Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i juli

  • Du har säkert märkt att rosorna blir snyggare och blommar mer om du tar bort de vissna blommorna? Men de engångsblommande buskrosorna som bildar nypon skall man förstås lämna oklippta, så att man kan få ett nytt "flor" i form av vackra nypon längre fram.

  • Även många av perennerna och sommarblommorna kommer med en ny omgång blommor om man genast tar bort de första, nervissnade blommorna. Knipsa av stjälken ända dit där nya sidoskott verkar komma fram, annars ser det ostädat ut. Sådana växter som svarar med nytt flor är lejongap, höga blåklockor, dahlia, binka, lupin, fingerborgsblomma, lavendel, höstvädd, verbena, margerit, höga nävor m.fl.

    Ja, du kan pröva detta med vilka växter du vill om du inte önskar frö, förstås, eller om inte blomstjälkarna är dekorativa som vinterståndare och därför skall sparas.

  • Klipp ner tuvbildande växter till några cm höjd, de kanske blommar igen: penséer, nejlikor, låga blåklockor, aubrietia, näva m fl. Gödsla dem också lite.

  • Städa bort utblommade blomklasar från rododendron, men akta så du inte skadar de nya skotten som kommer precis under klasen. Även syrenernas och spireornas utblommade klasar skall klippas bort.

  • Det är viktigt med vattningen nu i midsommarvärmen och -torkan. Vattna helst tidigt på morgonen eller sent på kvällen, då är avdunstningen som minst.

    Men småstrila inte, det skall vara en rejäl rotblöta! Småstril ofta och lite är inte bra, det bildar en torkskorpa på jordytan och dessutom försöker växterna ta vara på det lilla och rötterna växer på jordytan där de är mera utsatta för torka och senare för frost. Man kan sätta i gång en spridare och låta den gå tills vattnet har trängt ner ordentligt i jorden.

    Barnens plaskdamm tömmer man förstås dagligen till växterna. Det är viktigt att byta vattnet i den varje dag då den har använts för att undvika bakterietillväxt.

  • Extra näringskrävande växter kan behöva en gödning till i början av juli. T.ex. rosor, klematis, liljor, änglatrumpet, luktärter, squash, pumpa och bönor hör till de hungriga, så om du gödslar med pelleterat hönsgödsel nu så får du mer åter sedan. Sommarblommor gödslas enklast med en flytande blomsternäring för uteväxter, finns i trädgårdsbutiker.

  • Tänk på att njuta av dina blommor även i vas! Luktärter ger mycket mer blommor om man plockar flitigt, man skall inte låta dem gå i frö! Många sommarblommor och perenner gör dem väl sällskap och det stimulerar växterna att blomma ännu mera när man plockar en och annan bukett av dem.

  • Gå runt i olika trädgårdar nu och kolla på allt som blommar. Notera sådant du tycker om för ev. senare inköp, om du inte hittar dessa växter i plantskolornas utförsäljning. Glöm dock inte bort att även notera vår- och höstblommande växter för att förlänga säsongen!

  • Kolla så inte liljebaggar och deras glupska larver kaläter dina liljor! Lättast att plocka dem är tidigt på morgonen då de inte är så kvicka av sig efter nattens svalka. Larverna befinner sig oftast under bladen så kolla där också efter dessa otrevliga "bajskorvar" som du tar bort med hushållspapper t.ex.

* Kolla också så det inte sitter bladlöss och kalasar på dina rosor, fruktträd m.m. Om du sätter in åtgärder så fort du ser de första, så behöver inte angreppet bli så kraftigt. Krama sönder med fingrarna eller spruta med såpsprit vid lindriga angrepp, vid kraftigare finns det passande preparat att köpa i trädgårdsbutikerna.

  • Du har väl hängt upp blänkande, rasslande skrämselsaker i bärbuskarna, så att fåglarna inte äter upp alla dina bär? Komplettera ev. med bärnät.

  • Kolla höstfloxen så den inte drabbas av mjöldagg, som är särskilt vanligt om sommaren är varm. Skall du plantera nya så välj de nyare, mer motståndskraftiga sorterna. Vattna dem ofta och ordentligt så de inte lider av torka och pröva på att spruta med bakpulverlösning: 10 g bakpulver i 1 liter vatten, 1 msk såpa som bindemedel.

  • Många perenner och tvååriga växter kan direktsås ute i slutet på juli/början av augusti. Dit hör t.ex. lupin, praktrölleka, lavendel och tvååringarna mariaklocka, penséer och borstnejlikor, som får extra tidig start nästa år om de hinner bilda en rejäl bladrosett nu innan kylan kommer. Fröfirmorna har ofta dessa sorters frön ute i handeln nu.

  • Har du tänkt att sticklingsföröka dina buskar, så kan du göra ett försök nu när du kan skära halvförvedade sommarsticklingar av buskarna. Ta en stickling som är mjuk upptill men förvedad nertill. Stick i en bänk eller på friland i starkt sandblandad jord och skydda sticklingarna med fiberduk. Mer om sticklingar finns att läsa här.

    *  Om du har möjlighet så kan du lämna kvar en "ogräshörna" till fjärilarna på något undanskymt ställe, eller så kan du plantera speciella fjärilsväxter. Om det mer i min artikel Vingar över trädgården


    Om dina rosenblad ser ut så här...


    ...då sitter det en sådan här larv inuti och kalasar! Ta bort bladen och larven och bränn dem!


    Klipp strax över ett nytt skott


    Städa bort utblommade blomklasar...


    ...från Rododendron.


    Vattna


    Gallra bland karten.


    Liljebaggens inkapslade larver.


    Bladluskoloni


    Plantera fjärilsväxter.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB