Att beskära stenfrukt och savande prydnadsträd
Av Sylvia Svensson
Det finns två grupper av fruktträd; stenfrukt och kärnfrukt.
Kärnfrukter
Till kärnfrukterna hör äpple och päron. Om beskärning av dessa kan du läsa i Varför och när ska äpple- och päronträd beskäras.
Stenfrukter
Stenfrukt däremot, alltså körsbär, plommon, aprikos och persika, savar kraftigt om man beskär dem på våren. Detsamma gäller även för äkta kvitten, mullbär och vindruvor. Mer om vindruvebeskärning finns i artiklarna: Dags att beskära vinrankan och Sommarbeskär vinrankan.
Den bästa beskärningstiden för stenfrukt är strax efter skörden på hösten, men man kan även göra det lite senare under senhösten och tidig vinter. Tiden då vårsolen börjar värma nu i februari är redan kritisk, så all stenfruktsbeskärning bör vara avslutad nu.
#Savande prydnadsträd#
Ett antal prydnadsträd savar också på våren, så dem bör man också lämna i fred nu. Det gäller i första hand lönnar, hassel, björk, magnolia, klätterhortensia och hästkastanj.
Beskärning under JAS-perioden
Idag hävdar många att sensommar och tidig höst, s.k. JAS-månaderna (juli, augusti, september), är den bästa beskärningstiden för de allra flesta träd. Då kan träden bäst läka såren efter beskärningen, alltså bilda kallus och sårved.
Det kan dock vara svårt att beskära sena kärnfrukt, alltså vinteräpplen och vissa päron då, eftersom en hel del sorter inte kan skördas så tidigt.
För sådana sorter är senvintern den lämpligaste tiden, efter att den värsta kylan är över men i tid innan saven börjar stiga.