Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Streptocarpus - kornettblomma

Mina streptocarpusar ger mig blommor men inte så mycket blad. Då jag har läst att dessa inte kräver så mycket näring och vill gärna ha trångt om fötterna undrar jag: vad gör jag för öka bladmassan? Ska jag i alla fall använda ett gödningsmedel med högra kväve än fosfor?

En sak till, då jag planterar om dem står de så fint ibland 1-2 månader, sedan slokar de och snabbt dör. Då jag tar upp jordklumpen ser jag att de gamla rötterna inte gått ut i den nya jorden, hur gör jag så att de får fäste i den nya jorden? Kan jag ha blandat ut jorden med för mycket perlite och lecakulor?

Sista frågan: vi är några som odlar streptocarpusar och alla odlar vi inte lika, någon vattnar varje dag i stora 50-talskrukor ca 10-12 cm, någon av oss vattnar 4-5 dag underifrån i små krukor ca 5-6 cm. Den som vattnar varje dag lyckas bäst, har ett fönster helt översållat med blommor men vi andra får mycket mindre med blommor och skulle vi göra som våra 2 andra kompisar dör våra direkt. Vilket är det bästa egentligen?

Hoppas på svar.

/A-S

Odla svarar:

Hej

Jag tycker att de moderna, hårt hybridiserade kornettblommorna, streptocarpus, är ganska kinkiga att sköta, jag lyckas inte heller alltid. Gamla sorters kornettblommor var bättre.

Det är svårt att sätta fingret på vad som gick fel, men hos mig brukar det ofta bero på övervattning. Kornettblommans rötter skadas om jorden är för fuktig för länge, så man måste tydligen låta jorden torka upp lite mellan vattningarna men inte så mycket att rötterna blir hårt uttorkade, för då kan det vara smått omöjligt att få bladen saftspända igen.

Sedan har jag märkt att det ibland följer med förökningssjukdomar som rothalsröta när man köper nya växter. Det ser man inte när man köper plantan men snart börjar växten hänga då ledningsbanorna skadas av svampangreppet. Sjukdomen hänger ofta ihop med övervattning den också, så man får låta jorden torka upp mellan vattningarna. Hårt angripna plantor bör kastas, det smittar lätt.

Visst behöver man gödsla kornettblommor, även om de inte behöver så mycket. En halv dos varannan vecka under sommaren räcker fint till kornettblomman.

När du planterar om din kornettblomma så peta på den gamla jordklumpen så att rötterna friläggs lite. Lägg på ett lager ny jord i krukan och bred ut rötterna på den nya jorden och täck över med mer jord. Jag brukar bara ha leca, en sådan blomjord med leca som finns att köpa färdig.

Med vänlig hälsning Sylvia

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB