Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tips blandad häck

Hej.

Bor i östra Göteborg. För ett och ett halvt år sedan beställde vi från Plantagen och planterade ett ganska stort antal häckplantor av Sibirisk ärtbuske. Detta visade sig vara oerhört dumt! Den har växt jättebra och är fin tidigt på vår/sommar men sen växer den väldigt ojämnt, den är svårt angripen av mjöldagg och allmänt jätteful, den ser halvdöd ut, gulnade blad, vissen. Har i efterhand läst mig till att Karagan inte är lämplig här. Tycker kanske Plantagen kunde informerat om detta när vi beställde, men men... vi har i alla fall bestämt att ta bort den, tyvärr.

Frågan nu är då: vad ska vi ha istället? Två långsidor i en radhusträdgård, ca 13 m på varje sida, ganska fet, maskrik jord, i västerläge, alltså ganska mycket sol.

Funderar på att ha lite olika busksorter blandat till häck. Får gärna blomma (dofta), få bär, vara höstfin. Vad tror du skulle passa? Den får inte bli för bred men det får man väl hålla efter med klippning. Finns grönt nätstaket mellan trädgårdarna. Mitt i ena långsidan står ett gammalt äppelträd.

Om vi hittar några olika buskar som skulle passa, gärna från dina tips, hur tätt ska de planteras, när ska de klippas, hur många kan vi behöva, hur ska planteringen gå till och så vidare?

Tacksam för raskt svar!

/Marie

Odla svarar:

Hej

Jag rycker att du bör ta en snack med Plantagen om eventuell ersättning eftersom de inte informerade om detta.

Det är ju just nu rea på olika plantskolor så man kan passa på och skaffa en rad olika buskar billigt. Om du vill ha ett blandat buskage så köp växter som blommar olika tider, så att du alltid har något som blommar.

Om äppelträdet står "mitt i häcken" så bör ni inte plantera något alldeles intill den för att inte störa dess rötter.

Men annars kan ni tänka på att om häcken inte ska bli alltför spretig så bör buskarna vara någorlunda lika höga och breda, det brukar stå på etiketten. Däremot behöver de inte vara likadana till strukturen. En idé är att hålla sig till en färg, till exempel buskar med vita blommor, för att få enhetlig färgskala.

Ni kan ju göra lite i taget, skaffa gärna några höstblommande buskar nu direkt att börja med, exempelvis en vacker syrenhortensia som Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'och kanske en fjärilsbuske, Buddleja davidii. Sedan utökar ni raden allt eftersom ni hittar buskar ni gillar. Gå igenom plantskolornas sortiment och titta i böcker och tidningar och gör anteckningar om sådana buskar ni gillar.

Om ni har tagit bort karaganen nu så blanda jorden med lite ny planteringsjord innan ni börjar plantera i den. Kolla också de olika buskarnas krav på jord, till exempel hortensian som vill ha surjord (=torv) och fjärilsbusken som gillar kalk kanske inte ska stå intill varandra. Ge alltså varje växt passande jordblandning: surjordsväxter på ena sidan och kalkälskare på den andra kan funka bra.

Med vänlig hälsning Sylvia

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB