Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bra att göra i januari

Januari kan kännas mörk och lite dryg, fast det finns mycket du kan göra nu. Frösådd och planering inför våren är bara ett par exempel!

Av Sylvia Svensson

Så är julen förbi och januari är framför oss. Det behöver dock inte kännas så långt och drygt för nu kan vi börja med de tidigaste sådderna, pyssla om växter och glädjas åt solen som allt oftare tittar fram, och vara glada för att dagarna åter blir längre!

Fasa ut julen

Plocka bort julsaker så där ungefär efter trettondagen är det många av oss som vill, och så ersätta dem med lite mer våraktiga saker.

Byt ut julgardiner, -dukar och kuddar mot dito vårfärgade. Det piggar upp mycket med ljusare färger nu!

Skålar med vatten kan höja luftfuktigheten en aning i närheten. Kanske kan du lägga några vackra vita stenar i en glasskål och placera flytande, vårfärgade ljus i skålen? Ha en vacker kruka med en doftande vårprimula eller små lökväxter intill.

Av julgranen kan du klippa grenar och täcka känsliga växter med, eller ställ ut julgranen i snödrivan och häng fågelmat i den! Se här: Julgranens sista tjänst.

#Pyssla om växterna#

Julstjärnan behöver inte kastas bara för att julen är förbi, den kan bli en snygg grön växt sedan när den har tappat de färggranna svepbladen. Ge din julstjärna ny jord på vårvintern och sköt om den som vilken rumsväxt som helst, så växer den och frodas. Däremot kan det vara svårt att få julstjärnan att blomma om, det krävs en kortdagsbehandling för det.

Julamaryllisen kan du också ta hand om. Läs här för att få råd om hur du får din amaryllis att överleva till fler jular.

De små barrväxterna som i handeln kallas ”julenar” är oftast inte enar utan olika sorter av cypresser och smågranar. Du kan spara dessa till våren och sedan plantera dem i trädgården. Så här gör du: Julenens fortsatta liv.

De vintersovande växterna i förrådet eller garaget behöver tittas till då och då. Ge dem en slurk vatten om det ser ut att vara torrt. Kolla så att det inte finns löss på dem, och om det gör det så spruta med insektssåpa.

Frossa i tulpaner av hjärtans lust! Den 15 januari är det Tulpanens Dag och det anordnas jippon i de större städerna. Läs mer här: Tid för tulpaner.

Fördrivna smålökar i krukor brukar dyka upp i handeln så snart helgerna är förbi. Sådana kan du ha som en liten våraning om du har en sval, ljus plats att erbjuda dem. När de har blommat färdigt så kasta inte lökarna, de kan planteras ut senare i vår.

#Pyssla utomhus och mata fåglarna#

Snön kan vara både på gott och ont. Den skyddar växterna bra om den lägger sig i mjuka drivor över dem, men tung blötsnö kan ställa till skada för småträd och buskar, så skaka bort blötsnö allt eftersom det behövs. Bind ihop barrväxter för att skydda dem, läs mer om det här: Skydda barväxterna i vinter.

Solskyddsväven bör finnas tillhands innan vårsolen börjar gassa på de städsegröna växterna. Bred över väven när solen börjar visa sig om inte växterna är snötäckta.

Trampa till snön intill fruktträdens stammar så att sorkarna inte kan kalasa under snön. Förhoppningsvis har du anordnat gnagskydd på stammarna, om inte så gör det nu i görligaste mån. Tänk på att en hare som står på bakbenen på snödrivan kan nå högt!

Fortsätt att mata fåglarna, det är långt till våren tills de åter kan hitta föda själva. Med olika sorters mat får du fler sorter till trädgården. Sveriges Ornitologiska Förening anordnar en vinterfågelräkning varje år den sista helgen i januari, det är kul sysselsättning, särskilt för barn, att räkna vinterfåglar på matplatsen utanför fönstret.

Frossa i fröer och starta odlingar

Frökatalogerna kommer nu och nätets alla frösajter, inte minst hos oss på Odla.nu. Titta, välj och beställ frön nu när sortimentet är som bäst så att du kan glädja dig med de första frösådderna. Starta med att så smörgåskrasse på fuktigt hushållspapper eller bomull, så får du lite grönt att äta.

Sådd av de tidigaste sommarblommorna som pelargon och andra som kräver lång startsträcka följer sedan. Här finns inspiration om de tidigaste sådderna.

Drivbänk med ljus fanns kanske i ett av paketen du fick av tomten? Då har du en fin möjlighet till extraljus och kan pröva att odla lite kryddgrönt redan nu.

Plantera vitlöksklyftor i en kruka med sandig jord så kommer det snart upp gröna strån som är goda att ha på smörgåsen eller i salladen. Du kan göra likadant med såväl vanlig gul lök som rödlök.

#Planera för sommaren#

Läs trädgårdssajter, -böcker och -tidningar och få idéer och inspiration, nu har du tid innan den värsta vårbrådskan sätter in.

Ett anteckningshäfte för att göra anteckningar om allt du gör, planerar och drömmer om kan vara bra att ha redan nu i januari. På så sätt får du en slags trädgårdsdagbok att titta i nästa år, och den hjälper dig att komma ihåg.

Gläds åt vintern lite till Ta ut glädjen av vinter om snön ligger genom att åka skidor, kälke och pulka med barnen. Ta med bullar och varm choklad i en termos och ha en skön paus i åkandet. Glad vinter!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB