Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

April norr om polcirkeln

Första april i Malmberget, Lappland, 7 mil norr om polcirkeln! Välkommen till Marie Leanderssons månadskrönika om trädgårdslivet i landskapet där solens frånvaro, gnistrande snö och kyla så sakteliga byts mot ständigt ljus och en efterlängtad vår och sommar.

Vårvintern är här, den näst bästa årstiden. Det är när solen skiner på gnistrande vit snö som ligger 75 cm tjock. Snödjupet har varit närmare en meter men redan sjunkit ihop lite. Jag söker mig ut i solen och njuter av värmen i bästa lähörnan.

Ljuset kommer!

Det går snabbt mot ljusare tider nu, solen gick upp 5:53 på morgonen och går ner 19:33 idag. I mitten av månaden har vi gått om de södra delarna av landet med dagsljus och från början av juni är solen uppe dygnet runt. Vår sommar är kort men intensiv.

I backar och runt träden smälter solens strålar snön så att jag redan ser fläckar av barmark men på gräsmattan ligger snön ännu tjockt.

Hoppet om att det blir sommar även i år är nu ett faktum. Här har varit en väldigt kall vinter hela december, januari och februari, ofta tvivlade jag på att våren skulle komma.

Dags att så perenner

Nu sätter vårbruket igång på allvar! Närmast med de perennafröer som ska i jord för att sedan tas ut och skottas ner i en snödriva och stå där några veckor. För det ändamålet återanvänder jag frigolitlådor med små fack, som granplantor tidigare stått i.

De frön som såddes i februari, är redan stora plantor, men det dröjer innan de får komma ut för ända till första veckorna i juni kan vi riskera nattfrost.

Mårbackapelargonen är redan stor efter vintervilan, den har sällskap av två solrosor och hampa i krukan dem måste fåglarna ha hjälpt till med att så i höstas. Den uppstammade Margeriten har också vaknat efter vilan och överlevt ännu en vinter.

Visst går det!

Det var mycket sork 2010 som jag förde en ojämn kamp mot med skrämmor, ansjovis och vitlök men det var nog de som vann till slut för att de var så många!. Sorkar tycker inte om vibrationer och när den stora maskinen borrade för bergvärme trodde jag att de flyttat, men inte då. Nu syns flera av deras hål i snön, så min oro är stor. Hur mycket har de förstört i skydd av snön? Det är bara att vänta tills snön smälter, i mitten av maj, för att få se förödelsen.

Till hösten ska massor av Alliumlökar planteras i alla rabatter för det verkar vara det enda sorkarna skyr.

Många tror att det inte går att få en fin trädgård i Malmberget och avstår därför. Men jag vet, av 40 års erfarenhet med perenner att det går bra! Vi har ju sol hela dygnet på sommaren, då det växer så det knakar, och ett skyddande snötäcke hela vintern. Däremot går inte alla träd och buskar så bra p.g.a. kyliga vintrar, men det finns massor av sorter som går bra också.

Om Marie

Jag flyttade upp till Malmberget 1972 från Dalarna och driver nu företaget Lapponica där jag bl.a. hjälper till med trädgårdsdesign, anordnar kurser och föreläsningar om trädgård. www.lapponica.com

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB