Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Akacia

  • söderns gyllene doftträd

Ibland önskar man verkligen att man kunde förmedla doft via nätet! Vi har varit i vår ständiga inspirationskälla, Göteborgs Botaniska Trädgård och dess växthus och tittat och doftat på blommande akacior! Man behöver inte ens sticka näsan i blommorna, för hela rummet doftar som våren själv, man får någonting drömmande i blicken och förflyttas i tanken bort till doftande akacialundar i något sydligare land.

Akacior, som tillhör ett stort släkte med över 1200 arter buskar och träd, används flitigt som prydnadsträd i många tropiska och subtropiska trakter. Ursprungligen kommer de från Australien, men är även vanliga i Afrika. De afrikanska arterna har ofta otäckta taggar.

För hemmaodlaren kan de vara något svåra om man inte har ett stort, ljust växthus som håller ca.16 grader vintertid. De behöver mycket ljus, helst sol.

Frösådd är möjlig men omständlig: man hettar upp de mycket hårda, långlivade fröna, som kan leva i 30 år i väntar på någon eldsvåda. Vissa arter kan alltså behöva utsättas för eld för att de ska gro. Efter denna barska behandling blötlägger man dem och sedan gror och växer de förhoppningsvis snabbt.

Akacior som träd är inte så långlivade, kanske 10-15 år.

I Botans växthus såg vi bl.a. dessa arter i full blom just nu, i början-mitten på februari.

Silverakacia, Acacia dealbata, som kommer från Australien och Tasmanien, var nog den mest iögonfallande, den når ändå upp till växthustaket. Den var full av guldgula, bollformade blommor i korta, täta blomkolvar, hela den konformade toppen var helt täckt med blommor. Och doften, sedan!

Silverakacian är ett snabbväxande träd med slät, grå bark. Vart och ett av de dubbelt parbladiga bladen är sammansatta av hundratals småblad som är lätt vitfjuniga och ger trädet ett silverskimrande utseende när det inte blommar.

Den kan vara härdig till södra England, den tål ca. -10°, men vanligen ses den som prydnadsträd i länderna runt Medelhavet där den blommar bättre p.g.a. längre och torrare somrar.

Ibland kallas silverakacian för mimosa, då den används till blomsterbinderier. Familjen som Acacia-släktet tillhör, heter ju Mimosaceae.

En annan art upp till taket i Botan, är långbladsakacia, A. longifolia. Egentligen är den en stor, städsegrön buske från Australien, men Botans ex. är uppstammat till ett litet träd med vackert fårad, rödbrun bark.

Bladen är, som namnet säger, långa och smala och helbrättade. Den har långa, väldoftande smörgula blomklasar med smala, mörkgröna fyllodier, alltså bladlikt platta bladskaft.

Svartvedsakacia, A. melanoxylon, är hemmahörande i Tasmanien och östra Australiens fastland och mer långlivat än sina släktingar.

I sina hemtrakter ger den ett bra virke till möbelindustrin. Den tål inte torka och växer därför på fuktiga platser i fuktigt klimat. Fyllodierna är olivgröna och blommorna ljusgula och runda.

Acacia cyanophylla, var den fjärde arten som var i blom vid vårt besök. Den är en stor buske i sina hemtrakter i västra Australien där den växer på sandiga jordar. I södra Europa är den ofta planterad på stränder för att hålla kvar jorden. Tål kyla till -5°.

Botans två ex. var trevligt arrangerade som en valvbåge över dörröppningen till detta subtropiska rum. Den har ljusgula, runda blommor och sirliga smala blad. Blommar något tidigare än de andra nämnda arterna.


Acacia dealbata


Acacia dealbata


Acacia longifolia


Acacia longifolia stam


Acacia longifolia knoppar


Acacia melanoxylon


Acacia cyanophylla

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB