Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Biodynamisk odling

Inom biodynamisk odling utgår man från att allt utgör en helhet, inte bara solen, utan även planeterna och månen påverkar det som sker på jorden. Redan på 1920-talet började vissa odla biodynamiskt. Det var Rudolf Steiner, filosof och naturvetare, som började med metoden.

Den biodynamiska odlingen utgår från ett antroposofiskt synsätt, vilket också Waldorfpedagogik och antroposofisk läkekonst gör. Biodynamiska föreningen är lokaliserad i Järna, där det även finns kvarn, bageri och utbildningsgården, Skillebyholm.

Biodynamiska grönsaker är ofta populära för att de smakar mer än konventionellt odlade och har bättre näringsvärde och lagringsduglighet. Många som är allergiska kan äta biodynamiskt odlade grönsaker utan problem.

Inom odlingen bör man eftersträva att bli självförsörjande. Det innebär att man själv ska odla allt foder som djuren behöver och att de i sin tur ska producera den gödsel som behövs för odlingens skull. Överhuvudtaget ska man sträva efter mångfald. All specialisering är emot det biodynamiska tankesättet.

Kompostering och vallodling är viktiga inslag i den biodynamiska odlingen. För att få bra resultat eftersträvar man en levande jord, vilket också är ett nyckelord inom biodynamisk odling. För att få en levande jord måste man tillföra organiskt material och inte förstöra den med konstgödning och gifter. Dessutom använder man diverse preparat för att få en bra balans i jorden. Att ha ett bra växtföljdssystem är förstås också viktigt.

I biodynamisk odling är det viktigt att man komposterar gödseln innan man sprider ut den. För övrigt bör man aldrig sprida ut alldeles färsk gödsel om man ska odla grönsaker. Smaken försämras och växterna angrips lättare av skadedjur.

Om man vill sälja sina grödor som biodynamiska gäller följande:

"I biodynamisk odling används ingen handelsgödsel, inga gifter. De biodynamiska fältpreparaten, framställda av gödsel och kisel, sprids över åkrarna för att stärka växternas egna livskrafter och höja möjligheten till mognad, dvs. utbildandet av smak och arom. För att odla biodynamiskt eftersträvar bonden på sin gård ett kretslopp mellan jord, växter och djur. Odlingen har en balanserad växtföljd där baljväxter ingår. Gödseln komposteras. För att höja gödselns kvalitet ytterligare tillsätts de biodynamiska kompostpreparaten, som framställs av läkeväxter. Odlaren tecknar varje år avtal med Svenska Demeterförbundet, och förbinder sig därigenom att följa de regler som gäller för den biodynamiska odlingen. För odlare som inte ännu använder de biodynamiska preparaten i sin odling finns möjlighet att teckna avtal för ekologisk odling med Demeterförbundet. Då gäller samma regler som för de biodynamiska odlarna, med undantag för preparatanvändningen."

Hämtat ur tidskriften Kultura

Vill du läsa mer om biodynamisk odling så finns det en del litteratur du kan beställa från Biodynamiska föreningen. Där kan du även beställa mer material om biodynamiska föreningen eller prenumerera på tidskriften Kultura. Det går också att beställa de olika preparaten som används inom biodynamisk odling.

Litteratur:
Biodynamisk odling i forskning och försök
Artur Granstedt
Biodynamiska preparat
Thomas Lüthi och Berit Löfström
Biodynamisk trädgårdsodling
Kjell Arman
Dynamiken i det levande
Kjell Arman
Fragment av en världsbild
Berit Löfström
Jord och bröd
Kjell Arman
Så- och skördekalender
Maria Thuns Aussaattage

Biodynamiska föreningen
Skillebyholm
153 91 Järna
Tel. 08-551 512 25
Fax 08-551 512 27

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB