Vin på egna druvor
Hej Sylvia,
Jag skulle vara mycket tacksam om du kan ge mig lite tips om att göra vin på egna druvor. Jag har skördat ca 30 kg blå druvor. Jag har mosat dem med mixer och lagt i en sluten plastkärl för jäsning. Har inga tillsatser eller dylikt.
Efter några dagar ser jag att det bildats mögel på ytan. Jag tog bort mögel och har nu börjat röra om satsen varje dag regelbundet.
Hur gå vidare? Har hört att satsen ska stå i ca 21 dagar, sedan ska den filtreras och omtappas. Stämmer det?
Vänligen hör av dig.
Hälsningar Zdenko
Du borde haft jäst i. Här har du ett recept från forumet som resulterar i ett gott men mycket torrt vin med inte särskilt hög alkoholhalt. Det finns många andra recept också om du söker på nätet med ordet VINBEREDNING. Det står också recept på vinsatsen, som du köper i en vinbutik.
Vindruvor: drygt 8 kg
Socker : 3.8 Kg
Vatten: 10-12 liter
Total mängd vin: 20 liter
Jäst och andra insatsmaterial: Sats för lättvin från t. ex. Vendor.
Vinberedningen sker i 6 faser:
Bärberedning och bärjäsning som tar knappt 1 vecka.
- Silning följt av jäsning, som tar ett par veckor.
- Omtappning och fortsatt jäsning, från ett par veckor till en månad.
- Klarning, ca 1-2 veckor.
- Fyllning på flaskor.
- Lagring under minst ett par månader, gärna ett år.
Sylvia