Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bra att göra i trädgården - april

April är en lurig månad då vädret skiftar, minst sagt! På en och samma plats kan det snöa, regna och vara strålande sol på samma dag. Och i ett större perspektiv är skillnaden från norr till söder stor och vi har helt olika möjligheter i trädgården nu. Ta del av de tips för april som funkar där du bor eller spara de till nästa månad!

Bra att göra ute

Klipp ner och rensa bort fjolårsriset på perennerna. För du har väl lämnat det kvar över vintern som skydd mot fukt och kyla? Nu ska det bort så att de fina, nya skottet kan få plats att komma upp i ljuset.

När gräsmattan har hunnit torka upp ordentligt är det dags att kratta bort löv och kvistar. Använd en kratta med runda toppar för att inte riskera att slita upp friska, men vintertrötta rötter.

Om du har rabarber finns ett enkelt knep för att skynda på den – lägg en hink över stjälkarna så får de en himla fart!

Se över komposten – lufta, gräv och rör om.

Gå en första rond mot mördarsniglarna, ju tidigare desto bättre. Det är nu snigelmedel gör mest nytta. Väljer du att plocka och döda sniglarna är det mest barmhärtiga att klippa av huvudet med en vass sax eller sekatör.

Gödsla unga träd, prydnadsbuskar, häckar och bärbuskar. Använd långsamverkande gödsel, som stallgödsel, kogödsel, kompost eller köp ekologiskt gödsel. Kogödsel finns att köpa på säck. Mylla bara ner det ytligt i jorden, resten sköter naturen själv.

Gödsla gräsmattan när den kommit igång att växa.

Rensa jordgubbslandet: Ta bort vissna blad och andra döda växtdelar. Vänta med gödning till efter sommarens skörd.

Lavendeln klipps med fördel ner nu om det inte redan är gjort. Lämna ungefär en fjärdedel av busken kvar. En lavendel som lämnas oklippt år efter år blir risig och blommar sämre.

Plantera egen vitlök i näringsrik jord för skörd till sensommaren. Tryck ner varje vitlöksklyfta ca 5 cm i marken och ha mellan 10 och 15 cm mellan varje klyfta. Vattna! Köp sättlök, använd inte den du har till matlagning.

Perenner som blommar på sommaren och hösten kan delas precis när de börjar titta upp ur jorden! Gräv upp, dela med kniv eller spade. Se till så att lite av ursprungsplantans mitt kommer med i varje ny del. Plantera om på valda platser.

Rensa ogräs så tidigt som möjligt. Är inte du på hugget så är ogräset det! Har du mycket ogräs, och störs av det, är det bra att jobba med att successivt täcka marken så mycket som möjligt. Plantera marktäckare, lägg täckbark eller markduk.

När löven klär häckar och prydnadsbuskar är det lätt att se vilka grenar som har dött i vinter. Klipp bort dem ända ner till marken så blir busken snyggare och det som lever får mer plats och ljus.

Nu går det utmärkt att plantera i landets södra delar! Köp ny fin planteringsjord som blandas med den befintliga. Se till så att det som ska planteras är genomvattnat när det sätts i jorden. Vattna riktigt ordentligt direkt efter planteringen och ungefär var tredje dag tills det nyplanterade har etablerat sig. När du tror att du vattnat klart – vattna lite till!

Perenner kan vi lockas köpa nästan som en påse godis. Det blir lätt en salig blandning av allt som ser fint ut. Ge dig ut i plantskolan nu och hämta inspiration. Åk sedan hem, sätt dig i solskenet och planera. Välj inte för många olika utan hellre färre men flera av varje sort, som planteras i grupper om minst tre.

Beskär rosorna om det inte redan är gjort. Klipp rabattrosor till mellan 15 och 30 cm över marken. Busk- och klätterrosor gallras ur och klipps till snygg form. Använd en vass sekatör!

Plantera jordgubbar i mullrik och väldränerad jord med ca 30 cm mellan plantorna. Gubbarna vill ha mycket sol men är i övrigt lätta att sköta. Välj sorter som mognar vid olika tidpunkter för lång skörd.

Gilla nässlor och kirskål! Plocka så späda blad som möjligt och gör paj, soppa eller pesto. Nyttigt, gott och ett bra sätt att bli lite kompis med ogräset när det inte går att få bukt på det.

På balkongen

Om din balkong ligger vindskyddat och soligt kan du redan nu plantera kryddväxter, som finns färdiga att köpa på plantskolor och garden centers. Plantera en sort i varje kruka eller gör ett minikryddland på balkongen i ett större odlingskärl eller en trälåda.

Bara krukor är också fint − lägg några lerkrukor tillsammans i en korg eller på ett bord och du har fått det mest lättskötta arrangemangen av de alla!

Asiatiska bladgrönsaker är trendigt, gott och dessutom enkelt att odla i kruka eller lådor. Så i omgångar från nu och en bit in på hösten så kan du odla smått och skörda stort! Det finns färdiga blandningar att köpa med exempelvis pak choi, rucola mizunakål och salladssenap.

Plantera sommarblommande lökar som gladiolus, dahlia och ranunkel direkt i kruka så kan du se fram emot en läcker blomsterprakt. Plantera i lucker och näringsrik jord. Läs på förpackningen för att se planteringsdjup och skötsel för varje enskild sort.

Jordgubbar och smultron på balkongen är lika dekorativt som gott! Plantera i mullrik jord i krukor eller lådor eller välj en hängande sort för ampel. Tänk på att planteringskärlet ska ha dräneringshål. Prova olika sorter och färger som ger bär vid olika tidpunkter på säsongen,

Glöm inte att njuta!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB