Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Betraktelser från en trädgård − i zon 8!

Läs en ärlig och intressant intervju om att odla i zon 8! Marie Lithén bor i underbart vackra Åre och odlar sin trädgård men inställningen att ingenting är omöjligt.

Av Katarina Kihlberg

Marie Lithén är grafisk formgivare och frilansfotograf som brinner för den egna trädgården och som får inspiration av andras. Hennes trädgård ligger i zon 8, i Åre. Jag ställer nyfikna frågor till henne om hur det är att ha trädgård och odla i hennes hemtrakter. Och jag får svar på tal!

Vilka är de främsta svårigheterna med att odla i zon 8? − Svårigheterna vi har här är den korta korta säsongen, det svalare klimatet och det tunga snötäcket. Man får allt bli lite av en specialist för att ta sig förbi problemen.

Maria berättar att odlare i norr behöver tänka på att välja växter som är snabba i starten, eftersom säsongen är så kort. En annan aspekt är all snön som tynger ner växterna. Känsliga buskar bör alltså planteras så skyddat från snön som möjligt.

− Jag såg ett jättebra exempel här i Jämtland i fjol. Det var svarta vinbär, spaljerade mot en vägg där de undkom snötyngd och fick sig lite bättre klimat. Precis så kan man tänka utanför ramarna och lyckas bättre med sin odling här uppe.

Tycker du att det finns specifika fördelar med din odlingszon? − Ja, det finns många fördelar! Ett rejält värmande täcke av snö som skyddar många plantor under vintern är ju mycket bättre många gånger än barfrost och ständig blöta. Här har vi också ljus i mängder, under sommaren näst intill dygnet runt. Det är toppen för både trädgårdsland och perenner.

Vi kan vara lite gnälliga ibland både i norr och söder – är det något typiskt du brukar höra från odlare söderöver som ni inte har problem med här? − Skadeinsekter! Vi har inga löss på humlen, inga sniglar i funkiorna, sådant som ju är en dröm för många odlare söderut, men helt naturligt här. Just nu hör jag också vänner söderut åka bergochdalbana med vårkänslor och bakslag, vår ena dagen och snö andra. Här är vi nog lite lugnare på den fronten, vi luras inte att tro att våren kommer i februari, säger Marie och tillägger:

− Vi vet att våren kommer, före midsommar i alla fall!

Tycker du att det är svårt att hitta information och inspiration om odling i norr? − Inte bara svårt utan näst intill obefintligt. Varför skulle vi i norr inte vilja ha samma inspiration som i söder? Varför antas vi vilja bygga på platten, utan rumslighet, utan tak, i pallkragar bakom plastskynken i allvärldens alla färger i ett enda stort mischmasch?

Marie förtydligar med att man lätt får en känsla av att odlare i norr ska vara glada bara något växer och blommar i trädgården, oavsett hur det ser ut.

− Så vill inte jag ha det i alla fall, betonar Marie. Det går ju att göra plommonlundar här med fast med annat växtval. Vackra täckande mattor av växter är inte heller omöjligt. Här finns också vackra designade trädgårdar med bara lite annat tänk, men sådana alternativ syns sällan i tidningar, böcker och på TV. Det är jättetrist!

Har du något bra lästips för odling i de högre zonerna? − Nej tyvärr, men tipsa mig gärna ni som har hittat något!

Vilka är dina bästa tips för odling i zon 8? − Satsa i mängd på de växter som verkligen uppskattar klimatet! Sen kan du prova på enstaka växter som kanske inte klarar sig, men har ändå en bra bas i din trädgård. Och bygg väggar och tak i din trädgård, det kommer göra under för växtligheten och för trivseln.

Om du fick önska något för din växtzon, vad skulle det vara? − Att den syntes och hördes lite mer i trädgårdskretsar. Ett större utbud av buskar och träd i butik skulle vara underbart! säger Marie med eftertryck.

Något annat som du själv tycker bör nämnas om odling i zon 8? − Att det inte är omöjligt, utan kan vara oerhört vackert! avslutar Marie.

Marie Lithéns blogg

På min blogg ligger fokus på skapandet av min egen trädgård vid fjällets fot i Åre, men även andras trädgårdar jag varit i. Som fotograf har jag förstås mycket bilder! Men mina läsare kan också få sig en tankeställare när det gäller miljö, en hjärtefråga för mig, liksom det estetiska och ätbara.

Här hittar du bloggen Lithéns trädgård

Vill du berätta om din odlingszon?

Vill du ge dina egna betraktelser från din trädgård här på Odla.nu utifrån vilken zon du bor och odlar i? Alla publicerade bidrag belönas med ett presentkort på 100 kronor på Odla.nu!

Mejla mig och berätta kort om dig och din trädgård så hör jag av mig: katarina@odla.nu.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB