Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i april

April - nu vill man ta hela trädgården i famnen! Fylla lungorna med den friska vårluften och få jord under naglarna igen! Ljuset och värmen har fått allt att vakna och det spirar med våldsam kraft, vilket gör att man vill ut och jobba och vara del av återfödelsens under!

  • Det är skönt att mötas av glada blommor redan vid dörren, så satsa på några rejäla färgklickar med vårblommor alldeles intill ingången. Antingen så att du planterar en rabatt vårblommor där i höst och/eller så börjar du redan nu genom att plantera fördrivna lökar i krukor och placerar dessa vid dörren. Lökarna gräver du sedan ner i rabatten när de har blommat färdigt. Om du tar rejält med narcisser så kanske du kan få ha din vårrabatt i fred för hungriga rådjur och gnagare, de skyr narcisser!

  • Gödsla dina lökväxter direkt efter blomningen. Använd naturgödsel, benmjöl eller en speciell lökgödsel. Knipsa av avblommade blomstjälkar, de stjäl näring ur löken! Det är nämligen nu som löken samlar näring för nästa års blomning.

  • Om du inte vill ha lökväxter så har du ju hela torgen full av vårglada penséer som snabbt fyller alla krukor och urnor och ger mycket valuta för pengarna, bara du nyper bort avblommade blommor allteftersom. Lägg gärna lite långtidsverkande gödning i krukjorden så att de orkar blomma tills sommarblommorna tar vid. Då kan du klippa ner dem och ställa undan krukan eller plantera penséerna på en lite undanskymd plats i trädgården, där de kommer åter frampå sensommaren med ett nytt flor.

  • Du kan också kolla i plantskolorna om du inte skulle ta och plantera några gulblommande buskar till vårglädje på en plats där du lätt ser dem? Tidigast blommar de i soligt läge. Kolla buskar som forsythia, mahonia, ginst, kerria, guldazalea och körsbärskornell, för att inte tala om trollhassel, som man har glädje av hela våren.

  • Du gjorde väl skisser och planer under vintern? Nu är det dags att sätta dem i verket! Så fort jorden rett sig är det dags för det roliga arbetet att plantera träd, buskar och perenner.

  • Var ute i god tid, så fort plantskolorna fått in växterna, de mera ovanliga växterna tar slut fort! Är det för kallt att plantera dem direkt, så förvara dem i växthuset e.d. tills det är dags!

  • Nu är det också tid att förgro potatis om du skall ha den till midsommar. Använd gärna avklippta, rengjorda mjölkkartonger med någon näve jord i som du håller svagt fuktig och plantera ett par potatis i varje. Eller ta en plastlåda med lite lätt fuktad torv eller jord på botten och lägg potatisen tätt i den. Ha förgroningen ljust och svalt, 15-16 grader.

    Metoden att förgro potatis liggandes torrt i äggkartonger eller lådor utan jord framför ett soligt, varmt fönster menar de potatiskloka är inget att ha, det snabbar inte alls upp förloppet, vilket jordmetoden gör.

  • Du har väl redan klippt bort de äldsta, risigaste grenarna från dina vinbärsbuskar och tagit bort fjolårets torra hallon- och björnbärsskott? Om inte, skynda på nu innan de börjar grönska! Ordna också stöd nu när det är lättare att komma åt.

  • Du kan klippa rosorna "när björkarna har musöron" och du kan se vilka rosgrenar som är vid liv. Klipp över ett utåtgående öga om det är busk- eller rabattrosor. På klätterrosor kanske man vill ha en högsmal silhuett och då klipper man över ett inåtgående öga istället.

  • Vårstäda i trädgården. Nu kan du klippa ner fjolårets gamla perenner och ta bort riset (i södra delen av landet; norröver kanske det skall ligga kvar ett tag till).

  • Ta en ordentlig räfsa och gå igenom gräsmattorna noga. Kratta dock försiktigt så du inte river upp gräsrötterna, men riv gärna av mossan i görligaste mån.

    Om vertikalskärning säger de nya rönen däremot att det inte är så bra, det påstås skada mer än det hjälper!

  • Kalka så tidigt som möjligt, gärna på snön. Gödsla när snön smält. Men om du låter gräsklippet ligga kvar efter varje klippning så behöver du inte gödsla, klippet innehåller mycket näring. Men då måste man klippa ofta, så att inte klippet lägger sig i tjocka lager över gräset utan det fördelas jämnt och tunt och i småbitar.

  • Kolla även om det behöver kompletteringssås i kala fläckar, det finns särskilda gräsfröblandningar som gror snabbt.

  • Har du fått pingborre- eller ollonborrelarvar i gräsmattan så pröva med ett biologiskt medel mot dessa, t.ex. Exhibit. Medlet vattnas ut när jorden har blivit varm. Insektsparasitära nematoder kan också användas vid larvbekämpning. Nematoder av släktena Heterorhabditis och Steinernema passar. Mera upplysningar: se Svensk Predators hemsida från länklistan.

  • Börja håll utkik efter de röda liljebaggarna och plocka, plocka. Tidigt på morgonen är en bra tid innan de hunnit piggna till. Ju fler du oskadliggör nu desto färre kommer att kalasa och lägga ägg på dina liljeväxter.

  • Täck några jordgubbsplantor med fiberduk så vinner du någon vecka. Ta bort fiberduken så fort gubbarna börjar blomma så bina kommer åt dom!

* Lägg en uppochnervänd svart hink över rabarbern så kommer den extra fort och blir blek och mjäll.

  • Passa för ogräs, det kommer upp snabbare än du anar! Om du börjar rensa redan nu innan fröogräset hunnit gå i frö så har du kanske lite mindre att rensa sedan. Rotogräset är också lättare att dra upp med rötterna nu när jorden är mjuk och fuktig. Ju flitigare du rensar nu desto lättare framöver får man hoppas!

  • Om du luckrar upp jorden regelbundet med en liten klohacka, får inte ogräset möjlighet att hållas och växterna trivs också bättre i den luckra jorden.

  • Du kan också använda marktäckande material eller marktäckande växter under buskar och i rabatter. De hindrar också ogräset effektivt men man måste ändå kolla då och då. Marktäckningen hjälper jorden att hålla sig fuktig längre så man behöver inte vattna så ofta och jorden blir också varmare under täckningen.

  • Varför inte äta upp sina nässlor, maskrosor och kirskål? Nässlorna är underbara i plättar, soppor och i bröd, de två senare kan man ta späda skott av till salladen.

  • Komplettera i rabatter med eventuell ny jord och välbrunnen kompost och gödsla med naturgödsel. Tänk på att många växter "kliver upp" ur rabatten under vintern och rötterna måste täckas med jord om de inte skall torka i vårsolen!

  • Dela eventuellt för stora perenner nu, precis när de börjar titta upp ur jorden! Gäller särskilt de höstblommande sorterna.

  • Om jorden har rett sig och torkat upp så att man kan bearbeta den, kan du börja så sådant som sallat, morötter, rädisor, dill, persilja och att sätta lök. Tänk på att det under senare år har kommit många nya, spännande frösorter i handeln, pröva gärna en ny, färgglad plocksalladsblandning eller varför inte små, runda babymorötter som blir klara fort!

  • Sallat (själva växten heter sallat, maträtten heter sallad!) kan man så i flera omgångar med ca. två veckors mellanrum så att man alltid har ny, fräsch sallat på gång när man ätit ur den tidigare sådden. Gör ett uppehåll under den allra varmaste tiden, sallat gror dåligt om det är för varmt och dessutom går den snabbt i blom då. Använd lucker, mullrik och lite sandblandad jord till sallaten.

  • Ta sticklingar från dina krukväxter och byt jord till moderplantan om du inte redan har gjort det.

  • Så de sista förkultiveringarna. Tomat brukar jag så i mitten av månaden och många sommarblommor vinner flera veckors blomningstid om man förkultiverar dem någon vecka innan de sätts ut.

  • Har du fruktträd som behöver korspollineras? Om du bor så att inga grannar har passande pollengivare, så kanske du kan ympa nya sorter i ditt eget träd?

  • Om du behöver flytta eller plantera nya barrväxter, gör det nu under senvåren när tjälen gått ur jorden, alternativt tidigt på hösten, då de behöver hinna rota sig.

  • All vårbrådska till trots, glöm inte att njuta av din trädgård! Den är till för avkoppling och den skall vara en lustgård, inte en "måstegård". Så ta ut dina trädgårdsmöbler, en kopp kaffe och sätt dig i solen och njuuuut av den tidiga blomsterprakten, den första citronfjärilens fladder och humlesurret!


    Entréblommor


    Vårglada penséer


    Leucothoe walteri 'Rainbow'


    Videkissar


    Cytisus x praecox 'Goldfink'


    Guldazalea


    Blåsippa


    Beskärning


    Liljebaggar på kungsängslilja


    Nässelplättar


    Perenn på gång


    Frösådd sallat


    Kaffestund

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB