Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att odla bladgrönt i en Mini Plant Factory

Jag ska testa att odla i en Mini Plant Factory, en odlingslåda som gör det möjligt att odla sallat och kryddor inomhus året runt. Odlingen sker i vatten och med tillskottsljus. Dags att sätta igång!

Av Katarina Kihlberg

Mini Plant Factory bygger på tekniken med hydroponisk odling, eller vattenodling, i kombination med LED-ljus speciellt framtaget för växtodling. Hydroponisk odling innebär alltså att man odlar direkt i vatten, helt utan jord. I naturen förser jorden växterna med näring och stabilitet. I hydroponisk odling förses växterna med näring direkt i vattnet och stabiliteten får de via ett medium, till exempel lecakulor eller en svamp.

Innan jag börjar testa kollar jag in alla delar som ingår i Mini Plant Factory:

  • LED-växtlampa som avger ett artificiellt ljus som för plantornas del ersätter solens ljus.
  • Planteringsbricka för odling i vatten med flytande näringsämnen.
  • Styrenhet som gör att jag kan välja röda eller blå våglängder på ljuset.
  • Vattenbehållare för vatten och näring.
  • Grodd- och planteringsbricka som gör det möjligt att odla frön, sticklingar och groddar.
  • Timer för att ställa in belysningstid.
  • Div smådelar: svampar att odla i, korgar att hålla svamparna på plats, pincett att plocka frön med, täcklock och små koppar att sätta över sådden i början.

Börja odla!

Lämplig placering för odlingsfabriken är inomhus vid en temperatur på mellan 16 och 26 grader. Det finns tydliga anvisningar hur odlingen går till, det är bara att följa punkt för punkt. Ni kan följa starten på min odling genom att bläddra med pilarna ovanför den lilla bilden.

Dagen före odlingen ska påbörjas ska fröna läggas i blöt, så det har jag redan gjort. Jag har valt fem olika sorters sallat och bladgrönt att testodla: rucola, bladmynta 'Britton', mizuna 'Purple', bladsallad 'Kale fizz' och blandsallad.

#Plantering

När fröna har legat i blöt ett dygn fyller jag vatten i odlingsfabrikens vattenbehållaren, 8 liter ryms. Nästa steg är att fylla på näringslösning från två flaskor som medföljer; 16 ml av varje.

Fröna ska planteras i små svampar som måste mättas med vatten innan fröna kan stoppas i. Pincetten kommer väl till pass för att få ner fröna. Därefter läggs svampen i en liten korg som i sin tur placeras i ett av de femton hålen i planteringsbrickan, placerad ovanpå vattenbehållaren. Korgen med svampen i har nu kontakt med vattnet i behållaren. Sist läggs en liten platta ovanpå sådden för att ta bort ljuset, då sallatsfrön gror i mörker.

Groningsperiod

En period i väntan på att fröna ska gro tar nu vid. Det tar ett par tre dagar för vissa frön, lite längre för andra. Hälften av mina frön gror efter bara ett par dagar medan några tar ytterligare någon dag. Vissa frön gror inte alls; jag gissar att det beror på att fröna kom för långt ner i svampen. Jag sår nytt och den här gången gror även dessa frön efter ett par dagar.

Etableringsfas

När fröna har grott tas täcklocket bort och ersätts med ett lock med hål för plantan samt en plastkupa som ska hjälpa till att hålla fukten kring den lilla groddplantan.

Under etableringsfasen ska det blå ljuset tändas. Jag har ju vissa frön som planterats om och inte grott ännu och undrar hur det ska gå när det blå ljuset sätts på. Men det verkar som om täcklocket räcker för att skapa mörker för de gror i alla fall.

Etableringen av de små plantorna tar ca två veckor så nu är det bara att vänta.

Jag återkommer när det är dags för min sallat att växa till!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB