Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att inventera perenner

Boken är en guldgruva för trädgårdsintresserade som vill få hjälp med att identifiera äldre prydnadsperenner och samtidigt sätta in dem i ett historiskt sammanhang.

I boken beskrivs ett urval av prydnadsperenner som odlats i Sverige före 1940. Utöver botaniska beskrivningar finns här också information om perennernas ursprung, dess väg till Europa och Sverige, förädling, hur och var perennerna odlades, hur länge de har funnits i skandinaviska trädgårdar och när de olika sorterna började erbjudas till försäljning i svenska plantskolor.

Boken riktar sig till alla som är intresserade av historiska prydnadsperenner, men är också användbar för den som vill få inspiration kring vad som kan passa i äldre trädgårdar från olika decennier.

Under andra halvan av 1800-talet och början av 1900-talet odlades en mängd olika arter och sorter av perenner i svenska trädgårdar. Sorterna spreds via plantskolor och handelsträdgårdar, men också genom att vänner, släktingar och grannar bytte och delade växter. De flesta av dessa perenner är försvunna ur handeln sedan länge och de gamla perennsorter som finns kvar i äldre trädgårdar går ofta förlorade när trädgårdarna byter ägare och görs om. När de försvinner därifrån finns risk att de är borta för alltid.

Men att bevara perennerna är viktigt. Att växterna överlevt fram till idag visar att de är tåliga, långlivade och väl anpassade till vårt klimat. De har också en värdefull genetisk variation som är viktig att bevara. Dessutom utgör perennerna en viktig del av vår trädgårdshistoria med mycket kulturhistoria knuten till dem i form av historier, traditioner och lokala namn.

Boken "Att inventera perenner" ges ut av Centrum för biologisk mångfald (SLU och Uppsala universitet) som ansvarar för Perennuppropet, en landsomfattande inventering av prydnadsperenner odlade i Sverige före andra världskriget. Uppropet startade 2003 och samordnas av Programmet för odlad mångfald (POM). Målet med Perennuppropet är att hitta och försöka identifiera äldre perennsorter och bevara dem för framtiden. De mest intressanta fynden kommer att bevaras genom en nationell genbank. Med hjälp av lokala klonarkiv runt om i Sverige ska de gamla perennerna i framtiden också visas upp för alla intresserade.

Programmet för odlad mångfald kommer att fortsätta samla in perenner till och med 2010.

Att inventera perenner - en handledning

Titel:
Att inventera perenner - en handledning
Författare:
Linnea Oskarsson
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Centrum för biologiskt mångfald, POM
Utgivningsår:
2008
ISBN:
978-91-89232-30-3

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB