Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bra att göra i trädgården - september

Sensommar har ersatts av tidig höst. Det viktigaste av allt under den kommande månaden är att ta vara på stunderna av sol och värme. Men tänk på att även en molnig dag kan vara skön i trädgården. Ge dig ut och plantera, rensa, planera eller bara fika på trappan och nyttja din trädgård så ofta och länge det går!

Av Katarina Kihlberg

Använd alltid tipsen i min månadskrönika som just tips, inget är ett måste utan det är du själv som bestämmer vad som ska göras och prioriteras i din egen trädgård. Tycker du att jag missar något viktigt augustitips, mejla mig gärna: katarina@odla.nu.

Bra att göra nu!

Plantera vårblommande lökar! Försök känna den där spirande vårkänslan inom dig och investera i nästa års ljuva blomning nu. Krokus, pärlhyacinter, vintergäck, narcisser, allium, vårstjärnor med många flera – de är som en stor påse godis till trädgården. Köp dem så tidigt som möjligt när de dyker upp i butiken och plantera så snart du kan. Då håller lökarna bäst kvalitet. Plantera i väldränerad jord, ungefär tre gånger så djupt som löken är hög. Gödsla gärna i samband med plantering, exempelvis med benmjöl. Vattna ordentligt direkt efter planteringen och invänta sedan nästa vår!

Har du hösthallon är det viktigt att veta att de ger skörd på årsskotten. Därför behöver du inte spara några skott alls utan hela plantan klipps ner i höst när sista bäret är skördat. Nästa år kommer de nya skotten att ge bär.

Om du planterar träd, vilket är utmärkt att göra nu, är det bra att sätta upp gnagskydd. Detta är särskilt viktigt på fruktträd. Harar, kaniner och rådjur lockas av den unga, friska barken under vintern.

Städa lagom i din trädgård under hösten! Om du trivs med ordning och reda är det klart att du kan kratta och göra snyggt men lämna gärna en hel del löv till maskarna både på gräsmattan och i rabatterna. De drar ner löven under mark där de förmultnar och ger jorden det bästa tänkbara näringstillskottet. Är lagret av löv på gräsmattan tjockt och kompakt är det bra att köra över det med gräsklipparen.

Plantera, plantera, plantera! Det är inte på långa vägar för sent att plantera krukodlade växter. Den svala och fuktiga luften och fukten i marken gör etableringen för växterna lättare samtidigt som de har gott om tid att komma på plats innan vintern.

Njut av dina dahlior så länge de blommar men gräv upp dem innan frostnätterna kommer. Ta upp knölarna och förvara dem frostfritt. Skulle det bli enstaka kalla nätter när dahliorna fortfarande är i full blom kan du täcka dem tillfälligt med fiberduk.

Svartaronia, Aronia melanocarpa, är en vacker buske med sprakande höstfärger, som finns i många trädgårdar, både som häckväxt och prydnadsbuske. Visste du att bären är supernyttiga och goda att göra gelé, saft, smoothie och likör på?

Plantera vitlök! Det är enkelt och så roligt att skörda. Köp utsädeslök i handelsträdgården, på gardencenter eller i plantskolan. Gör så här: Tryck ner varje vitlöksklyfta ca 5 cm i marken och ha mellan 10 och 15 cm mellan varje klyfta. Klart! Blir du otålig kan den första färska löken skördas redan i början av sommaren, men då är den liten och har inte börjat bilda klyftor ännu. Men den smakar milt och härligt! Annars är det först nästa höst som löken är klar.

Vitlök måste inte planteras på en organiserad plats utan kan stoppas ner lite varstans, bara det inte är för fuktigt. Växer löken inne bland andra växter kan den dessutom hjälpa till att hålla borta ohyra.

På balkong och terrass

Gör en lasagneplantering med vårblommande lökar i en stor kruka eller balja för lång blomning nästa vår. Börja med att välja några olika sorter av vårlökar som blommar i olika perioder, ex krokus, vårstjärna och en narciss. Plantera den sort som blommar senast nederst och varva ovanför med den nästtidigastblommande och överst i jordlagret hamnar den som blommar först.

Resultatet blir att till våren tittar krokusen upp först, redan i februari, för att när den har gjort sitt följas av vårstjärnan. På upploppet lämnar vårstjärnan över stafettpinnen till narcissen eller vilken lök du nu har valt som den senast blommande.

Pyssla om dina krukor. Plantera höstfägring i form av köldtåliga växter, som aster, prydnadskål, ljung, sedum, revsuga och alunrot. Använd gärna det vackra i naturen som pynt: kottar, bär, grenar, stenar och annat vackert du hittar på marken.

Odla inomhus

Det går att odla vitlök inomhus för att skörda den goda och milt vitlökssmakande blasten. Det blir dock inga lökar. Två klyftor i en medelstor kruka är lagom. Plantera i porös jord och placera soligt. När löken inte orkar producera mer blast slänger man den och sätter en ny vitlöksklyfta.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB