Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bra att göra i trädgården - juli

I juli månad är vi ofta i stort behov av avkoppling och lata dagar. En hängmatta lockar kanske mer än ogräsrensning, gräsklippning och ansning av perenner och sommarblommor. Ta att göra-listan här som goda råd och bestäm själv din agenda i trädgården och hitta din egen trivsamma takt och melodi!

Av Katarina Kihlberg

Här får du tips på vad som kan vara bra att pyssla med i juli.

Bra att göra ute

Tomatplantorna kanske behöver tjuvas och toppas nu? Toppar du inte, hinner den kanske inte utveckla mogna tomater då kraften går åt för att växa.

Gödsla med gräsklipp! Lägg färskt gräsklipp i rabatter eller kökslandet och låt den goda näringen komma tillbaks till jorden. Gräsklippet håller dessutom fukten kvar lite längre.

Skörda kryddor för att använda i vinterns matlagning. Välj en solig dag att skörda på. Repa av bladen, och om du vill även blommor, från stjälkarna och lägg på ett galler. Ställ på en torr och skuggig plats. Titta till varje dag och rör runt tills alla blad har torkat. Lägg i fina burkar.

Sommarbeskär dina vinrankor? Korta av de nya, mjuka skotten nu innan de förvedas. Detta kallas att man pincerar skotten. Skott som har knoppar toppar du två blad efter knoppklasen. Icke-fruktbärande skott klipps ner till ett blad. Stora blad som skuggar mognande klasar kan också tas bort.

Har dina stockrosor gula eller bruna prickar på bladen. Den kan ha fått stockrosrost. Plocka genast bort alla angripna blad så kan du förhindra att hela plantan drabbas.

Se över dina fruktträd. Sitter frukterna i täta klungor är det dags att gallra nu. De frukter som får vara kvar kommer bli större och godare när konkurrensen är mindre. En tumregel är att det ska få plats två fingrar mellan varje plommon och en näve mellan varje äpple.

Gödselvattna i kökslandet. Näringen i jorden börjar ta slut och växtkraften är enorm nu. Vattna exempelvis med nässelvatten. Lägg nässlor i en hink fylld med vatten. Rör om då och då. Efter ett par dagar luktar blandningen apa och det är dags att sila av nässlorna. Späd sedan nässelsörjan med vatten tills färgen på vattnet blir som te. Vattna!

Är det mycket revor i jordgubbsplantorna? Du kan du använda dem till att förnya eller göra ett större land. Annars bör revorna tas bort, de tar kraft från moderplantan. Gödsla i jordgubbslandet efter skörden!

Skörda körsbär innan fåglarna gör det. Men vill du bjuda även dem på körsbärskalas kan du skänka bort bären längst upp i trädet.

Jag har sagt de förut och säger det igen – många perenner och sommarblommor bjuder på en andra blomning om du tar bort det som har blommat över. Knipsa av stjälken ända dit där nya sidoskott verkar komma fram, så ser det riktigt snyggt ut. Växter som tackar för putsningen med nytt flor är exempelvis lejongap, höga blåklockor, dahlia, binka, lupin, fingerborgsblomma, lavendel, höstvädd, verbena, margerit och höga nävor.

Fortsätt rensa ogräs så att de inte konkurrerar för mycket med grönsaker och sommarblommor. Särskilt viktigt att ta bort fröogräsen innan de hinner gå i frö.

Gå regelbundet runt i trädgården och plocka bort liljebaggar och mördarsniglar innan de hinner bli för många.

Rensa upp i det färdigskördade jordgubbslandet. Klipp av blad och fruktklasar ett par centimeter över plantans korta stam.

Fortsätt putsa dina rosor. Klipp bort vissna blommor eller blomklasar och ta med ett eller två av skottets blad. Sätt sekatören och klipp snittet precis över ett blad. Klipp också bort vildskott ända nere vid marken. Vildskotten känns igen på att de ofta är grövre än plantan i övrigt och blad och stjälk kan ha en annan färg.

På balkong och terrass

Asiatiska bladgrönsaker går fortfarande alldeles utmärkt att så. Rucola, pak choi, mizuna med flera sorter trivs bra i stora krukor och kärl. Så i omgångar med ett par veckors mellanrum så kan du skörda länge till! Gödselvattna plantorna när det har kommit upp och under hela växtperioden.

Skugga balkong och terrass om solen ligger på alltför starkt.

För dina krukodlingar gäller samma som tidigare veckor – ansa och putsa bort vissna blommor och blad efterhand, gödselvattna regelbundet och håll utkik efter löss och andra skadedjur.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB