéer, buskar och träd, klä in murar och staket och t o m klättra på berg eller krypa på marken. Klematis vill ha djup (50 cm), näringsrik och väldränerad jord. Blanda gärna ner 2 dl benmjöl i jorden vid plantering. Utpräglad ler- eller sandjord bör jordförbättras genom att tillföra grus och humus vid lerjord, torv och lera vid sandjord. De vill inte ha stående fukt men vill inte heller torka ut. De är ganska näringskrävande, gödsla ordentligt på våren och en gång till vid midsommartid. Om du vill sätta plantan i ny jord, välj helst rosjord. Klematis vill gärna ha "huvudet i solen" men roten behöver skuggas, särskilt om den placeras nära en varm och solig södervägg.

Lycka till med dina växter från Odla.nu!

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling, om olika artiklar och krönikor samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att låta dig inspireras av hemsidan och anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB