Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Abies

Släktet Abies, ädelgran, innehåller ca. 50 arter vintergröna barrträd. De är enbarriga och både han- och honblommorna är på samma träd.

De flesta är stora träd som passar bättre till parker och stora arboretum, alltså trädanläggningar. Det finns även några mindre arter, former och namnsorter som lämpar sig väl till den vanliga villaträdgården.

Abies-granarna blandas ofta ihop med representanter ur släktet Picea, den vanliga granen. Hur skall man då kunna skilja dessa släkten åt?

Abies-granarna har mjukare, icke-stickande barr, slätare bark och vanligen står kottarna uppåt, medan Picea-kottarna hänger. Dessutom, om man drar av ett barr, så lämnar Abies-barret ett runt märke efter sig, medan Picea-barret tar med sig en liten bit av barken och märket blir då oftast droppformat.

De flesta granar vill ha väldränerad och något sur jord. Så blanda gärna grus och torv i den vanliga trädgårdsjorden. Om du dessutom har tillgång till s.k. skogsjord med barr- och lövrester så är detta humus bra att blanda i. De s.k. upphöjda bäddarna brukar fungera bra för både granar och de flesta andra vintergröna växter.

Man planterar granar bäst på våren eller tidigt på hösten. Den nyplanterade granen behöver skuggas på vårvintern/våren så den inte får "solbränna".

Man behöver vanligen inte beskära granar annars än om ett ungt träd tenderar att få två toppar. Då kan man på våren ta bort den svagaste tätt intill stammen. Samma sak gäller om man har ett ympat exemplar av t.ex. koreagran där det kommer skott nedanför ympstället. Detta vildskott bör i så fall tas bort så det inte tar över helt.

Här presenteras några Abies-granar lämpliga för den vanliga trädgården.

Abies amabilis, purpurgran. Amabilis betyder vacker, älsklig och den har ett vackert, koniskt växtsätt, silvrig bark och den växer tätt och regelbundet.

Kottarna är 10-15 cm långa och först mörkt purpurlila, sedan bruna.

Barren är uppåtsträvande, bågformade och utbredda, ca. 3 cm långa med två silvervita band på ovansidan, på undersidorna är de blågröna. Doftar apelsin om man kramar ihop några barr!

I sina hemtrakter på Brittiska Columbias västkust kan den blir 75 m hög, men hos oss kanske bara upp till 10 meter. Zon 1-4.

Namnsort:
'Spreading Star' är krypande, bara en halv meter hög men upp till 2,5 m bred sort som växer i "stjärnform".

Abies balsamea, balsamgran. Kommer från Kanada och nordöstra USA. Ett mindre träd, dryga 20 m högt i hemtrakterna. Den har smala, gröna barr som är riktade uppåt och åt sidorna.

Rena arten ses sällan hos oss, men ett par dvärgsorter är vanligare:

'Nana' blir bara halvmetern hög, den är en mycket tätvuxen, tillplattad boll med tättsittande, korta, blågröna barr.

'Hudsonia' är också låg, ca. 30 cm, har något tillplattad bollform och korta, gröna barr. Nytillväxten på våren är dekorativt ljusgul.

Abies cephalonica, grekgran. En tättbarrig gran från Medelhavsområdet. Den har korta, utåtpekande, vassa barr och 10 cm långa, bruna, stående kottar. Kan bli ganska stor, upp till 30 meter, men växer vackert och tätt, särskilt som ung. Zon 3.

Några dvärgformer finns: 
'Meyer's Dwarf' är en krypande, ojämnt växande form som passar bra till stenpartiet.

Abies concolor, coloradogran. I sina hemtrakter i västra USA och delar av Mexiko är den ett skogsträd, upp till 60 m högt, hos oss kanske 20 m.

Rena arten har uppåtriktade, helt blågråa 5 cm långa, ganska glesa barr.

Stora, släta kottar, först gröna, sedan bruna. Zon 1-5.

Det finns många odlingsformer, några av dem har helt silvergråa eller tydligt blåa barr.

'Green Globe' är en grönbarrig dvärgform. Bollformad, bara 0.8 m hög.

'Pendula' har hängande grenar, växer långsamt upp till 7 m höjd.

'Compacta' är liten och tät, bara upp till 1,5 m hög. Blågråa barr, därför ofta såld som 'Nana Glauca' eller 'Glauca Compacta'. (Glauca = blågrön, grågrön, sjögrön)

'Wintergold' är en storvuxen sort med säregen, gul vinterfärg, på sommaren är den grågrön.

Abies koreana, koreagran. Som namnet säger så kommer den från Korea. Här är en favorit för mindre trädgårdar då den endast blir någon meter hög! Den har mycket iögonfallande lila eller blåa kottar som kommer redan på unga exemplar. Den har ett brett konformad växtsätt. Barren är korta och trubbiga, runtom hela skottet. Undersidan är silvervitt och ovansidan glänsande grön. Zon 1-4.

Några namnsorter finns också:

'Compact Dwarf' är en mycket låg, tillplattad bollform. Inga kottar.

'Brevifolia' är svagväxande och har korta barr och små lila kottar.

'Luminetta', 'Aurea' och 'Lutea' har läckra barr, de är gulgröna med ljusare undersidor. Skyddas mot vårsol då de ofta får "solbränna"! Små och långsamtväxande.

'Silberlocke' och 'Silver Show' har barr som böjer sig uppåt så den blåvita undersidan syns. Lågväxande, nästan buskformig.

Abies lasiocarpa, berggran. Kommer från Nordamerikas bergstrakter från Alaska ner till New Mexiko. Kan bli upp till 40 m hög i sina hemtrakter så det är bättre att odla dess dvärgformer i villaträdgårdar! Blågröna barr. Kottarna är fjuniga, upp till 15 cm långa och blir bruna när de mognar. Tålig, upp till zon 6.

En varietet, ssp. arizoniana (syn. Abies arizonica) kallas korkgran, för den har ljus, tjock, mjuk, korkliknande bark. Även denna är dock för stor för villaträdgården. Zon 5.

'Compacta' är en dvärgform som växer långsamt och tätt i regelbunden kägelform. Den har tättsittande, ljust blågråa barr och är mycket vacker.

Abies nordmanniana, nordmannsgran. Kommer från Kaukasus och Mindre Asien, där den kan bli upp till 70 m hög! Endast till stora anläggningar eller kanske som ung till villaträdgården. Växer vackert i regelbunden pyramidform.

Blanka, 3 cm långa, mörkgröna, glänsande barr med silvervita strimmor på undersidan och ett hack i spetsen. Ca. 15 cm långa bruna kottar med vassa täckfjäll.

De vackra grenarna används ofta till binderier och dekoration. Särskilt formen 'Ambrolauri' är flitigt "anlitad" som julgran, den kallas kungagran. Zon 4.

Abies pinsapo, spanskgran. Den är ganska småvuxen, ca. 18-20 m hög hos oss och som äldre ganska gles och risig, men unga plantor är attraktiva, även om den ofta växer i "konstiga" former hos oss. Endast till zon 1-2.

Dess blåa form 'Glauca' är mer blåbarrig. De 1,5 cm korta, styva och tjocka, gråblåa barren sitter runt hela skottaxeln varför skotten ser runda ut. Kottarna är ca. 10 cm långa. Växer ofta ojämnt hos oss. Zon 1-2.

Det finns även en dansk odlingsform, 'Kelleriis', som anses vara något härdigare, kanske t.o.m. zon 3.

Abies procera, (syn. A. nobilis) kaskadgran. Ett mycket magnifikt träd från USA som där kan bli upp till 80 m högt! Den har ett regelbundet kägelformat växtsätt och underbar silvergrå bark. De uppåtböjda, täta barren är blågröna. Kottarna är stora och vackra, först purpurfärgade, sedan gulbruna och kan bli upp till 25 cm långa. Zon 3.

Formen 'Glauca' är silverblå och används mycket till dekoration och binderi, då den har mycket tättsittande, dekorativa barr.

'Glauca Prostrata' är krypande låg och har ojämnt växtsätt. Blågråa dekorativa barr.

Abies sibirica, pictagran. Denna gran är flitigt planterad på allmänna platser längre upp i landet, den blir upp till 20 m hög men växer slankt och vackert, är tålig (zon 6) och har glänsande, mörkgröna barr med ljusare undersida. Mycket slät, glänsande grå bark med hartsblåsor. Mjuka vita hår på unga skott.

Abies spectabilis kommer från Himalaya. Trots detta kan man inte vara helt säker på att den är helt härdig, då de tunna, långa barren med vita baksidor kan ta skada av sena frostknäppar. Därför bör man odla den endast i skyddade lägen, i ett woodland bland andra buskar och träd.

Trädet kan bli ganska stort om det trivs, upp till 18-20 meter. Zon 1-2.

Abies veitchii, fujigran. Från Japan, vanlig även i Spaniens bergsområden.

Ganska småvuxen ädelgran, blir bara ca. 20 meter och växer smalt pyramidformigt.

Barren är glänsande och gröna, liksom i toppen avhuggna, trubbiga och med silvervita undersidor, vilka syns bra då barren är lätt uppböjda. De 6-8 cm långa, gråblåa kottarna som kommer redan på unga träd, är ofta kådiga och har mjukt fårade fjäll. Bara täckfjällens spetsar syns så kotten ser oregelbundet "tvärrandig" ut. Den ljusgrå stammen är speciell: har åsar, är djupt räfflad och gropförsedd. Zon 4.

Läs mer: Vintergröna växter


Abies balsamea 'Nana'


Abies concolor 'Glauca' är vackert blåbarrig


Abies cephalonica växer tätt och fint


Abies koreana 'Silberlocke'


Abies koreana, kottar


Abies koreana 'Brevifolia'


Abies koreana 'Silberkugel'


Abies lasiocarpa compactum


Abies nordmanniana


Abies nordmanniana prov. Ambrolauri


Abies pinsapo ssp.marocana


Abies pinsapo 'Glauca' i Trädgårdsföreningen


Abies spectabilis


Abies spectabilis


Abies veitchii, fujigran, har en mycket speciell stam.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB