Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Buddhas hand och vegetabilisk surströmming

En spännande, solig och läcker utställning visas just nu i Göteborgs Botans växthus. Det handlar om den årliga Exotiska frukter-utställningen, den tjugoförsta i ordningen.

Utställningen är även i år komponerad av Botaniskas intendent Magnus Neuendorf och man kan där bekanta sig med frukter från hela världen. Man presenterar ett sjuttiotal olika sorter, varav ganska många faktiskt finns att köpa i handeln, särskilt i de orientaliska butikerna.

Allt eftersom avstånden minskar i världen och transporterna går snabbare, blir det allt lättare för oss att få tag i dessa exotiska läckerheter. Utbudet på den svenska marknaden ökar hela tiden. Särskilt nu under den mörka årstiden är det skönt att få en försmak av vårens värme och sommarens sötma genom dessa solens barn.

Den som mest drar blicken till sig i årets utställning är nog den märkliga fingercitronen, även kallad Buddhas hand, Citrus media var. sacrodactylis. Den ser ut som en stor apelsin där klyftorna inte har vuxit ihop i toppen utan spretar åt varje håll som fingrar med långa, spetsiga naglar som har fått ett gulorange citrusskal på sig. Den saknar nästan helt fruktkött och har inga kärnor, den är alltså steril.

Trots att frukten är nästan okänd i Sverige, är den faktisk den första orientaliska frukten som kom till Medelhavsområdet med Alexander den Store, ca år 300 före Kristus. Den hör till suckatcitronerna och är ingen ätfrukt, men man kan kandera skalbitar av den eller använda den till parfymtillverkning på grund av att den doftar så gott.

Botaniskas pedagog Viktoria Träff som invigningsimproviserade med den äran, berättade att dadeln, Phoenix dactylifera, etablerade sig mer än tvåtusen år före fingercitronen. Hon sa att under utgrävningen av de sumeriska sagornas kungadöme Aratta har man hittat dadelkärnor som bedöms vara femtusen år gamla.

Eftersom den odlats mycket länge, vet man inte dess exakta ursprung, men den kommer troligen från öknen i norra Afrika eller kanske sydvästra Asien. Den var förr en förutsättning för karavanfärderna på grund av sitt stora energiinnehåll.

Plinius den Äldre, som dog vid Vesuvius utbrott år 79 efter Kristus, ska ha betonat vikten av att ha en dadelpalm av hanligt kön i en dunge av honliga, för annars blir det inga dadlar. Så visst kunde man sina läxor redan då!

Att det finns många olika sorters bananer, Musa, visste jag redan, men det var ju kul att se dem bredvid varandra och kunna jämföra t.ex. den stora, blekgula mjölbananen med den lilla äpplebananen eller den ludna minibananen från Thailand. Men att unga hanblommor av banan äts i vissa maträtter, visste jag inte förut.

En frukt som jag inte har sett förr är babaco, Carica x heilbornii, en nära släkting till papaja. Den är utan frö och alltså steril. Den har dock en helt annan, lite syrlig smak och används i sallader eller äts direkt ur skalet med lite socker. Som mogen är skalet gult, här ses omogna frukter.

Papeda, Citrus hystrix, är en gul eller grön, knotig citrusfrukt som är vanlig i bl.a. i Indokina och Thailand. Kafir lime är handelsnamnet på denna frukt. Den används till olika drycker men också som insektmedel. Buskens blad, "limeblad", är en vanlig krydda i maten i dessa trakter.

Från Sydostasien kommer också den stora, knotiga frukten durian, Durio zibetinus, som lär vara hotellägarnas skräck. De är rädda för att gästerna ska ha den på rummet så att den kan sprida sin surströmmingsliknade doft i hela huset. Om detta och mycket mer berättas det på utställningen.

Utställningen är öppen kl. 10-16 på vardagar och 10-17 under helgerna. Varje lördag och söndag visas utställningen två gånger, kl. 12 och kl. 15. Dessutom är det kvällsöppet på tisdagar med visning kl.18. Under visningarna ges möjlighet till provsmakning.

Under sportlovet hålls Öppet hus i utställningen, då fyller Idrotts- och föreningsförvaltningen på utställningens fruktfat så att barnen ska få smaka på vissa sorter.


Utställningsbord


Fingercitron eller Buddhas hand


Dadel, Phoenix dactylifera


Mjölbanan, Musa sp


Äpplebanan, Musa acuminata-sort


Banan, unga hanblommor, minibanan, röd banan


Babaco, Carica x heilbornii


Papeda, Citrus hystrix


Durian, Durio zibetinus

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB