Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i mars

I mars brukar vårbrådskan infinna sig hos oss trädgårdsmänniskor. Det finns en hel del göromål som skall hinnas med innan den allra jäktigaste vårjobbarmånaden, april.

Nu har ljuset kommit och med det har livsandarna vaknat, både i trädgårdslandet och i oss själva.

Här har jag försökt skriva lite stolpar på allt som inte skall glömmas bort mitt i allt som skulle göras.

  • Om du inte gjorde det redan i höstas, så städa växthuset och drivbänkarna nu och gör dem startklara. De tidigaste sådderna kanske redan kan göras om du har en s.k. frostvakt i växthuset. Isolera vid behov med bubbelplast. En tunna med vatten kan också fungera som värmesamlare, liksom golv av stenmaterial.

  • Nu är det bråttom med fågelholkarna!! Om du inte gjort rent och reparerat dem redan så gör det snarast, samt sätt kanske upp några nya holkar. De tidigaste bosättarna är redan i gång och söker bostad!

  • Nu är det också dags att förkultivera de flesta sommarblommorna med lite längre utvecklingstid, så att de börjar blomma något tidigare än annars. Extraljus behövs dock fortfarande för att inte plantorna skall bli långa och gängliga.

  • Städa uteplatsen nu i god tid så att du sedan kan ta fram en stol och njuta av de första varma, soliga dagarna med en kopp kaffe ute utan att behöva städa just då när solen skiner som varmast!

  • Gör också rent i alla urnor och patiokrukor om du inte gjorde det redan i höstas.

  • Då är det mycket roligare att kunna plantera de första vårpenséerna när det börjar vara dags nu! De är små tuffingar som tål en frostknäpp på ner till -8 grader, men skulle det se ut att bli kallare är det ju bara att ta in krukan över natten. Gödsla rikligt så blommar de långt in på sommaren om du kontinuerligt plockar bort vissna blommor.

  • Du kan också tjuvstarta med fördrivna vårlökar som du hämtat fram från dina gömmor eller köpt färdig på torget. Gör en underbar vårplantering att ställa på trappan. Senare kan du gräva ner lökarna i trädgården när de har gjort sitt i krukan.

  • Även de billiga vivorna som har funnits att köpa sedan december är fina att göra vårplanteringar av, kanske direkt i rabattkanten. De är egentligen perenner som kommer år efter år om du bor i de varmare zonerna.

  • Hyacinterna som du har sparat från julgrupperna kan du också gräva ner i trädgårdslandet så fort tjälen gått ur jorden. De får samla kraft och förhoppningsvis blommar de igen nästa vår.

  • Vårstädningen kan också inledas i trädgården, men låt solskyddet över de vintergröna växterna och de känsligaste rosorna i söderläge vara kvar ett tag till, särkilt om du har tjäle i jorden.

  • Ta inte heller bort perennernas skyddande lövtäcke för tidigt, särkilt inte om det redan har kommit upp späda, hoppfulla skott. Lövtäcket skyddar och bromsar utvecklingen lite, tills det har hunnit bli varmare och risken för strängare nattfrost gått förbi.

  • Och snälla du, elda inte upp lövhögarna utan att först ha flyttat på dem!!! Igelkottarna ligger ännu ett tag därinne och sover, du vill väl inte elda upp dem också?

  • Nu är det också bra tid att planera nya gångar och stråk i trädgården när man bättre ser hur rabatterna ligger. Men gör gångarna hellre mjukt slingrande än raka, det ger spänning åt trädgården. Du kan lägga ut vattenslangen eller ett rep på den tänkta gångens plats och testa! Åk sedan ut till Sten- eller Byggvaruhuset och kolla materialsortimentet, det kanske finns försäsongsrabatt att få nu.

  • Har du dahliaknölar i lagring kan du kolla hur de mår. I slutet på månaden är det söderöver dags att börja fördriva dem för senare utplantering. Plantera dem i stora krukor och när skotten kommit upp ställ krukan ljust och svalt så att skotten blir korta och knubbiga.

  • Nu kan du fortsätta med busk- och trädbeskärning om du inte gjorde det redan i februari. Men beskär inte sådana växter som savar ifrån sig, de kan förblöda och dö! Sådana är t.ex. stenfrukter som körsbär, aprikos, plommon och persika. Vinrankan skall du inte röra nu, den skall senast klippas i november-december. Björk och lönn är kända för att blöda kraftigt så dem klipper du inte heller nu, ej heller vårblommande buskar, för då skär du ju bort blomningen! De kan däremot klippas på försommaren efter blomningen eller på hösten.

  • Missa inte heller att ta bort hallon- och björnbärsskott som gav bär förra sommaren, om du inte gjorde det i höstas.

  • Du kan fortfarande ta ympris från päron och äpple eller beställa nya sorter som du vill ympa in på dina träd. Men tänk på att använda friskt material så att du inte sprider sjukdomar eller får sådana på köpet!

  • Driv kvistar som du klippt från buskar och träd. De kommer snabbt igång nu när knopparna redan hade börjat svälla lite. Hjälp till genom att duscha varje dag med blomspruta, så att inte knopparna torkar.

  • Förr brukade man stryka stammarna på fruktträden med kalkslam för att motverka sprickbildning p.g.a. häftiga temperaturväxlingar. Varför inte göra så igen, det är ett bra gammaldags knep!

  • Se också till att samla bort angripna fallfrukter som kanske fortfarande ligger kvar i marken eller rentav sitter kvar i trädet! I dessa övervintrar många svampsporer som kan angripa dina träd igen! Men Obs! Lägg dem inte i komposten utan kasta dem bland de brännbara soporna!

  • Börja hålla koll på spirande rotogräs i rabatterna, de kommer upp fortare än du anar och ju snabbare du börjar rensa desto lättare går det nu när de ännu är späda och jorden är porös och fuktig.

  • Är vårvintern mild kan sniglarna vakna upp under brädor och liknande. Kolla och tag bort dem. Förbered dina angreppsmetoder mot den annalkande växtsäsongens sniglar och annat som du vill få bukt med.

  • Klipp ner dina övervintrande pelargoner och fuchsior. Ta vara på användbara sticklingar. Byt jord och ställ krukorna ljust och svalt.

  • Även större rumsväxter kan klippas nu, sådana som hibiscus, ficus och liknande. Låt gärna ett par veckor gå mellan beskärning och omplantering så växten hinner anpassa sig.

  • Börja så sakteligen gödsla krukväxterna igen. Ta halv dos och lite längre intervaller i början, öka sedan till normalintervall och -dos.

  • I slutet av månaden kan du också börja så i friland om du bor söderöver. Lök, rödbetor, dill och persilja gror långsamt och kan tåla en och annan köldknäpp, särskilt om du skyddar dem med växtskyddsfleece. Du kan även så i en kallbänk eller högre upp i landet en varmbänk.

  • Har du kompost, kan du sålla den nu och bre ut jorden på rabatterna.

  • Och så glöm inte bort att glädjas åt våren och le mot solen!

    Läs mer:
    Det är dags för årets första frösådder!
    FröfrossaFröfrossa II Förkultivering


    De tidigaste bosättarna är redan i gång och söker bostad!


    Börja förkultivera  sommarblommorna.


    Gör rent i alla urnor och patiokrukor om du inte gjorde det redan i höstas.


    Plantera de första vårpenséerna.


    Plantera en vårkruka


    Låt solskyddet ligga kvar!


    SNÄLLA, flytta först undan riset en bra bit innan ni sätter igång brasan så vi inte omkommer i lågorna och blir till oskyldiga brännoffer!


    Även Agapanthus- och kannaknölarna startas nu för att hinna blomma.


    Björnbär kan också behöva gallras!


    Drivkvistar av forsythia, päron, björk och ginst.


    Klipp ner pelargonerna och ta sticklingar!


    Även större rumsväxter kan klippas nu.


    Rudolf njuter av vårsolen.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB