Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Beskär, sköt om och plantera!

**Katarinas krönika** Tiden vi har nu är så fin! Det är som om våra trädgårdar, så här på sluttampen, verkligen vill visa vad de kan och få oss att inse att sommarens arbete har varit mödan värt flera gånger om.

Text och bild Katarina Kihlberg

Bra att göra nu!

Beskär dina träd och buskar. Vi är mitt inne i beskärningens tid, den så kallade JAS-perioden, det vill säga juli-augusti-september. Nu kan du beskära de allra flesta buskar och träd. Det kan vara en god idé att skaffa en bok om beskärning som en guide i ditt arbete. ”Nya Beskärningsboken” av Klaus Vollbrecht och Han Veltman är ett bra exempel.

Gallra äppelkarten om de sitter för tätt. Lämna från cirka två fingerbredder till en knytnäve mellan varje kart, beroende på den slutliga storleken på frukterna. På så sätt släpper du in luft och sol mellan äpplena, de får plats att utvecklas och blir jämnare färgade på alla sidor.

Fortsätt ta hand om dina rosor. Klipp regelbundet bort vissna blommor för att de återblommande sorterna ska ha kraft kvar att bilda nya blommor ett tag till och för att de engångsblommande ska kunna satsa sin energi på att bilda skott till nästa års blomning.

Rosor som bildar vackra nypon kan du välja att inte putsa och feja med – låt de vissna blommorna sitta kvar och bli till färgglada nypon som är vackra långt efter första frosten!

Ta ett varv med ogräset! Nu är en perfekt tid att ta bort så mycket ogräs som möjligt för att hindra att det får en tidig start nästa säsong.

Dela dina kryddväxter. Vill du föröka och föryngra kryddorna kan du dela dem nu. Gräv upp hela plantan, dela med händerna, med en kniv eller med spade. I mitten av plantan finns tillväxtpunkten – se till så att varje ny del får med sig en bit av den. Lägg ny fin jord i det gamla hålet innan du planterar tillbaka.

Plantera vitlök!

Det går bra plantera vitlök nu. Det är rasande enkelt och så roligt att skörda. Köp utsädeslök i handelsträdgården, på gardencenter eller i plantskolan. Om du planterar en lök direkt från livsmedelsbutiken följer två nackdelar: dels kan de vitlökarna bära på virus eller annan smitta som riskerar att hamna i din jord, dels blir resultatet inte alls så bra.

Gör så här: Tryck ner varje vitlöksklyfta cirka 5 cm i marken och ha mellan 10 och 15 cm mellan varje klyfta. Klart! Blir du otålig kan den första färska löken skördas redan i början av nästa sommar men då är den liten och har inte börjat bilda klyftor ännu, fast den smakar milt och härligt! Annars är det först nästa höst som löken är klar. Ta upp och torka, gör vackra flätor, ät och var glad. Använd så klart klyftor från dina egna lökar för att sätta nya! Vitlök måste inte planteras på en organiserad plats utan kan stoppas ner lite varstans, bara det inte är för fuktigt. Växer löken inne bland andra växter kan den dessutom hjälpa till att hålla ohyra borta.

#Vitlök i köksfönstret#

Du kan odla vitlök inomhus i ett ljust fönster året runt – dock inte för att skörda lökar utan för att ta vara på den goda gröna blasten.

Tryck ner vitlöksklyftor i en kruka med blomjord, här går det bra att använda vitlök från matbutiken. Vattna och se fram emot att blasten kommer upp. Sedan skördar du på samma sätt som gräslök och får en frisk och mild vitlökssmak till matlagning och sallader. Efter ett tag blir plantan ful och tråkig och då är det bara att sätta igång en ny odling.

Håll utkik efter Katarinas nästa krönika, den kommer inom ett par veckor!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB