Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att vinterskydda rosor

När den första frosten har kysst marken och tjälen har gått ner en bit, är det dags att se till rosornas vinterskydd.

Av Sylvia Svensson

Det finns rosor som växer på egen rot, men de flesta ädla rosor är ympade på ett härdigare underlag, ofta en vildros. Detta gör att du bör tänka på att vinterskydda den ömtåliga delen som finns ovanför ympstället. Ympstället är knölen nertill mellan roten och grenarna.

Om hela den ädla delen skulle frysa bort, kan roten ändå leva kvar och skickar då upp den vilda rosens skott som förstås inte alls liknar den ädla rosen. Sådana plantor bör du gräva bort om olyckan har varit framme.

Hur hösten blir påverkar skyddet

Det ideala för rosen är om vintern kommer på ett snabbt sätt, det vill säga att det fort fryser till så att tjälen når minst 1 dm ner i marken. Samtidigt snöar det ”torr” pudersnö som täcker rosens övre del och sedan stannar kvar.

Men det är sällan det blir så perfekt, utan ofta är hösten både lång och blöt, särskilt i södra Sverige, och det fryser till och tinar om vartannat. Det är ingen trevlig tillvaro för rosen.

Skydda så här

Du bör tänka på vinterskydd redan när du planterar nya rosor. Plantera dem tillräckligt djupt, ympstället bör vara cirka 20 cm under jorden. Kolla varje höst så att rosen har tillräckligt med jord om ”fötterna” och marken inte har sjunkit ihop. Täck runt rötterna med mer sandig jord vid behov.

När jordytan har frusit till, är det dags att täcka den med vinterskyddsmaterial. Det kan vara sand eller sandig mulljord, barkmylla och ett lager torra löv och slutligen granris som även täcker grenarna. Täckbark är däremot inte så bra, den kan frysa till hårda iskakor som mer stjälper än hjälper.

Du kan också använda vinterskyddsväv på grenarna, men lägg inte på detta förrän det verkligen har frusit till. Ös också på snö när det finns lätt, mjuk pudersnö. Stödpinnarna till vinterskyddet bör du ordna innan jorden fryser till, det kan vara svårt att få i dem när marken är frusen.

Tänk på att skyddet över grenarna ska vara luftigt så att det inte blir väldigt varmt där under. Om det skulle vara för varmt och instängt under täcket kan det hända att rosen möglar och så bäddar du också skönt för möss, sorkar och sniglar.

Knipsa av för långa grenar

Har du svårt att få in rabattrosen under skyddet på grund av långa grenar, kan du korta in dem lite, men den egentliga beskärningen gör du först på våren när björken har musöron.

Klätterrosor

Har du klätterrosor mot husväggen eller på en spaljé, kan du täcka över grenarna med juteväv eller vinterskyddsväv så att inte vårsolen väcker rosen för tidigt. Du kan också böja ner rankorna mot marken och täcka dem där. Ha inte för bråttom att ta av vinterskyddet eftersom vårvinterns väder är bedrägligt. Efter en varm period kan det komma nattfrost som får rosens ögon att frysa om de har hunnit vakna.

Stamrosorna vill gärna in

Stamrosor har en stam och rötter av en härdigare vildrossort. Kronan utgörs av den ädla rosen och ympstället sitter just under kronan. Detta gör att kronan är extra känslig för frost och fryser ofta bort helt eller delvis. Skydda därför kronan väldigt noga om du har en stamros planterad i rabatten.

Har du däremot en stamros eller andra rosor som står i kruka, är det enklaste att ta in dem i ett garage eller förråd där temperaturen ligger runt 0 grader. Du får kolla då och då under vintern om rosen behöver lite vatten, den får inte torka ut helt!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB