Vattenåtgång automatbevattning

Tony

Hej Eva

Har nyss köpt HOZELOCK Pro-satsen med extra rör, droppare och rör för att bevattna ca 10 tomatplantor, 4-5 perenner som ska växa på en jättetujas stubbar som dekoration och kanske några fikon, vin och pelargon i kruka. Allt utomhus. Det blir väldigt varmt där tomatplantorna står längs husväggen i ständig sol, så där behöver det nog droppa på ständigt, kan jag tro.

Jag bor utanför Båstad och allt finns på en läsida från sjön räknat. När jag hade köpt utrustningen hos Willab och kom hem, läste jag att man ska låta vattnet från utkastaren rinna i en t ex 10 l hink och ta tiden i sek tills den är full. Då slog det mig att jag har egen brunn med hydrofor i källaren som efter hand pumpar upp vatten i en 200 liters behållare och blev orolig över att vattnet kanske inte räcker till för så många plantor? Vad tror du?

Nu är jag hemma nästan dagligen hela juli, så då kan jag ju stänga av automatiken om det skulle behövas och vattna manuellt, men jag är orolig över att systemet skulle ta så mycket vatten att hydroforpumpen går torr.

Visserligen har jag en 35m djup brunn med mycket bra tillflöde från berget och har kunnat högtryckstvätta gångarna utan problem, där vattnet sakta runnit ner i en stor plastbalja efter hand som jag tvättat.

Kanske oroar jag mig i onödan, men jag vill ju koppla upp det här fina systemet snart. Det ska bli spännande att se hur det fungerar. Jag har köpt detta märke med tanke på att utöka senare när jag får mitt orangeri färdigt för medelhavsväxter.

Jag förstår att det inte är lätt att ge ett 100% rätt svar med så här lösa parametrar, men kanske du har fått liknande fråga förr?

Vänlig hälsning Tony

Odla Svarar: 

Hej

Det är alltid lite vanskligt att veta exakt hur mycket vattnet "räcker till", men med de uppgifter du nämner bör antalet "droppare" räcka att vattna de olika plantor och växter du har.

Våra "droppare" ger 4liter/timme så med hjälp av den hydroforpump du har så finns ju tillgången på vatten hela tiden. Med timern bestämmer du hur ofta och hur mycket vatten dina växter skall få.

Du kan vattna upp till 4 gånger/dygn om du vill, som du säkert vet bör ju inte tomatplantorna torka. Som du nämner kan man stänga av timern och vattna manuellt de perenner som inte behöver lika mycket vatten som exempelvis tomatplantorna.

Lycka till med alla dina växter och att bevattningen hjälper dig i ditt trädgårdsarbete.

/Eva

SUPERSÖNDAG! Fri frakt + Veckans klipp

Kalaspriser på vårblommande lökar, amaryllis och barrotade rosor! Upp till 70% rabatt!

Ta mig till Supersöndaen!